Send artiklen ”Krigen har ikke bragt noget godt med sig” til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

”Krigen har ikke bragt noget godt med sig”

Krigen er uretfærdig og jeg ser helst, at folk ikke roder sig ud i den, men i stedet tjener i Danmark, skriver Mohammad Al-Jizani. - foto: Foto: Colourbox

Send Print

Jeg er en stor modstander af Taliban, men støtter ikke enhver, der ønsker dem fjernet, svarer muslimske Mohammad Al-Jizani en læser

Mohammad Al-Jizani skrev fornylig dette læsersvar, der fik et par ord med på vejen af læserne (se kommentarerne til artiklen). Her er hans svar til én af læserne:

Kære Bo Grünberger,

At vi lever i et demokrati, er ikke ensbetydende med, at folket støtter de krige, regeringen roder sig ud i. Folk stemmer på de partier der passer dem, efter de behov de selv ønsker dækket.

Folk kan stemme af mange årsager, såsom økonomi, uddannelse, dyrevelfærden, indvandrerpolitik, udenrigspolitik, moralske årsager mm. Èn der stemmer på Venstre af økonomiske årsager, kan i princippet være ligeglad med Venstres udenrigspolitik og deres indblanding i Afghanistan.

Annonce
Jeg er modstander af Taliban
I øvrigt er jeg udmærket godt klar over, hvor undertrykkende og barbarisk Taliban er. Jeg er selv en stor modstander af dem. Derfor mener jeg ligeledes, at sådanne tyranner skal fjernes fra magten.

Jeg støtter dog ikke enhver, der ønsker dem fjernet. En stormagt som USA har egne interesser i landet, og det mener jeg ikke, at man som moralsk menneske skal støtte op om.

Krigen i Afghanistan bliver stadigt blodigere
Krigen har i dag kostet mange civile livet og Taliban har stadig et godt greb om landet. For hvert år der går, peger statistikkerne imod et blodigere Afghanistan.

Intet tyder på, at krigen har bragt godt med sig, og det har mange amerikanske embedsmænd indrømmet efterhånden.

Du mener, at "lydige, men stumme slavesoldater" lyder dybt fornærmende, men der er jeg meget uenig. Jeg havde i indledningen ikke Danmark i tankerne, da jeg skrev det. Jeg skrev det generelt, hvilket man også kan se på min indledning, som var ganske generel.

Lær af Muhammad Ali
Jeg kan ikke lade være med at tænke på bokseren og legenden Muhammad Ali. Han er et meget godt eksempel. Han nægtede at deltage i Vietnam-krigen. Han mødte meget modstand, da Vietnam-krigen ikke havde en stor opposition i USA i starten. Han fik endda frataget titlen som verdensmester og mistede sin bokselicens.

Med tiden kunne de fleste dog se, at han havde ret, og nu bliver han hyldet for at have nægtet at deltage i krigen.

Jeg mener, at vi alle kan lære af ham. Han beviste, at man ikke blindt skal blande sig i de krige, ens regering roder sig ud i, men selv bruge fornuften. Ligesom Taliban er undertrykkende, var der undertrykkelse i Vietnam, men dette er ikke grund nok til at indlede krig mod et fremmed land.

Vores soldater er i god tro
Jeg har stor respekt for vores soldater og veteraner, da jeg er overbevist om, at de gør det i god tro og virkelig ønsker at hjælpe afghanerne og gøre en forskel dernede, hvilket er en nobel tanke.

Jeg har i øvrigt selv venner, der har været udstationeret i Afghanistan og har talt en del med dem om krigen.

Dette betyder dog ikke, at jeg lukker af for andre holdninger og ikke ser objektivt på krigen. Krigen er uretfærdig og jeg ser helst, at folk ikke roder sig ud i den, men i stedet tjener i Danmark. Det er meget mere nobelt at forsvare og tjene ens land end selv at indlede krige mod andre.

Med venlig hilsen Mohammad Al-Jizani

FACEBOOK: Bliv ven med Religion.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Modereret synspunkt

Bo, publiceret d.06/07 09:44 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Krigen har ikke bragt noget godt med sig”
Kære Mohammad Al-Jizani

Du mener selv, at du bare skrev "generelt", at soldaterne var "lydige, men stumme slavesoldater". Det har jeg meget svært ved at se, da du skrev et svar til en dansk muslim, der spørger om det er i orden at han lader sig indrullere i hæren i Danmark. Det synes jeg er meget specifikt og ikke spor generelt. I øvrigt er dit ordvalg særdeles farvet, og du må vide, at det fremkalder stærke reaktioner på folk.

I dit svar til den unge muslim, skrev du at grunden til at du ikke ville råde ham til at søge ind i hæren var, at han ikke kunne undgå at blive sendt til Afghanistan, og at du ikke kunne se,
hvordan man som muslim kan udstationeres i Afghanistan, uden at man samtidig er med til at støtte den undertrykkelse, der desværre finder sted.


Nu er jeg nysgerrig, og vil gerne vide om du kan uddybe denne undertrykkelse. Hvori består undertrykkelsen, der "desværre finder sted"? Mener du undertrykkelsen består i Talibans skånselsløse tortur og lemfældige henrettelser?

Eller mener du faktisk helt seriøst af NATOs ISAF styrker udøver noget der bare tilnærmelsesvist kan sammenlignes med det psykopatiske helvede af en profetdrøm som Taliban har udøvet i små tyve år? Jeg kan meget nemt komme med eksempler på den undertrykkelse Taliban har udøvet. Hvis du kan gøre det samme med ISAF, vil jeg meget gerne se den, og så kan vi sammenligne dem.

