Send artiklen Samtale om æresdrab til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samtale om æresdrab


Æresdrab har ikke rødder i islam, siger politologen Anja Wehler-Schöck, der har forsket i fænomenet. På billedet demonstrerer pakistanske kvinder mod æresdrab.

- Scanpix

Send Print

Hvad er et æresdrab, hvor foregår disse drab, og hvad har de med islam at gøre? Internationalt synspunkt af Naima El Moussaoui, skribent for Qantara.de

Berlin, Brasilien, Ecuador, Bangladesh, Indien, Pakistan, Iran, Tyrkiet og Marokko er blot nogle få af de lande, hvor æresdrab finder sted. Politologen Anja Wehler-Schöck har studeret fænomenet med det jordanske samfund som eksempel. Naima El Moussaoui, som skriver for Qantara.de, har interviewet hende.

Hvad er et æresdrab egentlig?

Anja Wehler-Schöck: Et æresdrab er, når en kvinde bliver myrdet af et medlem af sin familie for at genetablere familiens ære. Krænkelsen af æren udløses af en faktisk eller påstået amoralsk handling foretaget af kvinden. Det amoralske er ofte af seksuel karakter, men kan antage mange former – lige fra almen ulydighed til kontakt med en mand eller en udenomsægteskabelig affære. Det kan endog bestå i den kranke skæbne at have været offer for en voldtægt – som ofte er incestuøs.

Hvor udbredt er praksissen med æresdrab?

Wehler-Schöck: Ifølge et skøn foretaget af FN’s Befolkningsfond bliver omkring 5.000 kvinder og piger rundt omkring i verden myrdet hvert år i æresdrab. Pakistan regnes med omkring 500 tilfælde om året for et af de lande, hvor flest æresdrab finder sted. Men det er svært at sætte tallet præcist, idet antallet af uregistrerede tilfælde er meget højt. Mange gange bliver æresdrab ikke registreret som sådan af politiet – enten fordi der ikke er skabt bevidsthed om det, eller fordi mordene med succes er blevet forklædt som ulykker eller selvmord.

Pakistan er et muslimsk land. Det bekræfter den fremherskende formodning om, at æresdrab er et udtryk for den muslimsk kultur.

Wehler-Schöck: Fordi flertallet af æresdrab bliver begået i muslimske lande, formodes det, at denne praksis er forbundet med islam.
Ikke desto mindre har hverken æreskodekset eller praksissen med æresdrab rødder i islam. Forestillingen om at vanære kan overføres fra en person til en anden person eller til en gruppe er fx fremmed for islam. Koranen indeholder tilmed et grundlæggende forbud mod mord. Det enkelte individ har også forbud mod at tage loven i egen hånd.

Annonce
Det æreskodeks, jeg beskriver, er at finde alle steder, hvor samfundsstrukturen er formet af vægtningen af familiens interesser frem for individets, af paternalisme og af en stærk religiøs indflydelse. Praksissen med æresdrab findes ikke kun i muslimske og arabiske lande, men også i visse latinamerikanske lande som fx Brasilien og Ecuador.

Du studerede æresdrab i Jordan og ikke i fx Ecuador, hvilket ville have modgået de eksisterende fordomme. Hvorfor?

Wehler-Schöck: Jeg syntes, det var vigtigt at studere et muslimsk, arabisk land – især for at undersøge det, du spurgte om før, nemlig hvorvidt æresdrab har rødder i islam, i arabisk kultur eller i stammelove. For mig var Jordan en særligt spændende sag, fordi landet i de seneste år er blevet usædvanligt megen offentlig opmærksomhed til del i de internationale debatter om æresdrab.

Hertil kommer, at Jordan – i forhold til andre lande, hvor æresdrab finder sted – udmærker sig med en række progressive tiltag rettet mod vold mod kvinder. Og ikke mindst bør man holde in mente, at det politiske klima også spiller en vis rolle for forskning som denne. Til forskel fra eksempelvis Iran eller Pakistan har liberaliseringen i Jordan muliggjort en offentlig debat om problemet med æresdrab.

Hvad er de juridiske konsekvenser af æresdrab i henhold til jordansk lovgivning?

