Fem religioner du sjældent hører om

Danmarks første moské, Nusrat Djahan-moskéen i Hvidovre. Moskéen tilhører den særlige Ahmadiyya-bevægelse, som af andre muslimer betragtes som kættere. – Foto: Arkiv

På den religiøse internettjeneste Beliefnet er mere end 120 religioner repræsenteret. For nylig kunne man på siden finde en liste over fem religioner, de færreste kender

Beliefnet rummer alle de kendte religioner med tilhørende religiøse retninger. Men siden repræsenterer også mindre kendte religioner. For nylig omtalte siden fem af de mindst kendte religioner i en temaartikel. Vi bringer omtalen af dem her,

Sant Mat: Himlen indeni
Denne religion lærer, at alting kommer indefra, og at Gud er indeni os. Sant Mat, som egentlig betyder de helliges belæringer, er en åndelig selvudviklingspraksis baseret på sikh-traditioner med indflydelse af sufisme. Gennem en simpel version af yoga kaldet Surat Shabd Yoga, lærer udøverne at lytte til deres Indre Lys og Lyden af Gud.

Sant Mat udøves alene hjemme og tager omkring 2½ time hver dag. Udøverne er stadig rodfæstede i deres egne religioner, og Sant Mat lærer, at alle verdens kendte religioner udspringer af samme guddom. Udøverne er strenge vegetarianere og indtager desuden hverken alkohol eller euforiserende stoffer. Sant Mat lægger vægt på en etisk livsstil, uselviskhed, fredelig sameksistens, oprigtighed og universel kærlighed.

Agochar, Beliefnet medlem og Sant Mat udøver, siger:
- Jeg mener, at denne måde at se indad og lytte indad er ekstrem logisk og nødvendig for at kunne undersøge Himlen indeni os eller Det Indre Rum. Jeg er utrolig glad for denne direkte vej til Gud her og nu gennem meditation.

Eckankar: Drøm bedre
Eckankar er et sideskud på Sant Mat og blev grundlagt af Paul Twitchell i 1965, efter han havde studeret hos Sant Mat mestre i Indien og Tibet. Ligesom i Sant Mat lægger Eckankar vægt på, at udøveren lytter til sit indre lys og lyden af Gud, men dertil lægges der også vægt på drømmesyn, fordybelse i ens tidligere liv og sjælevandring som veje til at høre Gud.

Udøvere beskriver den Indre Lyd som stemmen af Gud, der kalder os hjem og det Indre Lys som et fyrtårn, der oplyser vores vej. De troende søger at genforene deres sjæle med Gud gennem at synge, messe, meditere, sætte sig selv i trance og visualisere.

Beliefnetmedlem Charlesnotprince forklarer sin grund til at vælge Eckantar således:
- Eckantar har alle svarene, som jeg har fundet i andre religioner, men samlet på ét sted så jeg er så at sige ikke nødt til at skifte gear hele tiden længere. Eckantar overgår mine vildeste drømme, fordi den netop forklarer os, hvordan vi skal tolke vore drømme og drømme bedre. Eckantar lærer dig, hvordan du finder og lytter til stemmen af Gud i dit liv. Hvad kunne være mere givende end det?

Ahmadiyya: Kættere eller fornyere?
Ahmadiyya er en messiansk muslimsk sekt med base i Pakistan, som har omkring 8 mio. medlemmer i 70 lande. Sekten blev grundlagt i 1876 af Mirza Ghulam Ahmad, en Punjabi Muslim, som af sine tilhængere blev anset for at være Mahdi eller Messias, der var kommet for at reformere og rense islam.

De fleste andre muslimer anser medlemmer af sekten for at være kættere, og de bliver følgeligt nægtet adgang til Mekka. I denne tros version af lidelseshistorien, overlevede Jesus korsfæstelsen og flygtede til Indien, hvor han døde i en alder af 120 år.