Du skriver også, at du
udmærket godt (er) klar over, hvor undertrykkende og barbarisk Taliban er.
Og at du er en stor modstander af dem. Men forventer du, at Taliban bare forsvinder i den blå luft af sig selv, eller hvad mener du helt præcist der skal foregå for at
sådanne tyranner skal fjernes fra magten.


Din reference til Muhammed Ali er da meget fin, men jeg har svært ved at tage den ret seriøs. Du mener således ikke at det er nok at Taliban "undertrykker" den afghanske befolkning (halshugger, brænder skoler af, tvinger piger til at blive i hjemmet, slår musikere ihjel og den slags) for at gå i krig mod dem. Nu var det som sådan heller ikke den oprindelige grund.

Den oprindelige grund var, at Taliban gav husly til Al-Qaeda, der angreb USA og mål i Europa, herunder bombningen af World Trade Center, og togene i Madrid, der tilsammen slog mere end 3000 fuldkommen uskyldige mennesker ihjel. Denne terrorisme havde en solid rod i Afghanistan, og kampen mod Taliban er egentlig en kamp for at få fjernet roden til terrorismen i det område. Det er vel en kamp vi allesammen her i vesten bør deltage i, mener du ikke det?
Link

”Krigen har ikke bragt noget godt med sig”

Svend Jespersen, publiceret d.06/07 16:41 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Krigen har ikke bragt noget godt med sig”
Kære Mohammad Al-Jizani .

Jeg kan helhjertet tilslutte mig ordene fra Bo Grünberger og vil tillade mig at uddybe dem lidt.

Du gør en del ud af at pointere, at der er forskel på krige, at nogle er mere "retfærdige" end andre. Du skriver bl.a., at det ikke er tilladt muslimer at

"tjene som stum og lydig slavesoldat for undertrykkende regeringer, der desværre indleder krige for egne interesser frem for folkets ve og vel."


Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri, Abu-Yasir Rifa'i Ahmad Taha, Shaykh Mir Hamzah og Fazlur Rahman, gjorde det med denne krigserklæring i 1988 http://www.fas.org/irp/world/para/docs/980223-fatwa.htm klart, hvad deres hensigter var, og hvem deres mål var, bl.a. USA, Israel og deres støtter. Herunder hører Danmark, bl.a. som USA´s partner i NATO. Osama bin Laden og hans støtter har til fulde vist deres evne og vilje til at lade handling følge ord, så hvad kan i en sådan situation være mere "nobelt" end at tage kampen op og " forsvare og tjene ens land"?

Jeg har endnu en indvending mod både dit og Safia Aoudes svar til spørgeren i det oprindelige indlæg. Hvornår når vi det punkt i Islams udvikling, hvor rådgivere som dig, Safia Aoude, islamiske lærde og diverse fatwafabrikker på nettet tør sige til muslimer:

"Lad din egen samvittighed afgøre din tvivl. Din personlige mening eller etik skal ikke afhænge af nogle skriftkloges udlægninger af 1400-årige tekster."

Måske vi så kan slippe for at skulle se spørgsmål som "Må jeg som muslim kæmpe for et kristent land?", "Må jeg donere penge til kristne nødhjælpsorganisationer?" eller, "Må jeg som muslim være organdonor?"Venlig hilsen
Milter.
Link

jeg synes det var skønt at høre at du ikke støtter sadister

Kristoffer, publiceret d.19/07 01:55 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Krigen har ikke bragt noget godt med sig”
jeg vil som menneske sige at krig er altid dårligt og at det er svært at forsvare det. men når jeg tænker på at folk kan og har en chance for at skabe velstand og bedre forhold for alle i afganistan. Det er sådan at USA og europa er beskyldt for at ville alle andre det ondt i verden. men da bill clinton i tidernes morgen lavede en handels aftale med kina som gjorde det at det ville kunne betale sig bedre at lave vare i kina og sende det til vesten der løftede han og europa kina op på den leve standard som de aldrig har haft før og det har vesten betalt for og jeg ønsker dem kun godt der over. jeg har lige været i syd america og deres økonomi vokser og folk får det bedre og bedre hvad jeg er glad for men i bolivia og venuzuela er der er misforstået socialisme hvor de har expropieret vestlige virksomheder som har resulteret i at arbejdsløsheden er så høj at folk sulter da alle virksomheder trak sig ud da de var bange for at miste det som de havde bygget op. hvis vi tænker på europa så tog vi alle de gamle øst europæriske lande in også for at få dem in i varmen og skabe bedre vilkår for de mennesker der bor der. hvis i ser på irak er det deres held at sadam er fra magten de har 30 år til at skabe et samfund der ikke bygger på olie for om 30 år er alt olie væk på planeten jorden så det er en skam at de ikke kan få det til at gå lidt stærkere da de har en masse mennesklige resourser i form af højt uddannede mennesker som vil kunne skabe arbejde for det er det man lever af som almindeligt menneske.
og det må muslimer osse forstå at vi gør hvad vi kan men resourserne er jo ikke noget der hænger på træerne og man kan kun skabe den perfeckte verden hvis vi hjælper hinanden.

og med hensyn til saddam så er han nok den mand i verden der har været mest i krig for olie i verdens historien

og når man køber en vare i en butik i vesten så giver man folk arbejde andre steder og en virksonhed kan give skatter til et samfund og arbejde. og hvis der blev stabilitet i mellemøsten så vil der kunne ske mirakler og mellemøsten kunne jo blive et godt og dejligt sted at være hvis man fik styr på det for folk vil ikke investere i et land hvor man ikke er sikker på at man kan leve i fred og frygt
Link
flexblock
flexblock
splitblock
flexblock

Stil et spørgsmål

Kategori*

*

*

*

NB: Alle felter med * skal udfyldes
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​