Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Pral med åndelige evner er en alvorlig brist til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pral med åndelige evner er en alvorlig brist


Jeg tvivler på, at Ole Nydahls tale om faldskærmsudspring, sex og hurtige biler har en plads inden for det buddhistiske lama-system, skriver en læser. -

- Foto: Arkiv

Send Print

Buddhismen lægger vægt på ydmyghed. Derfor bør man have en vis skepsis over for lama Ole Nydahl, skriver en læser. Se også religionsforsker Jørn Borups svar

Til Jørn Borup,

Jeg synes, du skylder at forklare, at Ole Nydahls Karma Kagyu repræsenterer et mindretal inden for retningen. Hans såkaldte "diamantvejsbuddhisme" har efterhånden ikke ret meget at gøre med det, Karma Kagyu almindeligvis står for, og et stort antal tibetanske lamaer har lagt afstand til ham.

Det er rigtigt, at Karma Kagyu lægger vægt på meditativ praksis, men Ole Nydahl afviser f.eks. værdien af langvarige tilbagetrækninger. Traditionelt er en lama blevet defineret som en person, der har gennemgået en treårig tilbagetrækning, og det har Ole Nydahl ikke gjort. Jeg tvivler også på, at Ole Nydahls tale om faldskærmsudspring, sex og hurtige biler har en plads inden for systemet.

Ydermere har Karma Kagyu ved siden af sin meditative praksis også en stærk tradition for buddhistisk filosofi; mange af de mest fremtrædende tibetanske filosoffer tilhørte (og tilhører) traditionen, men det interesserer tilsyneladende ikke Ole Nydahl.

Annonce
Endelig må Ole Nydahls optagethed grænsende til besættelse af indvandring og islam betegnes som stærkt problematisk i buddhistisk sammenhæng.

Personlig har jeg modtaget belæringer fra og har haft samtaler med en lang række buddhistiske lærere, men ingen af dem har nogensinde talt om sig selv eller hævdet at besidde særlige kræfter. Derimod har jeg selv adskillige gange været vidne til Ole Nydahl beskrive sig selv som værende i besiddelse af særlige åndelige evner og sågar være en inkarnation af en beskytterguddom. Han har endda gjort det på tv!

Buddhismen lægger vægt på en vis ydmyghed, ja, i tibetansk buddhisme betragtes praleri med egne åndelige evner som en alvorlig brist. Der er således en hel del der gør, at man nok skal have en vis skepsis over for Ole Nydahl.

Dette er et indlæg i læserdebatten af læseren "Abny"

Svar fra Jørn Borup:

Ole Nydahls personlighed er kontroversiel, og hans facon har både i det buddhistiske miljø herhjemme og i udlandet været stærkt debatteret. Han har aldrig selv lagt skjul på sin markante personlighed eller kvaliteter, og jeg er heller ikke sikker på, han nødvendigvis ser det som negativt, at han også er blevet beskrevet som sekterisk fundamentalist.

Du har ret i, at han og hans diamantvejs-buddhisme på ingen måde er repræsentativ for hverken buddhisme, tibetansk buddhisme eller Karma Kagyu-retningen. Der har været en hel del konflikter omkring Ole Nydahl og hans skole, både i forhold til lama-status, fremtoning, islam-kritik, skarp retorik, den meget moderne fortolkning af buddhisme og ikke mindst i forhold til skismaet omkring identifikationen af den 17. Karmapa. Det resulterede herhjemme i, at Karma Kagyu Skolen blev splittet og tidligere venskaber brudt.

Selv om jeg også i miljøet herhjemme fornemmer en vis opblødning hos især yngre buddhister (der ikke har oplevet de tidligere konflikter), er der stadig en klar skillelinje mellem "Ole Nydahl-buddhister" og andre i det buddhistiske miljø.

Hans rolle og betydning for buddhismen i Danmark må dog ikke undervurderes. Det var ham (og hans kone Hannah), der for alvor fik buddhismen virkeliggjort som levende religion herhjemme, og hans skole, Karma Kagyu Skolen/Diamond Way Buddhism, er i Danmark (og i flere dele af Europa) medvirkende til den stadige udbredelse af (tibetansk) buddhisme - omend denne i realiteten kun fylder lidt i forhold til migrant-buddhismen fra Asien.

Jørn Borup er religionsforsker ved Aarhus Universitet og panelist ved religion.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Religion.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Pral med åndelige evner er en alvorlig brist

Ole Gerstrøm, publiceret d.27/04 12:42 (for 5 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Pral med åndelige evner er en alvorlig brist
Det er altså inden for en del af den buddhistiske tradition, at man åbenbart ikke taler så meget om sig selv.

