‘Halal-fodbold’ hitter på somaliske strande

I al-Shabaabs 'halal-fodbold' er jubelscener strengt forbudt. Smider en spiller trøjen under en kamp, anses det som upassende fremvisning af nøgenhed, og spilleren nægtes i bedste fald adgang til fodboldbanen. I værste fald kan dommeren straffe den blottende spiller med pisk.

Mens fodboldfeberen raser, spiller al-Shabaabs oprørssoldater religiøst acceptabel fodbold i vandkanten

Fodboldtilhængere fra hele verden sidder i disse dage klinet til skærmene og følger VM-slutrundens fodboldfest.

Men i kystbyen Barawa i Somalia har en islamisk oprørsgruppe lavet deres helt egen fodbold-udgave, der er målrettet muslimer, og som på en lang række områder adskiller sig fra den form, det internationale fodboldforbund FIFA kendes for. De kalder den ’halal-fodbold’.

Det skriver nyhedbureauet Al-Jazeera.

Barawa har siden 2009 været under kontrol af den militante, højreorienterede, islamiske gruppe al-Shabaab, som flere gange er blevet sat i forbindelse med al-Qaeda-netværket og formodes at stå bag flere terrorangreb.

LÆS OGSÅ: Al-Shabaab: Vestlige styrker angriber vores base

Men når gruppens soldater ikke er i uniform, trækker de tilsyneladende i fodboldtrøjer - de fleste af dem fra London-klubben Arsenal - og spiller fodbold i grundigt organiserede kampe på stranden.

Ingen shorts
Det er dog ikke helt den slags fodbold, man for tiden kan se fra sofaen, der er tale om. ‘Halal-fodbold’ har nemlig et særligt revideret sæt regler, som spillerne må indrette sig under.

‘Halal-fodbolden’ stiller blandt andet en række krav til spillernes påklædning:

Fodbold-shorts er bandlyst på banen, og spillerne bærer i stedet træningsbukser, der som minimum skal dække knæene. Trøjerne skal dække overkrop og overarme.

Det ses også gerne, at såvel spillere som dommer dækker ansigtet under kampene. Kvinder holder sig for det meste fra fodboldbanen, skriver Al-Jazeera.

Korporlig afstraffelse
Opsigtsvækkende målfejring har med årene udviklet sig til et fast ritual i fodboldkampe, men i al-Shabaabs udgave er der kraftige restriktioner på scoringsreaktionerne.

Smider man i målrus for eksempel trøjen under kampen - som det ofte sker i fodboldkampe - risikerer man ikke bare en advarsel, som det er fastsat af FIFA - men en livslang fodboldkarantæne, og så så er det i øvrigt op til den lokale al-Shabaab-sheik at definere en eventuel hårdere straf. Bar overkrop ses som forbudt fremvisning af nøgenhed.

Dommerens straffesystem antager i det hele taget en anden form end de sædvanlige gule og røde kort.

Som udgangspunkt er det op til den enkelte dommer at finde en passende straf for regelbrud, og korporlig afstraffelse som pisk er blandt de anvendte former.

Luftkys skal spillerne også holde sig fra. Spillere har fået fjernet tungen for det, skriver Al-Jazeera.

Bandeord er strengt forbudte, og dommeren er i sin gode ret til at bortvise spillere for upassende sprogbrug. Ydermere kan dommeren vælge at fratage den pågældende spillers militære rang. Figurerer spilleren på listen over selvmordsbombemænd, som al-Shabaab har, kan han streges og sættes på venteliste, som anses som en stor ydmygelse blandt soldaterne.

LÆS OGSÅProblemet med islamisk ekstremisme kan løses på under fem år
 
Til gengæld er det velset at fejre målfesten med prisninger til Allah, ligesom det påskønnes at hylde al-Shabaab's Emir, Sheik Abu Zubeyr.

Spillernes alder tages der også højde for. Det er forbeholdt unge mænd at trække i trøjerne - og seniorspillere holder sig under fyrre:

“Det er uset for ældre mænd at jagte en lille bold,” forklarer en fyrre-årig kommandant Al-Jazeera, mens han hepper fra sidelinjen.

Dommeren fløjter kampen af - meget præcist, vel at mærke - for det er påkrævet, at alle kampe stopper 15 minutter inden bøn. Kampe, der stadig er igang tages der ikke hensyn til.

Han fortæller til Al-Jazeera, hvordan al-Shabaab-holdet træner til et opgør med lokale fra Barawa. Da holdet mødte de lokale sidst, tabte de, og de ser nu meget frem til revanche.

Dermed lader der altså også til at være ligheder med den slags fodbold, der spilles i Brasilien i øjeblikket.