Wehler-Schöck: Forbrydelsen “æresdrab” eksisterer ikke i den jordanske lovgivning. Derfor lyder anklagerne som oftest på drab af anden grad (med fængselsstraffe op til 15 år) eller mord af første grad (som kan give dødsstraf). Disse maksimumsstraffe bliver imidlertid sjældent udmålt. Som regel slipper de skyldige i æresdrab med meget milde straffe.

Spiller den aktuelle politiske situation en rolle for problemet med æresdrab?

Wehler-Schöck: Det kan godt tænkes, at klimaet med vedvarende konflikt i nabolandene har ført til en brutalisering af det jordanske samfund. Ifølge en analyse gennemført af Amnesty International kan et større antal æresdrab iagttages i mange samfund, hvor hverdagen er præget af voldelig konflikt.Naima El Moussaoui skriver for Qantara.de. Anja Wehler-Schöck er politolog (Free University Berlin/ Institut d'Etudes Politique Paris) og arbejder som konsulent i politiske spørgsmål vedrørende køn, familie og ungdom. Ovenstående er en forkortet udgave, som kan læses på engelsk på www.commongroundnews.org. Den fulde tekst kan læses på tysk på www.qantara.de.

Kilde: Qantara.de, 7. december 2007, www.qantara.de

Oversat af Sara Høyrup

FACEBOOK: Bliv ven med Religion.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Samtale om æresdrab

Anonym, publiceret d.14/01 04:28 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Samtale om æresdrab

Det er vanskeligt for os danskere, der opvokset i et kristent rets og kultursamfund at forstå, at det er mannesker der på grund af religion, ære og kultur kan udføre så afskydelige handlinger.

Stop islaminiseringen af Danmark og Europa, det fortjener vores børn og børn. Aben øjnene hos de kulturradikale.

Link

kommentar: Samtale om æresdrab

Anonym, publiceret d.15/01 03:51 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Samtale om æresdrab
Sådan en udtalelse påkræver vel næsten ingen kommentar, dog kan jeg ikke lade være med at blive forundret over de manglende informationer du tydeligvis ikke har fundet.

Æresdrab har intet med Islam at gøre, dvs. det er ikke en pligt,og anses ikke for at være en god handling i Islam.

Læs noget mere, og du vil lære at kunne se forkellen mellem kultur og religion!!

God arbejdslyst...
Link

Re: Samtale om æresdrab

Anonym, publiceret d.15/01 10:56 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Samtale om æresdrab
Ligesom Charlotte påpeger har æresdrab intet at gøre med Islam. Det er et kulturelt fænomen, som tager udgangspunkt i den præislamiske tidsperiode på linje med omskæring af pigebørn. Her er det vist oplagt at drage parallel til vikingeperioden, hvor uønskede børn blev efterladt i skoven. Tværtimod er denne handling blevet forbudt i Islam, men det har ikke forhindret nogle mænd i at fortolke Islam på sådan en måde at de har formået at legitimere deres handlinger. Det har ikke noget at gøre med koranen, men mere at gøre med den mentalitet fortolkeren besidder.

Du siger: ” Det er vanskeligt for os danskere, der opvokset i et kristent rets og kultursamfund at forstå, at det er mannesker der på grund af religion, ære og kultur kan udføre så afskydelige handlinger.” så vil jeg gerne have lov til at spørge om alle de jalousidrab som bliver begået af ”almindelige danskere”, De er opvokset i et kristent rets og kultursamfund… Skal vi finde årsagen i biblen for deres handlinger og stille alle danskere til regnskab…
Link

Re: Samtale om æresdrab

Anonym, publiceret d.15/01 11:18 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Samtale om æresdrab
"Det har ikke noget at gøre med koranen, men mere at gøre med den mentalitet fortolkeren besidder"

- Hvorfor er denne mentalitet overhovedet opstået - ja, det er vel ikke et helt usædvanligt fænomen, at der begås æresdrab inden for islam?

Nogle gange ser det ud til, at Koranen (eller religionen islam) har været med til at skabe en kultur og et samfund, der bygger på det at være muslim. Når noget går imod idealet 'at være en god muslum' krænkes nogle følelser og reaktionen opstår.

