I Spanien hopper djævelen over babyer

Her ses det famøse spring over babyerne, der skal holde mørke magter væk fra babyernes liv og give dem syndsforladelse. Ritualet foregår i den lille by Castrillo de Murcia i det nordlige Spanien den 22. juni 2014. Se flere billeder ved at klikke på pilen til højre.

MED BILLEDSERIE I den spanske by Castrillo de Murcia i Spanien fejrer man Kristi Legems- og Blodfest på en helt særlig måde. I et årligt ritual hopper voksne mænd forklædt som djævelen over babyer. Ritualet skal holde mørke magter væk fra børnene

I et land, der i forvejen er kendt for sine spektakulære fester, såsom Encirro-traditionen, hvor man jagter tyre gennem gaderne eller den store fest, hvor man kaster tomater efter hinanden i Valencia, er der en juni-tradition, der skiller sig ud. I den lille spanske by Castrillo de Murcia afholdes det særlige Colacho-ritual. 

Ritualet foregår på den måde, at en mand iklæder sig en dragt, der skal forestille Colacho - en mand, der repræsenterer djævelen. Colachoen går så gennem byens gader med en pisk i hånden og slår ud mod de folk omkring ham, der er med i legen. 

For enden af hans rute kommer han til en plads, hvor der ligger babyer på madrasser. Babyerne er højst tolv måneder gamle. Colachoen hopper så over babyerne som en forhindring på hans vej. Formålet med ritualet er at bringe de nyfødte babyer lykke og hindre ulykke og smerte i deres liv. Hoppet skal også give babyerne syndsforladelse. Såvel forældre fra landsbyen som tilrejsende lader deres spædbørn deltage i ritualet.

En gammel tradition 
Colacho-festen blev første gang beskrevet i 1620. Man ved ikke præcist, hvor det stammer fra, men det synes at være en kombination af forskellige religiøse traditioner, nemlig romerske-katolske og spanske folketraditioner fra før, Spanien blev kristent.

Ritualet afholdes i forbindelse med Kristi Legems- og Blodsfest, og falder den første søndag efter festen. I år den 22. juni. Kristi Legems- og Blodsfest fejres den anden torsdag efter pinse eller den følgende søndag. På latin hedder festen Corpus Christi, og den er en fejring af nadveren og Jesu tilstedeværelse i brødet og vinen. Mange steder i katolske lande markeres festen med at bære det indviede nadverbrød i procession. Andre steder er der opstået folkelige fester omkring Corpus Christi-fejringen.

En af folketraditionerne finder man i Catalonien, hvor festen også indeholder det såkaldt ”dansende æg”. En tradition, hvor man placerer et udhulet hønseæg på toppen af et lille springvand, der får det til at ”danse” på vandstrålen. 

SE OGSÅ:
 Billedserie: Fest for Jesu kød og blod  

En vigtig begivenhed for byen
I begyndelsen af det 20. århundrede var der tusind indbyggere i Castrillo de Murcia, og der var fem religiøse orden og et rigt byliv. I dag er der én bar og lidt under to hundrede indbyggere. Der bor nærmest ingen unge mennesker og flere og flere flytter til storbyen. Dette scenarie er typisk for de små landsbyer omkring Burgos i det nordlige Spanien. 

”De små landsbyer i dette område har en meget rig historie og mange religiøse festivaler, men ikke mange indbyggere (…) Modernisme er med til at nedbryde den livsform, der muliggør traditioner som El Colacho,” siger Angel Manso, manden der organiserer Colacho-festen, til Religion News Service. 

Colacho-traditionen er byens vigtigste, og den har gjort byen berømt i Spanien. Gennem årene har der været flere tusinde mennesker, der er rejst til byen i forbindelse med ritualet. Nogle for at overvære, men også mange for at deltage. Sidste år deltog 70 babyer i ritualet.

”Nogle af babyerne er kun få dage gamle, og folk kommer somme tider med spædbørnene direkte fra hospitalet, så de kan deltage i denne tradition,” siger Angel Manso.

Stadig kontroversielt 
I manges øjne bliver ritualet dog stadig anset som meget bizart og farligt, hvor hvad nu hvis et såkaldt ”baby-hop” går galt?

I sin tid som pave opfordrede Benedikt XVI alle spanske præster til at tage afstand til Colacho-festen. Han forsøgte også kraftigt at nedtone traditionens forbindelse til den katolske kirke. I kirkens øjne er det stadig dåbsritualet, der renser barnet for synd og ikke en mand klædt ud som djævelen, der hopper over barnet.

Kilder:
Religionnews.com
En.Wikipedia.org
BBC.com

En mand, der er klædt ud som djævelen, jager unge mennesker gennem Castrillo de Murcia den 22. juni 2014.
Rosenblade er strøet ud over babyerne, som "El Colacho" skal hoppe over. Castrillo de Murcia den 22. juni 2014.
Colachoen hopper over de intetanende babyer, som ligger på en madras på vejen. Den 22. juni 2014.
Djævelen er klædt i rødt og gult under den traditionsrige Colacho-fejring, der også markerer Kristi Legems- og Blodsfest i den spanske by Castrillo de Murcia. Mon han når hele vejen over de små?