BuzzTorah: Nyheder om alt - med et jødisk tvist

BuzzTorah er en ny amerikansk, jødisk pendant til BuzzFeed, hvor man kan læse småartikler om alverdens ting.

Nyt socialt medie-fænomen vil bringe jødiske nyheder om stort set alt

Fænomenet BuzzFeed har inspireret en gruppe jødiske universitetsstuderende til at lave deres helt eget feed. De kalder det BuzzTorah.

Top-ti-samlinger, kendte og online-guides til det perfekte liv er et populært trækplaster på nettet. Hvis man er i tvivl, kan man bare kaste et blik på amerikanske BuzzFeed’s popularitet.

‘BuzzFeed’, som groft oversat betyder ‘rygtefodring’ blev startet i New York i 2006 af amerikaneren Jonah Peretti som en underholdningsplatform, hvor nyheder og sladder viralt kunne sprede sig gennem sociale medier.

Siden har konceptet vokset sig stort, og BuzzFeed leverer i dag nyheder og historier om alt fra underholdning, fakta-samlinger og kendis-sladder til politik og forretningsnyheder over hele verden.

Men hvad nu, hvis man kunne få alle de samme typer af artikler, som BuzzFeed tilbyder - og så bare målrettet jøder? Det lader til at være netop, hvad folkene bag ‘BuzzTorah’ har tænkt:

“BuzzTorah.com er en hjemmeside om Torah og jødisk liv, som rummer hurtigt og omfattende indhold som lister, billeder og små artikler. Vi tror på, at internettet kan være et godt værktøj til at gøre forskel og sprede jødiske værdier. Ved at lade Torah være mere tilgængelig og delevenlig, vil vi forsøge at skabe et rum, hvor Torah kan være sjov og lærerig på samme tid. Vi håber, I vil kunne lide det,” lyder det på hjemmesiden.

BuzzTorah blev startet på Yeshiva Universitetet i New York. Indholdet skrives af sidens medlemmer, universitetsstuderende og andre interesserede.

Blandt hjemmesidens historier kan man blandt andet finde artiklen: ‘Ti hverdagsfraser fra Tanak’ (Den hebræiske bibel, red). Eller man kan fordybe sig i: ‘Ti tips fra denne uges Pirkei Avot’ (de såkaldte fædrecitater, som læses i synagogen, red). Endelig kan man vel passende prøve kræfter med quizzen: ‘En quiz, alle jøder skal tage!

Selvom lighederne med storebror BuzzFeed er til at få øje på, synes fokus dog at være en anelse mere seriøst end BuzzFeeds seneste artikel om jøder: ’32 ting, jødiske kvinder ikke kan modstå’.

Alligevel lykkedes det BuzzTorah at få en del opmærksomhed - og glæde på BuzzTorah, da BuzzFeeds chefredaktør, Ben Smith, på twitter reklamerede for BuzzTorah.

BuzzTorah kan ud over på hjemmesiden både findes på Facebook og Twitter.

Iøvrigt kan det afsløres, at bagels, ‘dét at have mange veninder’ og guacamole er i top ti på BuzzFeeds ovennævnte liste.