Send artiklen 10 vigtigste ting at vide om ramadanen til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

10 vigtigste ting at vide om ramadanen

2 / 10

2. Ramadanen gælder alle muslimer: Alle muslimer bør faste under ramadanen. Men personer, der udsætter sig selv for helbredsrisici ved at faste, er undtaget. Det gælder for eksempel børn, ældre og syge. Særlige omstændigheder kan også udskyde fasten. Gravide, rejsende eller sportsudøvere kan vælge at gøre godt for fasten på et andet tidspunkt. Her ses et indonesisk barn under en af ramadanens aftenbønner, den 31. august 2008. foto: Scanpix.

Emneord for denne artikel

islam | muslimer | ramadan | faste | eid | mad | drikke | Koranen | Muhammed | ramadanen | iftar
flexblock
Send Print

Hverken vådt eller tørt i 30 dage. Det er virkeligheden for omtrent en femtedel af verdens befolkning hvert år. Læs her om de 10 vigtigste ting vedrørende ramadanen

Ramadanen er den helligste måned i den islamiske kalender og markeres over hele verden.

1. Ramadanens oprindelse

For omkring 1.400 år siden fik profeten Muhammed sin første åbenbaring af ærkeenglen Gabriel. Begivenheden fandt efter sigende sted på den 27. dag i den niende måned, som netop kaldes ramadan. I de efterfølgende århundreder ind til i dag har muslimer brugt måneden til at faste. Fasten er et af de fem grundlæggende krav, der også kendes som islams ”fem søjler”. Ramadanen er derfor en yderst central begivenhed inden for islam.

2. Ramadanen gælder alle muslimer
Alle muslimer bør faste under ramadanen. Men personer, der udsætter sig selv for helbredsrisici ved at faste, er undtaget. Det gælder for eksempel børn, ældre og syge. Særlige omstændigheder kan også udskyde fasten. Gravide, rejsende eller sportsudøvere kan vælge at gøre godt for fasten på et andet tidspunkt.

LÆS OGSÅ: Fodboldspiller fyret for ikke at faste

Annonce
3. Sommerfasten er længere
Ramadanen falder på forskellige datoer fra år til år. Det er fordi, den islamiske kalender følger månens gang. Sammenligner man med den gregorianske kalender, som vi kender bedst i Danmark, fremrykkes ramadanen således elleve dage hvert år. Derfor kan man ikke forbinde faste årstider eller måneder med ramadanen. Til gengæld betyder de lange sommerdage på den nordlige halvkugle, at fasten på dette tidspunkt er varmere og længere end om vinteren.

4. Det handler ikke kun om faste
Udover mad faster muslimer også fra drikke, tobak og seksuelt samkvem under ramadanen. Men forbuddene er ikke det egentlige formål med ramadanen. Den indre indstilling er mindst lige så afgørende. For eksempel er det ekstra vigtigt at give almisse og afholde sig fra at lyve og handle forkert under ramadanen.

LÆS OGSÅ: Fasten er en form for tilbedelse

5. Bemærkelsesværdige dage
Den nat, profeten fik sin åbenbaring, kaldes laylat al-qadr og får særlig opmærksomhed under ramadanen. Selvom ingen kender den nøjagtige dato, mener man, at den falder i løbet af ramadanens sidste ti dage – muligvis på den 27. dag. Ligesom laylat al-qadr er den afsluttende fastebrydningsfest eid al-fitr en stor begivenhed. Børnene får gaver på denne dag, hvor det i øvrigt er forbudt at faste.

6. Fasten foregår kun i dagtimerne
Fasten gælder kun i dagtimerne, og derfor er det store spørgsmål naturligvis, hvilket tidspunkt på dagen solen går ned. Da ramadanen falder på forskellige tider af året, kan det være vanskeligt at vide nøjagtig, hvornår solen er gået ned. En gammel metode går ud på at holde en hvid og en sort tråd op i strakt arm. Så længe du kan se forskel på farverne, må fasten ikke brydes. I dag bruges gerne tabeller med præciser udregninger af solopgang og solnedgang.

