Kommentaren

Muslim: Kampene i Irak handler ikke om religion

”IS' primitive metoder over for de borgere i Irak, som ikke tilslutter sig eller passer ind i deres fanatiske politisk-religiøse agenda, kan kun betegnes som primitiv og uciviliseret. Denne nyudråbte såkaldte ”islamiske” stat lader til at have én dagsorden, foruden at rage magten til sig i Irak. Nemlig at udøve de mest nederdrægtige handlinger, der kan udslette enhver form for medmenneskelighed,” skriver ekstern lektor Saliha Marie Fetteh. Billedet viser yazidiske flygtninge fra Irak på vej mod den syriske grænse.

”Set med mine øjne er det ikke en kamp om religion, der finder sted i Irak. 'Islamisk Stat' kæmper om magten – og om den dyrebare olie i Iraks undergrund,” skriver ekstern lektor og muslim Saliha Marie Fetteh

Demokrati hverken skal eller kan indføres med amerikanske kampvogne, hvilket Irak er blevet et godt eksempel på. Udviklingen af et demokrati er derimod en lang og turbulent proces, hvor folk bør gøre sig deres egne politiske erfaringer, hvilket til tider koster uskyldige mennesker livet.

Det er imidlertid sjældent, man ser konflikter som den, vi i disse dage oplever i Irak, hvor en helt speciel type af menneskelig afstumpethed hos en gruppe, IS (Islamisk Stat), kommer til udtryk.
 
Mange af Iraks kristne, og yazidierne, som dyrker en mere end 6000 år gammel religion, er i løbet af sommeren blevet afskåret fra adgang til mad og vand, blevet tvunget til at konvertere til islam eller på barbarisk vis dræbt. Mennesker der i tusinder af år på godt og ondt har været en del af det irakiske samfund og som i høj grad har sat deres præg på det engang så mangfoldige Irak.

LÆS OGSÅHvem er yazidierne? 

Men ikke bare minoritetsgrupperne står for skud. Også muslimer med en anden tilgang til islam end de nådesløse IS-folk har fået ødelagt deres bedesteder, eller de er blevet dræbt. Det er mig uforståeligt, hvordan disse religiøse sunnimuslimske fanatikere forsvarer deres handlinger via deres religion, da Koranen klart siger: "…og hvis nogen dræber et menneske – medmindre det er som gengæld for overlagt mord eller kaos og ødelæggelse i landet – vil det være, som om han dræber hele menneskeheden. Og hvis nogen redder (eller sparer) et liv, vil det være, som om han redder hele menneskeheden” (sura 5:32).

Drab på uskyldige mennesker kan således aldrig forsvares via islam.

Iraks historie bliver ødelagt 
Men IS dræber ikke ”kun” mennesker. Det er en kendsgerning, at vil man ødelægge en nation, så voldtager man ikke bare dens kvinder, men ”voldtager” også landet ved at ødelægge dets historie. En identitetsskabende historie der viser, hvem folket er. Vi så det i 2001 i Afghanistan, da talibanerne sprængte to Buddhastatuer fra henholdsvis 507 og 554 e.Kr. i luften og nu i Irak, hvor IS har ødelagt flere kirker, moskeer og valfartssteder.

LÆS OGSÅKirken beskyldes for at svigte forfulgte kristne 

Man kan bebrejde amerikanerne og deres allierede i demokratiprojekt Irak meget, men irakerne og de udefrakommende såkaldte ”hellige” krigere ødelægger i disse dage Iraks historie, som de kristne, yazidierne og andre religiøse og etniske mindretal er en vigtig del af.

Også selv om det i Koranen står skrevet, at den muslimske øvrighed skal sikre de religiøse minoritetsgruppers bedehuse: ”Hvis ikke Gud holdt menneskene tilbage, nogle ved hjælp af andre, så ville klostre, kirker, synagoger og bedehuse, hvori Guds navn hyppigt nævnes, blive ødelagt” (sura 22:40).

Iraks regering bærer hovedansvaret
Vi må ikke lukke øjnene for begivenhederne i Irak og stiltiende se til, mens uciviliserede horder hærger landet. Det er imidlertid for nemt kun at bebrejde IS, USA (og dets allierede Danmark) for det skrækscenarie, der udspiller sig i Irak. Den irakiske regering bærer så absolut hovedansvaret for, at situationen i landet har udviklet sig til det ragnarok, vi ser i dag.

For der hersker ingen tvivl om, at en del af Iraks sunnimuslimer har budt IS folkene velkommne som svar på den shiitiske hævngerrighed og politiske udelukkelse, de blev udsat for efter Saddam Hussein og Ba’athpartiets fald i 2003. Shiitterne hverken forfulgte eller dræbte imidlertid landets kristne eller yazidierne, som IS gør det i dag.

Kampene handler om magt
Jeg tror dog næppe, at sunnimuslimerne har været klar over, at de indgik en pagt med djævlen. IS' primitive metoder over for de borgere i Irak, som ikke tilslutter sig eller passer ind i deres fanatiske politisk-religiøse agenda, kan kun betegnes som primitiv og uciviliseret.

Denne nyudråbte såkaldte ”islamiske” stat lader til at have én dagsorden, foruden at rage magten til sig i Irak. Nemlig at udøve de mest nederdrægtige handlinger, der kan udslette enhver form for medmenneskelighed. En medmenneskelighed vi som tilskuere til en krig aldrig må miste, hvorfor vi i høj grad bør bidrage med humanitær hjælp til Irak.

LÆS OGSÅ: USA sender militærrådgivere til kriseramte Irak

Sidst, men ikke mindst, er det, set med mine øjne, ikke en kamp om religion, der finder sted i Irak. IS - hvem disse barbarer så end måtte vise sig at være - kæmper om magten. Og om den dyrebare olie i Iraks undergrund, der om noget giver enhver, der kontrollerer den, adgang til denne magt.

Saliha Marie Fetteh er ekstern lektor i arabisk sprogfærdighed og skriver kommentaren ved religion.dk.