Send artiklen Omskæring varierer i forskellige religiøse traditioner til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omskæring varierer i forskellige religiøse traditioner


OmskæringForskellige religiøse traditioner som jødedom og islam forbindes gerne med omskæring af børn. -

- stock.xchng.

Fakta

Torah

”Loven”, den del af den jødiske bibel, der indeholder lovstof. Svarer til de fem mosebøger i den...
Læs mere

Hadith

En kort beretning om den muslimske profet Muhammeds handlinger eller udtalelser i en given...
Læs mere
flexblock

Emneord for denne artikel

islam | jødedom | drengebørn | pigebørn | omskæring
flexblock
Send Print

Retten til at lade sine børn omskære er kommet til debat. Læs her om religiøse årsager til enten at vælge omskæring eller ikke at få sine børn omskåret

Omskæring af børn forbindes gerne med forskellige religiøse traditioner, som jødedom og islam. Ofte er omskæring dog i stor grad afhængig af kulturelle forskrifter. F.eks. bliver mange amerikanske drengebørn omskåret af hygiejniske årsager.

I Danmark finder mandlig omskæring især sted blandt jøder eller muslimer, og derfor anskues det som en religiøs frihedsrettighed blandt andet af en del danske biskopper.

Omskæring af drengebørn
Den mest almindelige form for omskæring er omskæring af drengebørn.

For jøderne er omskæring af drengebørn et pagtstegn mellem Gud og det udvalgte folk. I Torahen står således: ”Og Gud sagde til Abraham … Dette er min pagt med dig og dine efterkommere, som I skal holde: Alle af mandkøn hos jer skal omskæres” (1. Mos. 17, 9-10).

Annonce
Læs overrabbiner Bent Lexners forklaring på jødisk omskærelse, hvor der blandt andet står: ”Budet stammer fra pagten mellem Gud og Abraham. Denne lov er overgivet gennem tusinde år fra generation til generation, og efterhånden er denne bestemmelse blevet et meget centralt identitetssymbol.”

Ikke alle jøder er imidlertid tilhængere af denne praksis. Foreningen Jøder mod omskærelse synes det virker absurd, at en pagt skal håndhæves ved at omskære hjælpeløse børn. For at man kan indgå en pagt, må det kræve en myndig voksen, skriver de. Desuden er der så mange andre påbud i Torahen som man ikke håndhæver i dag - f.eks. kravet om dødsstraf for utroskab eller for at fornærme sine forældre. I stedet for omskæring har modstanderne af indgrebet lavet et nyt ritual for jødiske drengebørn, der ligner det traditionelle for nyfødte piger. Læs en beskrivelse af ritualet her.

Ligesom ikke alle jøder lader deres børn omskære, gør heller ikke alle muslimer det. Omskæring er ikke påbudt i Koranen, men begrundes i stedet med, at profeten Muhammed selv var omskåret. En muslimsk læge redegør fyldestgørende for den historiske baggrund for mandlig omskæring i Family Medicine, der er et britisk tidsskrift for alment praktiserende læger. Som muslim begrunder han omskæring af drengebørn med, at ”muslimer ikke bare skal følge Allahs budskab i den hellige Koran, men også følge hvad Profeten sagde og gjorde, som bevis på deres troskab overfor islam.”

Den danske muslimske konvertit Aminah Tønnsen opfatter sagen anderledes: “Omskæring betragtes ofte ganske fejlagtigt som en form for tegn på en persons religiøse tilhørsforhold eller religiøse identitet, men hører som sagt under Profetens sædvane og er derfor ikke obligatorisk for at være fuldgyldig muslim.”

Omskæring af piger
Omskæring af piger er ikke nær så almindelig som omskæring af drenge, om end traditionen stadig står stærkt i visse kulturer

Omskæring af piger finder også i dag sted især i afrikanske kulturer samt både blandt muslimer og kristne koptere. Der er bred enighed om, at skikken ikke har nogen særlig religiøs begrundelse, men der findes en islamisk hadith, der muligvis accepterer kvindelig omskærelse: ”Omskæring er en prisværdig handling for mænd, og det er en ærefuld handling for kvinder”.

Hvis man tager denne hadith for pålydende, er kvindelig omskærelse i en eller anden form tilladt, og derfor kan det være svært for muslimer generelt at argumentere for et forbud mod det, selvom de fleste muslimer klart tager afstand fra det. Læs Dr. Jamal Badawis grundige behandling af sagen, hvor han blandt andet gør det klart, at intet retfærdiggør lemlæstelse af kvinder inden for islam, eller læs denne erklæring fra en amerikansk forening af muslimske kvinder, der blæser til kamp mod kvindelig omskærelse.

FACEBOOK: Bliv ven med Religion.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Omskæring varierer i forskellige religiøse traditioner

Ejvind Koch, publiceret d.16/06 18:12 (for 5 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring varierer i forskellige religiøse traditioner
Jeg tænker: Det er da utroligt, så fikserede forskellige religioner er på kønsdele. Det er da i hvert fald én ting, vi mennesker (og dyr og planter) har til fælles på tværs af grænser, racer, hudfarver og religioner.
Og så taler nogle om navlepilleri. Her synes jeg at man piller noget længere nede!
Ejvind Koch pedersen, http://www.kochs-kontor.dk
Link

Re: Omskæring varierer i forskellige religiøse traditioner

gator, publiceret d.16/06 19:14 (for 5 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring varierer i forskellige religiøse traditioner
Hvis oplægsholderen tænkte i stedet for blot at sludre løs, ville han sikkert fremkomme med en teori om, hvorfor det religiøse og det erotiske liv har befundet sig i en konflikt med hinanden, i hvert fald i den kristne tradition siden Paulus.

Men det kræver selvfølgelig en historisk og religiøs viden som går hinsides viden om "blomsterne og bierne" hvis man ønsker at forstå hvilken type magisk og magtpolitisk tænkning, der fører til for eksempel rituel omskæring af drengebørn i judaismen og pigeomskæring i visse muslimske skam/ære-samfund.

At de kønsrelaterede traditioner varierer i forskellige kulturer ved jo enhver. Det interessante er hvorfor de varierer og hvordan sådanne "omskæringstraditioner" etisk set forholder sig til (for eksempel) den etiske standard som er sat med de universelle menneskerettigheder.

Så dybt formår oplægsholderen desværre ikke at pille. Det bliver blot til lidt narcissistisk navlepilleri med henvisning til egen forchromede hjemmeside.

Hilsen

Gator alias Ipso Facto
Link

Re: Omskæring varierer i forskellige religiøse traditioner

Ejvind Koch, publiceret d.18/06 15:05 (for 5 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring varierer i forskellige religiøse traditioner
Hvis "gator" tænkte sig om i stedet for blot at sludre løs, ville han måske prøve at give et fornuftigt svar på mine spørgsmål: Hvorfor er det så vigtigt for religiøse kræfter at beskæftige sig så meget med kønsdele?
Og er det ikke snart på tide, at I holder op med det?

Eller han kunne selv komme med en teori om, "hvorfor de kønsrelaterede traditioner varierer og hvordan sådanne "omskæringstraditioner" etisk set forholder sig til (for eksempel) den etiske standard som er sat med de universelle menneskerettigheder.


Men det kræver selvfølgelig at man er i stand til at sætte sig ud over den narcisistiske "jeg-vide-bedst" mentalitet, som præger mange religioner.
Men i stedet fortsætter han med at forsvare den barbariske skik, som findes i nogle religion, at man absolut skal skæres i kønsorganerne for at være "rigtig"!
Link
flexblock
flexblock
splitblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​