7. Sådan kan en dag i ramadanen se ud
En typisk dag for en fastende muslim kan starte med et spartansk morgenmåltid - sohour, der skal indtages, mens det stadig er mørkt. Efterfølgende vælger nogle at gå hen i moskeen for at citere bestemte vers fra Koranen. Andre gør det derhjemme. Hvis der er tid, kan man få sig en lille lur, inden dagens arbejde påbegyndes som sædvanlig. Ellers holdes fasten indtil solnedgang, hvor familie og venner mødes for at bryde fasten med dagens andet måltid - iftar.

8. Ramadanen er en velgørende tid
Mange muslimer vælger at give penge til gode formål i løbet af ramadanen. Desuden serverer flere moskeer aftenmåltidet iftar for kvarterets fattige. Nogle af de mange almisser, som gives i løbet af ramadanen, giver mulighed for, at de mindst bemidlede muslimer også kan deltage i ramadanens afsluttende fest eid al-Fitr.

9. Spis lige dadler til
Dadler er mange steder en udbredt ramadan-spise. I Egypten gør man meget ud af at opdyrke dadler af ekstra god kvalitet. Gadesælgerne opkalder ofte deres bedste dadler efter berømte personer eller begivenheder. I 2009 besøgte USA’s præsident Barack Obama Kairo, og ikke lang tid efter kunne man nyde Obama-dadler i Egyptens hovedstad. Er du ude efter en lækker daddel, skal du spørge efter Tahrir-dadler, som er opkaldt efter arnestedet for folkeopstand i Egypten i 2011.

10. Mit navn er Ramadan
Mange børn går i dag rundt med navne, der stammer fra religiøse tekster. Noa, Ester eller det engelske Grace (Nåde, Yndest) er kendte eksempler på det. Til gengæld er der ikke mange, der hedder ”Faste”, selvom konceptet er kendt i flere store religioner. Blandt muslimske forældre er drengenavnet ”Ramadan” dog ved at vinde indpas. Det er derfor tydeligt, at denne måned er højt respekteret og værdifuld.

Kilder: bbc.co.uk, beliefnet.com, guardian.co.uk, religion.dk, time.com

FACEBOOK: Bliv ven med Religion.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

ramadan

Mette, publiceret d.11/08 13:01 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen
Jeg troede at jeg kunne få svar på, hvad ramadanen betød, altså dens baggrund. At mohammad engang har modtaget en åbenbaring fra ærkeengelen Gabriel (Helt ærlig, hvad er det for noget vrøvl??) Hvem skulle det gavne, at man ikke spiser i en måned? Måske de overvægtige!
Link

Sv. ramadan

chrismunch, publiceret d.11/08 18:30 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen
Mette skrev:
Jeg troede at jeg kunne få svar på, hvad ramadanen betød, altså dens baggrund. At mohammad...


Du burde ikke gøre dig så overfladisk lystig over, at du ikke har forstået noget som helst om, hvad en fest som ramadanen handler om eller betyder for muslimer. Rigtig mange religioner har jo mytiske begivenheder (det, du kalder vrøvl) som grundlag for deres højtider. På samme måder er det jo ganske givet det rene vrøvl for den udenforstående, at de kristne fejrer påske (Gud steg ned på Jorden og døde - opstod igen!). Den slags giver ingen mening for fornuften, men hvis man kigger på, hvilken funktion det har teologisk, socialt, rituelt, spirituelt osv for de troende, så er der jo masser af mening - for dem.
Link