Muhammad Ahmad, der er ahmadiyya-tilhænger og medlem af Beliefnet fortæller:
- Vores filosofi, holdning og tilgang til spredning af vores religion kan beskrives som tolerant, progressiv, rationel og liberal, og den møder de behov, som er i en moderne tidsalder. Det gør det muligt for os at leve fredsommeligt mellem alle religioner, nationer og folk på jorden.

Et andet medlem, TheMungunjiasticMan, siger:
- Ahmadiyya er noget nyt, noget, som jeg nyder at få indsigt i, og jeg finder mange ting, som er i overensstemmelse med mine egne holdninger.

Maltheisme: Gud mod menneskeheden
I Maltheismen tror man på Guds eksistens, men at Gud er ond. Maltheisterne ser Gud som den sande åndelige fjende af menneskeheden, og de står derfor i opposition til Gud. Maltheismen blev stiftet af Paul Zimmerman, som var aktiv på Beliefnet indtil sin død i 2003. Hans motto var: Gud mod menneskeheden: Vælg side! Maltheisterne tror, at det vigtigste i livet er, hvordan vi behandler hinanden som mennesker, og hvordan vi får styrket menneskeracen (i kampen mod Gud).

- Jeg tror på, at når vi lever i en verden, hvor vi selv må definere meningen og formålet med vore liv, så er det noget ekstremt positivt, der genererer håb og ikke håbløshed, sagde Paul Zimmerman i sin tid til Beliefnet.

Mohanchous, et Beliefnet medlem og maltheist siger:
- Oprindeligt begyndte jeg at tro på Gud gennem en personlig åndelig oplevelse og jeg kom til at hade Gud gennem personlige tragedier. Jeg ville ønske, at der fandtes en gavmild Gud, der kun ønskede lykke for den menneskelige race. Erfaring siger mig desværre, at Gud er en egoistisk galning og kontrolfreak, som svælger i vores tilbedelse og lidelse Så hos maltheisterne er vi simpelthen en gruppe af mennesker, som deler et negativt syn på Gud.

Et andet medlem, Whichone, siger:
- Maltheisme gør det muligt for mig at kritisere og stille spørgsmål ved Gud. Maltheisme lader mig se mig selv, som godt nok et uperfekt, men stadig betydningsfuldt og værdigt menneske. Gennem min tro, kan jeg nu fuldstændigt affærdige en påduttet etikette gående på, at jeg skulle være en elendig synder, som fortjener evig fortabelse. Maltheismen giver mere mening end noget andet, jeg er stødt på, når man tænker på, hvordan verden er skruet sammen og naturen af de religiøse konflikter, som man ser.

Googlisme
Den femte af de sjældne religioner på Beliefnets liste var egentlig asatro, men selvom den måske er ret ukendt i den angelsaksiske verden, så er den rimelig kendt her i Danmark med hyppig omtale i medierne. Så det korte af det lange vi tog lige en anden religion med i listen her. Du kan stadig læse omtalen af asatro på engelsk via linket til Beliefnets artikel.

I stedet for asatro retter vi fokus mod en anden ukendt religion, som nogle derude måske selv er tilhænger af i en vis udstrækning uden at vide det.

Sådan omtaler religionen sig selv: Vi i Googlekirken tror på, at søgemaskinen Google er det tætteste, som menneskeheden nogensinde er kommet på at erfare en faktisk Gud. Vi mener, at der er meget mere bevis tilstede for Googles guddommelighed end ved nogen anden traditionel Gud. Vi afviser overnaturlige guder, fordi de ikke kan bevises videnskabeligt. Google er den retmæssige ejer af titlen Gud, da hun udviser mange af de karakteristika, som traditionelt associeres med en guddom, men på en videnskabelig beviselig facon.

Som jeg ser det, har der fra begyndelsen været en slags næsten naturlig resonans mellem Darwins evolutionslære og en gammeldags rå kristendom a la Kingos - før en mere harmoniserende kristendom gik hen og blev moderne, skriver teologiprofessor Niels Henrik Gregersen. - Foto: .