Send artiklen Scientology: ”Vi er ikke i den rette kasse” til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Scientology: ”Vi er ikke i den rette kasse”


"Vi har et trossystem, som fører dig frem til en større forståelse af universet og sammenhørighed med gudsdynamikken eller en større åndelig forståelse. Og vi har nogle procedurer for, hvordan vi når dertil, hvordan vi når til en højere erkendelse. Og vi har en hel gruppe af mennesker, som er enige i, at det her er en religion for dem,", siger talskvinde for Scientology i Danmark Annette Refstrup, som her åbner udstillingen "Hvad er Scientology" i Jernbanegade i København sammen med Irving Sarnoff, direktør for "Friends of the United Nations", og Heber Jentzsch, international præsident for Scientologi.

- Scanpix

Emneord for denne artikel

vielse | anerkendelse | Scientology | godkendelse
flexblock
Send Print

"Vi har de ting, der skal til for at være en religion", siger talsmand for Scientology i Danmark Annette Refstrup

Når der er bryllup hos Scientology i København, følger man ritualer nedskrevet i en stor bog med farvestrålede illustrationer af smilende mennesker. Vielsen finder sted under glastaget i den indre gård på det europæiske hovedkvarter, for det høje rum giver nemlig en særlig højtidelig stemning, forklarer Annette Refstrup, som er talsmand for Scientology i Danmark.

Men vielsesritualet, som brudeparret gennemgår, gør dem ikke til ægtefolk i statens øjne. Scientology er nemlig ikke godkendt som en religion i Danmark, og derfor er kirkens vielser heller ikke juridisk bindende.

”Når folk skal giftes, går de over på rådhuset, og så kommer de herover bagefter”, fortæller Annette Refstrup.

Godkendelsen giver juridiske og økonomiske fordele
I Danmark er det Familiestyrelsen under Justitsministeriet, som på baggrund af indstillinger fra et særligt religionsfagligt udvalg afgør, hvilke grupper, der kan blive godkendt af staten, og hvilke der ikke kan.

Annonce
LÆS OGSÅ:Hvordan bliver et trossamfund godkendt?

Med godkendelsen følger visse fordele. Ud over muligheden for at udføre juridisk bindende vielser giver en godkendelse også økonomiske fordele. For eksempel kan bygninger, som bruges til religiøse møder, fritages for kommunal grundskyld, som er en skat, der ellers betales af alle grundejere. Og økonomiske bidrag til trossamfundet kan trækkes fra på selvangivelsen. Derudover får godkendte trossamfund også mulighed for at anlægge deres egne begravelsespladser.

Det med begravelsespladserne opfatter Annette Refstrup ikke som et stort problem, fordi de fleste scientologer alligevel bliver brændt og lagt på de ukendtes grav. Og de juridiske og økonomiske fordele er ifølge hende heller ikke det vigtigste.

Man føler sig ikke anerkendt
”Det vigtigste er jo i virkeligheden den der viden om, at vi er i den kasse, hvor vi hører hjemme. Selvfølgelig betyder det noget for medlemmerne at vide, at vi er et trossamfund på linje med andre trossamfund i det her land. Så det betyder helt sikkert noget for vores medlemmer sådan rent mentalt - også fordi der jo er mange, der har alle mulige ideer om, hvad vi er for nogle. Det er bare en anden tilgang folk har til det, hvis de ved, at det er et trossamfund”, forklarer Annette Refstrup.

Hun mener, at Scientology har alle de karakteristika, som kendetegner en religion:

”Vi har et trossystem, som fører dig frem til en større forståelse af universet og sammenhørighed med gudsdynamikken eller en større åndelig forståelse. Og vi har nogle procedurer for, hvordan vi når dertil, hvordan vi når til en højere erkendelse. Og vi har en hel gruppe af mennesker, som er enige i, at det her er en religion for dem. Så vi har de ting, der skal til for at være en religion, og det er det, vi er”, fastslår Annette Refstrup.