"så vil jeg gerne have lov til at spørge om alle de jalousidrab som bliver begået af ”almindelige danskere”, De er opvokset i et kristent rets og kultursamfund… Skal vi finde årsagen i biblen for deres handlinger og stille alle danskere til regnskab…"

- Forskellen på æresdrab inden for islam og jalusidrab f.eks. i Danmark er, at æresdrab ofte bliver begrundet religiøst, hvorimod jalusidrab mm. begrundes ud fra gerningsmandens psykotiske tilstand. Men de, der begår æresdrab og terror, gør det måske IKKE af religiøse grunde, de er blot psykotiske mennesker? Hvorfor er de så blevet så mentalt forstyrrede, at de myrder andre; hvilke faktorer kan mon have spillet ind?


Mvh
ALH
Link

Re: Samtale om æresdrab

Avismand, publiceret d.15/01 12:14 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Samtale om æresdrab
citat:
Ligesom Charlotte påpeger har æresdrab intet at gøre med Islam. Det er et kulturelt fænomen, som tager udgangspunkt i den præislamiske tidsperiode på linje med omskæring af pigebørn.

Jeg kender kun meget lidt til Koranen, men det ville undre mig, om der ikke findes en passage, der ligner denne fra bl.a. Math. 18. 7-9. Der står noget lignende i GT.

v7 Ve verden for det, der fører til fald. Vel må der komme fald, men ve det menneske, som bliver årsag til fald. v8 Hvis din hånd eller fod bringer dig til fald, så hug den af og kast den fra dig; du er bedre tjent med at gå lemlæstet eller vanfør ind til livet end med begge hænder eller fødder i behold at kastes i den evige ild. v9 Og hvis dit øje bringer dig til fald, så riv det ud og kast det fra dig; du er bedre tjent med at gå ind til livet med ét øje end med begge øjne i behold at kastes i Helvedes ild.


Den der ,,du" er ikke dig, læseren, det mandlige overhovedet for en familie. ,,Du" er læserens familie mm. personificeret i familiens overhovedet (baba, abba), og hånden eller foden eller øjet er et medlem af læserens familie.

Link

Re: Samtale om æresdrab

Anonym, publiceret d.15/01 13:07 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Samtale om æresdrab
Til ALH:

Nogle gange ser det ud til, at Koranen (eller religionen islam) har været med til at skabe en kultur og et samfund, der bygger på det at være muslim. Når noget går imod idealet 'at være en god muslum' krænkes nogle følelser og reaktionen opstår.

- Du vil blive overrasket over hvor lidt det "at være en god muslim" har noget med Islam at gøre. Det "at være en god muslim" er at du følger den respektive kulturs normer, traditioner og værdisæt, og nej de er ikke altid baseret på Islam.

- Mit gæt på hvorfor Islam bliver brugt så ofte er for at legitimere deres handlinger, på trods af Islam har været ude af billedet meget længe.

- Man er nødt til at forstå at Islam ikke er grundlag for de enkelte landes kultur, men at de har prøvet at integrere Islam ind i kulturen, hvilket har ledt til at de enkelte lande har beholdt deres traditioner, værdier og normer og ”fundet legitimation” i koranen/islam.


Forskellen på æresdrab inden for islam og jalusidrab f.eks. i Danmark er, at æresdrab ofte bliver begrundet religiøst, hvorimod jalusidrab mm. begrundes ud fra gerningsmandens psykotiske tilstand. Men de, der begår æresdrab og terror, gør det måske IKKE af religiøse grunde, de er blot psykotiske mennesker? Hvorfor er de så blevet så mentalt forstyrrede, at de myrder andre; hvilke faktorer kan mon have spillet ind?

- Det er altså lige meget, hvordan du begrunder æresdrab eller jalosidrab, hvad der er vigtigst er at det er fuldstændigt uacceptabelt i vores samfund.

- Hvilke faktorer der har spillet ind i de menneskers liv, har jeg altså ingen anelse om, og er lige så lidt kvalificeret til at svare på.

- Det er IKKE religion der DRÆBER, det er mennesker, som dræber hinanden. De mennesker, som begår disse afskyelige handlinger er efter min mening mentalt forstyrrede, og det at man tørrer det af på religionen er alt for nem en løsning på noget der er så kompliceret.


MVH
Mig
Link

Re: Samtale om æresdrab

Anonym, publiceret d.15/01 13:10 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Samtale om æresdrab
Til Avismanden

Jeg er heller ikke koran-kyndig, men jeg har hørt at ellen wulffs oversætelse er temmelig god.

