Film og religion

Jesus er fra Krypton og hedder Superman

I 1978 tog Superman springet fra tegneserie til filmlærredet, og siden er det også blevet til en række TV-serier om helten i de røde underbukser. Foto af skuespiller Christopher Reeve i filmen fra 1978: Scanpix.

I populærkulturen skorter det ikke på referencer til den kristne-jødiske kulturarv, og tegneseriehelten Superman er ingen undtagelse

I anledningen af den premiereaktuelle The Avengers: Age of Ultron kigger vi nærmere på en af superheltegenrens helt store personligheder og hans forbindelse til en vis anden (super)helt fra Nazaret.

Verden har brug for en frelser
I 1938 udkommer den første tegneserie med Superman på det amerikanske forlag Detective Comics.

USA har op igennem 1930’erne lidt under Den Store Depression, og nu lurer en ny trussel; Hitlers Tyskland med jødeforfølgelserne. Verden har tydeligvis brug for en Messias, ikke til at udfri den fra Babylon eller frelse den fra romerne, men til at tage kampen op mod det onde i alle dens afskygninger - korrupte magthavere, diktatorer og forbrydere - der alle synes at have frit spil i verden.

Supermans skabere, amerikanske Jerry Siegel og amerikansk-canadiske Joe Shuster, der begge gør sig inden for tegneseriegenren, udtænker en overjordisk helt, der bekæmper uretfærdighed. I deres søgen efter en frelser, vender de blikket mod himlen. Ned kommer Kal-El – på jorden kendt som Superman.

Læs også: Ti selvudnævnte Messias-skikkelser

Er Superman en flyvende Jesus?
Dykker man ned i tegneserieheltens mytologi, er sammenligningen i hvert fald nærliggende. I Supermans figur findes der flere paralleller til den kristne frelserfigur.
 
Superman kommer oprindeligt fra planeten Krypton og hedder Kal-El. Men ligesom Jesus bliver han sendt til jorden af sin himmelske far. Krypton er ved at gå under, og for at redde sin lille søn sender Jor-El, Supermans far, drengen alene ud i en rumkapsel til jorden. Og Jor-El ved godt, at menneskene vil behandle sønnen som en gud.

Da Supermans rumkapsel lander på jorden, er det et barnløst ægtepar, der tager ham til sig. Navnene på Supermans adoptivforældre har varieret men allerede i 1939 hedder hans adoptivmor Mary - den engelske version af Maria. I 1952 skifter hun navn til Martha. Og så har både Superman og Jesus har healende kræfter.

Manden af stål
I 1978 tog Superman springet fra tegneserie til filmlærredet, og siden er det også blevet til en række TV-serier om helten i de røde underbukser. I den seneste Superman-film Man of Steel (2013) har instruktøren, Zack Snyder, været bevidst om Supermans Jesuslignende karakter. Han har fremhævet de mange fællesnævnere og tilføjet et par stykker.

Jesus var tømrer, og i Man of Steel ernærer Clark Kent (som er Supermans borgerlige alter ego) sig ligeledes ved manuelt arbejde - det er først til sidst i filmen, at han bliver ansat på avisen The Daily Planet. Samtidig har Superman fuldskæg i en stor del af filmen og er 33 år. Samme alder som Jesus, da han døde. 

Læs også: Unge mikser religion med moderne bøger og film

Moses i røde underbukser
Ud over Jesus er der yderligere en bibelsk figur, som Superman deler træk med: Moses. Begge bliver sendt af sted af deres rigtige forældre for at overleve - henholdsvis i en sivkurv og en rumkapsel. Kal-El, Supermans navn på Krypton, har samme ordlyd som det hebraiske ord for 'Guds stemme' og kan referere til Moses rolle som profet og budbringer af Guds ord.

Både Shuster og Siegel var jøder, og de har hentet inspiration til Superman i myternes stærke mænd som Herkules og Samson. Det har ikke været deres hensigt at skabe en superhelt, der af eftertiden tolkes som en Jesusfigur. Omstændighederne og de kulturelle referencer de trak på - gammeltestamentlige - har imidlertid skabt de mange lighedspunkter.