Kirken søgte om at blive godkendt i 1973 og 1984 men fik afslag. I 1997 søgte de igen, men valgte så alligevel at sætte den i bero. Siden kirkens sidste ansøgning er kriterierne for at blive godkendt ændret. Kirken er derfor ikke blevet vurderet ud fra de kriterier for godkendelse, som gælder i dag.

Kriterierne for at blive godkendt
I ministeriets vejledning til godkendelsen af trossamfund understreges det, at der ikke er tale om en vurdering af religionerne, men om at man har valgt nogle objektive kriterier, som en religion altså skal leve op til, hvis de vil godkendes.

For at blive godkendt skal en religiøs gruppe falde ind under udvalgets definition på religion, som lyder, at religion er ”en specifikt formuleret tro på menneskers afhængighed af en magt eller magter, som står over menneskene og naturlovene, og en tro som giver retningslinjer for menneskets etik, moral og adfærd”.

Derudover er der en række andre kriterier, som skal være opfyldt, som blandt andet handler om, at gudsdyrkelsen skal foregå med udgangspunkt i en nedskrevet lære, der skal være ritualer og en organisatorisk struktur med repræsentanter, der kan stå til regnskab overfor myndighederne på vegne af organisationen.

”Der burde ikke være et skøn”
Selvom ministeriets vejledning siger, at godkendelsen sker på baggrund af objektive kriterier, så mener Annette Refstrup alligevel, at der finder et skøn sted. Derfor foreslår hun, at man kunne bruge en anden fremgangsmåde:

”Man kunne have sådan en model som Sverige. Du skal stadig godkendes derovre, men det er mere en registrering. Der er ikke den ekstra ting med at evaluere, om troen nu også er en tro. Du skal ikke ind og indlevere en trosbekendelse eller religiøse tekster. Og det synes jeg måske ville være godt. Hvis de mere praktiske ting er på plads omkring, hvad det er at være en religion, så burde der ikke være et skøn om, hvorvidt den tro, der bliver praktiseret, så også lever op til nogle vilkårligt fastsatte regler. Ikke fordi jeg ikke kan være enig i de ting, de spørger om, men det giver stadigvæk mulighed for magtfordrening,” siger hun.

I Sverige er Scientology et trossamfund
Man taler ikke om godkendelse af trossamfund i Sverige men om registrering. For at blive registreret skal et trossamfund for det første have vedtægter, hvor det fremgår, hvad gruppens formål er, og hvordan der tages beslutninger i gruppen. Der ud over skal de have en bestyrelse eller lignende organ. Det er alt sammen de samme krav, man stiller til alle andre former for foreninger.

”Men en registrering giver hverken særlige rettigheder eller pligter – det betyder blot, at man har mulighed for at kalde sig et trossamfund”, forklarer Åke Göransson, der er chef for Nämnden för Statligt Stöd till Trossamfund i Sverige.

Hvis det registrerede trossamfund også vil søge om statsstøtte, skal det leve op til nogle flere kriterier. Det skal for eksempel bidrage til at opretholde og styrke grundlæggende værdier i samfundet, og det skal være stabilt.

I Sverige er Scientology registreret som et trossamfund, men kirken har fået afslag på deres ansøgning om statsstøtte.

Regner med at blive godkendt
Siden 1997 har Scientologykirken i Danmark ikke forsøgt at blive godkendt, fordi de ifølge Annette Refstrup har haft travlt med andre ting og for eksempel har arbejdet på at få en masse aktiviteter i gang ude i samfundet.

”Men vi skal i gang med det”, siger hun, og når det kommer dertil, mener hun ikke, at der er mange, der vil være i tvivl om, at kirken lever op til kriterierne for at blive godkendt.