ramadan

vpspirit, publiceret d.12/08 10:55 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen
Ja hej Mette. Nu gør du dig lystig over en åndelig hilsen, det burde du ikke gøre, gøre dig lystig over andre! Nu ved jeg jo ikke om du holder Jul og juleaften den 24/12, for hvis du gør det så kunne jeg jo gøre mig lystig over dig, lystig over at du fejrer en begivenhed på et tidspunkt hvor den IKKE skete, for alle ved da Jesus IKKE blev født den 24/12. Jesu fætter Johannes Døber blev født ved forårstide og Jesu fødsel omkring et halvt år senere, det ved de fleste
Hvordan var det nu lige Maria fik at vide hun stod for at undfange en særlig sjæl? Jo ret så mange danskere ville have godt af at gennemleve sjælsrenselse som vel er hvad Ramadanen går ud på
Vi har jo noget lignende i fasten, ? er så om nogen danskere faster
Blot er der ikke så mange danskere som går op i/dyrker landets offentlige religion
Hvilke indstillinger havde Jesus til livets genvordigheder
Jesus blev født et herligt sted på datidens muligheder, er herligt sted blandt varme dyr, et trygt sted....
Link

Lange sommerdage på den nordlige halvkugle = fasten på dette tidspunkt er varmere og længere

erik, publiceret d.12/08 21:29 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen
Hvem skulle det gavne, at man ikke spiser og drikker (om dagen) i en måned? Måske de overvægtige!

Ikke engang dem. Det er ikke specielt sundt at være dehydreret!

At oplyste (?) mennesker i vor tid kan finde på den slags, er mig en gåde.

I Danmark har videnskab og sund fornuft (i alt fald i nyere tid) gået forud for religion og andet hokus-pokus!Menneskerettigheder eller sharia? - Du kan altså ikke få begge dele.
Link

Sv. ramadan

erik, publiceret d.12/08 22:17 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen
vpspirit skrev:
Ja hej Mette. du fejrer en begivenhed på et tidspunkt hvor den IKKE skete, for alle ved da, Jesus IKKE blev født den 24/12....


Det har du da ret i, men datoen er jo egentlig ligegyldig - vi har jo een gang i det sidste årtusinde skiftet kalender.
Dengang man skulle "sælge" kristendommen - bl.a. til de nordiske vikinger - så var det jo praktisk at lægge Kristi fødsel på samme tid, som man fejrede solhverv, så man ikke fjernede en fest. Derfor fejrer man jul - solens genkomst og Jesus fødsel hvis dato er ukendt.
- Og det har vi så gjort lige siden.
Link

oplysende rettelse

Jørgen Orloff, publiceret d.12/08 22:44 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen
hov,hov chrismunch du vrøvler kristne fejrer ikke påske,som i fejrer ramadan,vi gennemgår lidelserne for ikke at glemme hvad jesus gennemgik.
du vrøvler fordi du har misforstået (det er dig da tilgivet)det var ikke gud der steg ned fra himmelen og døde for så senere at stå op igen,men det var guds søn jesus,der sonede vore ugerninge.
jesus blev født her på jorden ikke i himmelen,men på tredie dagen efter henrettelsen på korset steg han op til vores fælles fader i himmelen en rigtig smuk historie om at sone andres synder,det kunne muslimerne lære meget af,så som måske rette sværet mod sig selv,jeg personlig kan ikke forstå muslimernes kærlighedsbud,har spurgt mange gange men aldrig fået et fyldestgørende svar,du kunne måske hjælpe lidt på det,forklar gerne hvad der menes med hellige løgne f.eks.
for at vende tilbage til det oprindelige,så blev du bare lidt klogere (oplyst af dette)?
kan du se forskelden?
mvh.jørgen orloff
Link

Sv. ramadan

Alhamdulillah M, publiceret d.13/08 22:57 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen
Mette skrev:
Jeg troede at jeg kunne få svar på, hvad ramadanen betød, altså dens baggrund. At mohammad...


I som tror, fasten er pålagt jer, ligesom den var pålagt over dem før jer, så I kan opnå gudsfrygtighed.” (The Holy Quran, al-Baqara 2:183)

det du kalder noget vrøvl altså at faste er også en del af den jødiske og kristne tro. "Sjælen højnes gennem legemets faste" hedder det i Bibelen.