Også i dansk national tradition, skal man ikke prale, og ikke tale for meget om sig selv. Man kunne jo komme til at tro, at man er noget.

Og så den danske selvironi. Og selvudslettelse (som det dog er en fornærmelse at tage alvorligt).

Så når man møder nye mennesker, tager det lang tid, før man finder ud af, hvad de dybest set mener. Det er nok en defensiv position. For åbenhed giver mulighed for at kritisere, sætte et angreb ind.


Men jeg siger, hellere blive angrebet og kritiseret end at leve et indelukket liv.
Link

Re: Pral med åndelige evner er en alvorlig brist

gator, publiceret d.29/04 12:37 (for 5 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Pral med åndelige evner er en alvorlig brist
Selvfølgelig taler man ikke om sig selv, hvis man er et dannet menneske. Det kan man trygt overlade til de andre, der altid synes at vide langt bedre besked end en selv. Vort image bliver ikke skabt af det vi siger om os selv, men af det andre siger om os, baseret på hvad vi siger om andre. Som man råber i skoven får man svar.

Hvis man endelig skal prale, skal man gøre med bulder og brag og et selvironisk glimt i øjet. Som salig Simon Spies gjorde, hvorved han blev elsket af den ene halvdel af befolkningen og hadet af den del der alligevel aldrig fatter en skid.

Spies faldt ikke for janteloven, han var smart nok til at udnytte den til egen fordel. Det kendetegner det sande geni, især da han faldt for piccolinen, den purunge uvidende Janni. Derved forbedrede han sine chancer for at komme i Himlen, dog med den forsinkelse det tog for piccolinen og hendes tumpede familie at få tømt formandens pengetank.

I stedet for at tale om sig selv kan man jo også blot gøre som Kierkegaard foreslog og gjorde: træde i karakter. Desværre en karakter som var uforståelig for borgerskabet, der hånede det lille pukkelryggede geni, mens gadedrengene havde kronede dage med at forfølge og spotte den aparte mandsling.

Nye mennesker møder man kun på fødeklinikken. Alle de andre mener det samme, som de fleste mener, eller også mener de det stik modsatte, dog begge dele inden for det tilladte fordummelsens paradigme, som fårene har fået trukket ned over hovedet som et kondom af alle dem med de rigtige meninger. Man ka’ rende mig i den offentlige mening.

Hvis Ole Gerstrøm endnu ikke har prøvet at få et indlæg slettet, så må grunden være den, at han alene har dynget nye almindeligheder oven i alle de andre som stortrives her på debatten, der styres med hård hånd af en paradigmatisk censor, der er født omkring 70 år for sent. At blive slettet er det modsatte af selvudslettelse. En sådan anerkendelse overgår kun dem som har mod til at sige hvad de mener uden hensyn til hvad andre mener. Man kan selvfølgelig også avancere til at få indlæg smidt i debatten skraldespand - debattens underbevidsthed, hvor de mest spændende indlæg placeres.

Nu har jeg i hvert fald gjort et lille spagfærdigt forsøg på at bringe Ole Gerstrøm ud af hans indelukkede liv, ved at gøre mig lystig over hans ualmindeligt almindelige forsøg på at få nogle drag over nakken.

Forskellen mellem ånd og det åndede er ikke stor, ihukommende den afdøde professor, der på åndelig fribillet udtalte de bevingede ord: "Uden ånd ingen sandhed, og uden sandhed ingen ånd" til studenter, når de trådte ind i åndernes rige.

Den lille ny sku’ jo nødigt tro, at han er noget, ved noget eller er lige så god som os andre.

Som den danske nationalkarakter har udviklet sig kan det vel ikke vare længe før janteloven bliver udskiftet med sharialoven. Forskellen er nu heller ikke særlig stor. Formand Spies, der var på forkant med udviklingen skrev allerede for en menneskealder siden bogen: "Fordelen ved at have to koner." Tænk blot på fordelen ved at have fire lydige og underdanige koner. De kan enten sendes ud at arbejde, konverteres til sociale ydelser eller trækkes fra i skat sammen med en stor hoben unger. Og så kan vi glæde os over, at det ikke blot bliver tilladt at hade jøder, det bliver faktisk en pligt. Det bliver næsten lige så skønt som i gamle dage, når vi træder i sharia karakter.

Hilsen

Gator alias Ipso Facto
Link
flexblock
flexblock
splitblock
flexblock

Stil et spørgsmål

Kategori*

*

*

*

NB: Alle felter med * skal udfyldes
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​