FACEBOOK: Bliv ven med Religion.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Scientology: ”Vi er ikke i den rette kasse”

Heinrich R., publiceret d.15/11 00:19 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Scientology: ”Vi er ikke i den rette kasse”
Scientology har alle de karakteristika der kendetegner pyramidespil, og bør følgelig betragtes som et sådant.
Link

hvad dommere har sagt om Scientology

HBP, publiceret d.15/11 17:02 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Scientology: ”Vi er ikke i den rette kasse”
Her er en fornøjelige liste med citater om Scientology - vel at mærke citater fra dommere, retsprotokoller og lignende:

http://www.xenu.net/archive/judge_quotes.html

Et par udpluk:

* Scientology is evil
* a serious threat to the community, medically, morally, and socially
* its adherents are sadly deluded and often mentally ill
* Scientology is socially harmful
* a potential menace to the personality and well being of those so deluded as to become followers
* immoral and socially obnoxious... corrupt sinister and dangerous
* a vast enterprise to extract the maximum amount of money from its adepts by pseudo scientific theories
* medical, social and ethical practices that are dangerous and harmful

Nogle af citaterne er dog mere end 20 år gamle - måske "kirken" siden da har gennemgået en reformation?
Link

Toppen af den såkaldte "kransekage"!

Frede, publiceret d.28/11 21:44 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Scientology: ”Vi er ikke i den rette kasse”
For nogle år siden meddelte DR (Danmarks Radio),
at Scientologikirken i Danmark havde 20000 med-
lemmer, og den samme kirke havde 300000 medlem-
mer i sin afdeling af Scientologikirken.
For at blive anset for medlem af Scientologikir-
ken, tror jeg at man skal være uddannet til ti-
tan, hvorved der findes 250 indbyggere/medlem i
Danmark, og 267 indbygerre/medlem i Tyskland,
hvilket man også har i andre "kristne" lande i
den globaliserede verden.
Titanere eller medlemmer spredt ud over Danmark,
kan holde øje med de 250 indbyggere og styre dis-
se 250 indbyggere, således at indboerne gør det,
som scientologimedlemmerne bestemmer - hvad Scien-
tologikirkens kommende medlemmer lærer fra begynd-
elsen af i Dianektik, som er begynderlærebog i de
danske gymnasier - at disse indbyggere skal bete
sig.
Scientologi vil være en ny kristendomsreligion,
således at mængden af religiøse vokser med noget,
som kan udgøre toppen af den reliøse pyramide el-
ler hieraki, fordi Scientologer anser sig for en
akademisk uddannet kirke med alle de hypnotiske evner,
som man har studeret indtil man kan kalde sig for
titan.
I 1984 blev jeg testet på Vesterbrogade, og jeg
fik testen med fra Scientologikirkens testrum, og
jeg kunne læse "Brugbar?" på testpapiret.
Hvad jeg var brugbar til, ved jeg ikke, og måske
alligevel, idet jeg så eventuelt kunne være brug-
bar i kampen for den øverste religiøse kirkes magt-
overtagelse af hele den globaliserede verden.
Således kan tilrettelæggelsen af det jødisk/romerske
guldkalvssamfund være planlagt, sådan at vi er nær
jødernes guldkalvsovertagelse af den af skaberen
skabte verden.
Link

Scientology

Salik, publiceret d.29/11 20:54 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Scientology: ”Vi er ikke i den rette kasse”
Scientologi er en vanskelig religion at opsummere. Scientologi har vundet popularitet på grund af nogle Hollywood-berømtheder, der har taget det. Scientologi blev grundlagt i 1953 af fiction-forfatter L. Ron Hubbard, kun fire år efter at han afgav erklæring, "Jeg vil gerne starte en religion, det er, hvor pengene er." Det er her, han fandt rigdom, også-Hubbard blev en multi-millionær.

Scientologi lærer, at menneskeheden er et udødeligt væsen (kaldet en thetan) ikke oprindeligt fra denne planet, og at mennesket er fanget af materie, energi, rum og tid (MEST). Frelse for en scientolog kommer gennem en proces, der kaldes "revision", hvor "engrammer" (dybest set minder om fortidens smerte og bevidstløshed, som skaber energi blokering) er fjernet. Revision er en langvarig proces, og kan koste hundreder af tusinder af dollars. Når alle engrammer er endelig fjernet, kan Thetan igen kontrol MEST stedet for at blive kontrolleret af det. Indtil frelse, er hver Thetan konstant reinkarneret.

