VM: Kirker i Brasilien tager kampen op mod børnesexturisme

Initiativet Bola na Rede støtter 20 kirker i hver VM-værtsby, som planlægger at holde skoler åbne med forskellige ferieprojekter – bibelrelaterede aktiviteter, spil, sport og historiefortælling, som kan holde børnene beskæftigede, for at beskytte dem mod børnesexturisme.

Børnesexturisme er et stort problem i Brasilien. Flere kirker i landet benytter nu den store bevågenhed, som følger med de forestående verdensmesterskaber i fodbold, til at sætte fokus på problemet

Verdensmesterskaberne i fodbold i Brasilien bliver sparket i gang om godt en uge. Som altid giver en stor sportsbegivenhed værtslandet anledning til at rydde lidt op og polere facaderne, så landet, i hvert fald udadtil, tager sig godt ud og viser sig fra sin bedste side, når hele verdens øjne rettes imod det.

Noget forbliver blot pynt og lappeløsninger på facaden. Men opmærksomheden kan også bruges til at sætte fokus på nogle af de problemer, som landet står overfor, og reelt skabe forandring.

Det er håbet for kirker rundt omkring i Brasilien, som i fælles front benytter lejligheden til at sætte fokus på et af landets store problemer, nemlig børnesexturisme.

Brasilien har ry for at være en destination for børnesexturisme, og ifølge Unicef misbruges omkring 250.000 børn hvert år i landet. Med en anslået tilstrømning af omkring 600.000 fodboldfans frygter man, at ekstra mange børn er i risiko for at blive misbrugt. Det skriver Religion News Service

Forbrydelser imod børn stiger ved store sportsbegivenheder
Antallet af sager med seksuelle krænkelser af børn topper nemlig altid i forbindelse med store sportsbegivenheder. En undersøgelse fra menneskerettighedsorganisationen Childhood Brazil viser således, at antallet af seksuelle forbrydelser imod børn blev forøget med 66 procent ved de seneste verdensmesterskaber i 2010 i Sydafrika, og ved det forrige mesterskab i Tyskland i 2006 blev antallet forøget med 28 procent, skriver Religion News Service.

De statistikker kombineret med landets generelle problem med børnesexturisme har fået brasilianske kirker og andre grupper til at gå sammen om en fælles indsats under navnet Bola na Rede (bolden i nettet).

”De sidste tre år har vi forberedt kirker i de 12 VM-byer og opfordret dem til at mobiliserere deres menigheder, så de aktivt er klar til at gøre noget i dagene op til og under verdensmesterskaberne,” fortæller Ronald Neptune, som er koordinator for Bola na Rede og fortsætter:

”Som kristne kan vi ikke bare klappe i vores hænder og prise Herren. Vi må arbejde for at gøre en forskel for de udsatte unge. Vi vil være gadens øjne og ører, motivere folk til at gå ud med brochurer og tale med turister om, hvordan de kan være på vagt for at hjælpe med at beskytte vores børn.”

Den 18. maj kunne bevægelsen samle over 97.000 i Brasiliens gader, der dannede fælles front for kampagnen, hvilket illustrerer den store opbakning til initiativet.

SE OGSÅ: Tema: Sport og religion 

Strengere straffe
Også den brasilianske regering har sluttet sig til kampen. I sidste måned blev en ny lov vedtaget, som skærper fængselsstraffen for misbrug af børn, og som fjerner muligheden for at eventuelle lovovertrædere kan betale kaution for at slippe for en retssag.

Regeringen er også klar med en kampagne på engelsk, hvori man understreger, at ingen anholdte vil kunne undslippe retsforfølgelse.

Men lovgivning er selvfølgelig ikke nok, og Bola na Rede har især fokus på forebyggelse.

”Vi må holde vores børn væk fra gaderne,” siger Ronald Neptune til Religion News Service og peger på flere initiativer:

”Vi støtter omkring 20 kirker i hver værtsby, som planlægger at holde skoler åbne med forskellige ferieprojekter – bibelrelaterede aktiviteter, spil, sport og historiefortælling, som kan holde børnene beskæftigede.” 

Når VM er fløjtet af, skal kampen fortsættes
Ifølge den amerikanske velgørenhenhedsorganisation REST (Real Escape from the Sex Trade), som kæmper imod trafficking, stiger opmærksomheden på problemet omkring store sportsbegivenheder.

Men den helt store kamp for at komme problemet til livs vil først for alvor begynde, når det sidste fløjt ved VM har lydt. Der handler det om at bevare fokus på problemet og få folk til at fortsætte med at kæmpe imod misbruget af børn.

”VM i Brasilien vil være en international platform, hvor vi kan sætte fokus på problemet. Men vi ved af erfaring, at når dækningen slutter, og kameraerne slukkes, vil der stadig være hundreder af mennesker, der har brug for hjælp,” fortæller Bridget Battistoni fra REST.

”Vi vil have, at kirken og de folk, der er engagerede, bliver i anti-trafficking-bevægelsen i det lange, seje træk, ikke bare for de store øjeblikke.”

Den vision bakker Ronald Neptune op om. Han mener, at kirkerne har været for længe om at få øjnene op for problemets omfang. Og det skal ikke kun adresseres nu, hvor hele verdens opmærksomhed hviler på landet.

”VM skal være starten på, hvad vi gør. Vi har brug for et kulturelt skifte i vores kirker, så vores børn også i fremtiden vil være beskyttede,” siger han ifølge Religion News Service.