Kommentaren

Khader om ny moské: Danske muslimer ønsker ingen skjulte dagsordener

"Det er ikke blevet bekræftet nogen steder – hverken i Qatar eller i Danmark - at moskéen skulle have nogen forbindelse til Broderskabet. Teoretisk set er det ikke forbudt at dyrke Broderskabets ideologi i Danmark. Vi har religionsfrihed," skriver mellemøstanalytiker Naser Khader.

Glæden ved åbningen af den første danske moské bliver dog skæmmet af mistanken om skjulte ideologiske intentioner, skriver mellemøstanalytiker Naser Khader

Danmark har nu fået sin første moské med minaret og kuppel, og hvad der hører sig til. Den er stor og smuk og har kostet 150 millioner kr. Den er det største sunnimuslimske bedested i landet.

Alt burde for så vidt være godt, men det er det ikke rigtigt. De 150 millioner kroner er blevet finansieret af Qatar, et land, som ligger 6000 km væk, og som ikke rigtig har nogle interesser i Danmark - der eksisterer for eksempel ikke noget mindretal fra Qatar her i landet. Den store donation har affødt en diskussion om, hvorvidt der med pengene er fulgt skjulte ideologiske krav.

LÆS OGSÅStormoské i København: 1-0 til islamisterne

Det er velkendt, at Qatar hælder til Det Muslimske Broderskabs ideologi, og det er blandt andet der, old-lederen af Broderskabet al-Karadawi bor. Samtidig går der også rygter om, at nogle af moskéens bestyrelsesmedlemmer er tidligere Broderskabsfolk.

Broderskabet arbejder på snigende islamisering
Det muslimske Broderskab opstod i begyndelsen af 1900-tallet som en reaktion mod den Vestlige verden og vestlig normer. Det er en islamistisk gruppe, som arbejder for oprettelsen af en islamistisk stat – et kalifat – hvor der skal herskes efter Sharialov. Gruppen griber normalt ikke til terror, men arbejder på en snigende islamisering af de steder, hvor der bor muslimer gennem missionsarbejde og udgivelse af publikationer.
 
Det er ikke blevet bekræftet nogen steder – hverken i Qatar eller i Danmark - at moskéen skulle have nogen forbindelse til Broderskabet. Teoretisk set er det ikke forbudt at dyrke Broderskabets ideologi i Danmark. Vi har religionsfrihed.

Men det ville være dybt problematisk, hvis man i moskéen holder det skjult. Så handler det ikke om religionsfrihed, så handler det pludselig om manipulation og proselytisme. Det ville være meget oprørende, hvis det senere skulle vise sig, at unge muslimer er blevet påvirket af Broderskabets ideologi uden at vide det.

LÆS OGSÅTillykke, muslimer, med den nye moské!

I Danmark er langt de fleste muslimer fredelige lovlydige borgere, som blot ønsker et sted, hvor de kan praktisere deres religion i fred og ro. De ønsker ingen skjulte dagsordener eller ideologier. Jeg er ikke imod, at der bliver bygget moskéer, men jeg sætter spørgsmålstegn ved skjulte intentioner.

Men lad os nu se. Det er ikke bekræftet at moskéen har forbindelse til Det Muslimske Broderskab. Alle skal have en chance for at blive troet, så vil tiden vise, hvad der sker.

Naser Khader er mellemøstanalytiker ved tænketanken Hudson Institute og skriver kommentaren ved religion.dk.