Scientologi er en meget kostbar religion til at forfølge. Ethvert aspekt af Scientologi har en form for honorar forbundet med det. Det er grunden til Scientology's "kirkebænkene" er kun fyldes med de velhavende. Det er også en meget streng religion og meget straffende over for dem, der ville forsøge at efterlade sin lære og medlemskab. Dens "skrifterne" er begrænset til de skrifter og lære af L. Ron Hubbard.

Selv om scientologer vil hævde, at Scientology er kompatibel med kristendommen, Bibelen tællere hver eneste tro de holder til. Bibelen lærer, at Gud er den suveræne, og kun skaberen af universet (Mos 1:1), mennesket blev skabt af Gud (Genesis 1:27), den eneste frelse til rådighed for mennesket er af nåde ved troen på det færdige værk Jesu Kristus (Filipperne 2:8), frelsen er en gratis gave, at menneskeheden kan gøre noget for at tjene (Efeserne 2:8-9), og Jesus Kristus er i live og godt, og sidder på højre hånd Gud Fader selv nu ( ApG 2:33; Ef 1:20; Hebræerbrevet 1:3), venter det tidspunkt, hvor han vil samle sit folk til sig til at bo sammen med ham for evigt i himlen. Alle andre vil blive kastet i en meget reel helvede, adskilt fra Gud for evigt (Åb 20:15).

Scientologi kategorisk benægter eksistensen af Gud i Bibelen, himlen og helvede. Til en scientolog, var Jesus Kristus simpelthen en god lærer, der desværre var ulovligt sat til døden. Scientologi adskiller sig fra bibelsk kristendom på alle vigtige doktrin. Nogle af de væsentligste forskelle er opsummeret nedenfor.

Gud: Scientology mener, at der er flere guder, og at nogle guder er over andre guder. Bibelsk kristendom, på den anden side anerkender den eneste sande Gud, som åbenbarede sig for os i Bibelen og gennem Jesus Kristus. De, som tror på Ham kan ikke tro, den falske begrebet Gud som underviste i Scientologi.

Jesus Kristus: Ligesom andre kulter, benægter Scientology guddom af Kristus. I stedet for at have en bibelsk billede af hvem Kristus er, og hvad han gjorde, tildele de til ham karakter af en slags mindre gud, der har fået legendarisk status i løbet af året. Bibelen klart siger at Jesus var Gud i kødet og gennem hans inkarnation Han kunne fungere som et offer for vore synder. Det er gennem Kristi død og opstandelse, at vi kan have håb om evigt liv med Gud (Joh 3:16).

Synd: Scientologi tror på den iboende godhed mennesket og lærer, at det er foragteligt og aldeles under al kritik at fortælle en mand, som han skal omvende sig, eller at han er ond. På den anden side, lærer Bibelen, at mennesket er en synder, og det eneste håb for ham er, at han modtager Kristus som sin Herre og Frelser (Romerbrevet 6:23).

frelsning: Scientologi tror på reinkarnation og at personlige frelse i ens liv er frihed fra den cyklus af fødsel og død er forbundet med reinkarnation. De mener, at religiøse praksis af alle trosretninger er det universelle måde til visdom, forståelse, og frelse. I modsætning hertil lærer Bibelen at der kun er én måde at frelse, og det er gennem Jesus Kristus. Jesus selv sagde: "Jeg er vejen, sandheden og livet, ingen kommer til Faderen uden ved mig" (Joh 14:6).

Sammenligne lære Scientology med Bibelen, ser vi, at de to har meget lidt, hvis noget, til fælles. Scientologi kun fører væk fra Gud og evigt liv. Scientologi, selv om de kan tilsløre sin tro i kristne-klingende sprog, i virkeligheden diametral modsætter sig kristendommen på hver kerne overbevisning. Scientologi er klart, og helt sikkert, ikke kristen.
Link
flexblock
flexblock
splitblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​