MVH
MIG
Link

Re: Samtale om æresdrab

FC Bogger, publiceret d.15/01 13:22 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Samtale om æresdrab
ALH skrev:

” Men de, der begår æresdrab og terror, gør det måske IKKE af religiøse grunde, de er blot psykotiske mennesker? Hvorfor er de så blevet så mentalt forstyrrede, at de myrder andre; hvilke faktorer kan mon have spillet ind?”


Svar:

De såkaldte ”æresdrab” (jeg foretrækker at kalde dem familihenrettelser) har ALT med islam at gøre.

Det kan du læse et par artikler om her:

“Honor Killing” is Absolutely Islamic! (Af: Syed Kamran Mirza)

http://www.news.faithfreedom.org/index.php?name=News&file=article&sid=1699

Honor Killing (Af: Ali Sina)

http://www.faithfreedom.org/oped/sina50128.htm


Kommentar:

Det er fuldkommen korrekt, at begrebet ”æresdrab” ikke forekommer som sådan i hverken Koran eller Hadith.

Her får du et par oversatte uddrag af Ali Sinas artikel:


“Kvinder i islam opfattes som en kilde til skam. Muhammad siger, at de er ’awrah’, der kan oversættes til en genstand for skam.

“Ali berettede, at Profeten sagde: ‘Kvinder har ti ‘awrah’. Når hun bliver gift, dækker hendes mand den ene, og når hun dør, dækker graven de ti.”

I henhold til den følgende hadith har kvinder ikke alene ti ‘awrah’, men kvinden selv opfattes som ‘awrah’:

“Kvinden er ‘awrah’. Når hun går uden for (huset), byder djævelen hende velkommen.”

Hvis en kvinde mister sin ‘awrah’ ved f.eks. voldtægt, bliver hun genstand for skam for sin familie, og den eneste måde at fjerne den skam og genoprette æren er at fjerne den besudlede kvinde.

Så man kan sige, at “æresdrab” er kulturelt betinget, men det er en kultur der er dybt forankret i islamisk tænkemåde og stammer derfra.
Det praktiseres i alle islamiske lande. Jo mere religiøst et land er, jo mere udbredt er ”æresdrab”.


Kvinder skal “blive stilfærdigt derhjemme og ikke udstille deres skønhed ...” (Koran 33:33) ”


Men læs begge artikler, og du vil ikke et øjeblik være i tvivl om, at ”æresdrab” har alt med islam at gøre.

Det kan jo i øvrigt synes forunderligt, at alt for mange muslimer uden tøven udnævner islam til at være ”hele deres liv” eller siger: ”islam er en livsstil, der omfatter alt” og mere af samme skuffe.


Men når der så dukker grimme ting frem fra ”livsstilen”, så har det lige pludselig intet med islam at gøre!


You can’t have it both ways!


Bogger
Link

Re: Samtale om æresdrab

Avismand, publiceret d.15/01 13:40 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Samtale om æresdrab
citat:
Jeg er heller ikke koran-kyndig, men jeg har hørt at ellen wulffs oversætelse er temmelig god.Kvinder og mænd har hver deres måde at opfatte tingene på og hver deres måde at udtrykke det, de har opfattet, på.
Også blandt mænd opfattes tingene forskelligt, omend sjældent diamentralt modsat, og noget lignende kan skrives om kvinder.

Jeg tror, jeg vil vente med at læse den til en gang, hvor jeg får tid nok til først at lære arabisk.
Link

Re: kommentar: Samtale om æresdrab

Anonymos, publiceret d.15/01 14:21 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Samtale om æresdrab
citat:

Æresdrab har intet med Islam at gøre, dvs. det er ikke en pligt,og anses ikke for at være en god handling i Islam.
De første muslimer viste eksemplet. Se nogle citater fra Ibn Kathir til Muhammeds digtning af vers 58:22 her:

http://tidligeredebat.religion.dk/showthreaded.php?Cat=&Board=311003&Number=56058&Forum=All_Forums&Words=%60Ubaydah%20%60Amir%20bin%20%60Abdullah%20bin%20Al-Jarrah&Match=And&Searchpage=0&Limit=50&Old=allposts&Main=55751&Search=true#Post56058


Festen er fordi for muhammedanere. De urene vantro kan selv læse Muhammeds galskab.
Link
Mere:   1 | 2   Næste

flexblock
flexblock
splitblock
flexblock

Stil et spørgsmål

Kategori*

*

*

*

NB: Alle felter med * skal udfyldes
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​