Flot, du viser lige, hvor lavt din IQ er med dette indlæg.
Man holder ikke kun op med at spise i dagtimerne når man er fastende. Sexuel samvær (selvom man er gift) og alt slags dårlig opførsel samt at begå synder er noget man skal holde sig fra når man faster. Hele pointen med fasten er at Koran'en blev åbenbart i denne her måned, og at man vender sig mod Skaberen både mentalt og fysisk for at mindes om dette.

Er du læge eller noget siden du kan sige at det ingen gavn har at faste på menneskekroppen?

Lad mig lige pointere nogle effekter fasten har på menneskekroppen:

- Den har en stærk ødelæggende virkning på sygdomsbakterier.
- Den hæmmer sygdomsbakteriernes vækst.
- Den forhøjer blodets og cellernes modstandskraft.
- Den forøger udskillelsen af gift- og sygdomsstoffer.


"Den fastende tænker bedre og hurtigere. Ingen sportsmand/kvinde kan præstere det maksimale, hvis han/hun har spist sig mæt før start.
Det er muligt at leve flere uger uden at tage fast føde til sig og samtidig yde meget kropsligt:
I Sverige foretog 20 mænd en march på 500 km på 10 dage. De gik altså 50 km hver dag. I denne tid tog de ingen fast føde til sig. De drak udelukkende frugtsaft og ca. 3 liter vand om dagen. En læge, der fulgte turen, bekræftede, at mændene var i fin form trods et vægttab på 5-7kg. De var i højt humør og virkede på ingen måde udmattede. Tværtimod var de nået i mål styrket af udholdenhed og kraft.
At faste fremmer altså ikke blot den sjælelige, men tydeligvis også den fysiske ydeevne."


Fra: AL-ISLAM, Zeitschrift von Muslimen in Deutschland, Nr. 2, 1986, pp.9-13. (Oversættelse A.T.E.)

når man tænker på alle de sygdomme (sukkersyge, hjertekar- og gigtsygdomme osv osv.) man får nu om dage pga. for mange kalorier så kan fasten kun have positiv effekt på kroppen.

en dansk hjemmeside af Lærke Velden som kommer ind fastens effekt på kroppen:
http://www.dinkrop.info/Fasten-generelt.html

mennesker tag jer lige sammen !
Link

Sv. ramadan

erik, publiceret d.13/08 23:28 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen
alhamdulillah muslim skrev:
Gavn af at faste...


Jeg tvivler på, at det er sundt at dehydrere en hel dag (ca. 16-17 timer).

Der er vel også en grund til, at børn, syge og gravide m.fl. ikke skal faste.

Hvis det virkeligt var sundt, ville man jo netop opfordre disse grupper til at faste!
Link

Sv. ramadan

Alhamdulillah M, publiceret d.14/08 00:26 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen
erik skrev:
alhamdulillah muslim skrev: Gavn af at faste...

Jeg tvivler på, at det er sundt at...


gal hvor er mennesker uvidende !!

Undtaget fastereglerne: børn, syge, ældre, rejsende, gravide, ammende mødre, sportsmænd i konkurrence og mænd i krig. Syge eller rejsende skal faste et ligeså mange dage på et andet tidspunkt. Kronisk syge kan i stedet betale 'fidyah' ved enten at give almisse eller give mad til en fattig.

det er sunde og raske mennesker der skal faste ! lav lidt research inden i kaster med mudder. er godt nok træt af mennesker der tror de ved noget Islam og bare fyrer løs, men de aner rent faktisk ikke en pind !

hvordan skal en ammende mor faste eller en gravid dame? syge og ældre mennesker kan umuligt faste og er derfor frataget. synes du skal bruge din fornuft lidt, kan ikke se din pointe.

du er godt nok heller ikk dehydreret en hel dag. man står op og spiser igen inden solen er stået op og dette kaldes for Sahur/Suhour. du indtager ikke noget i ca. 16-17 timer vil jeg tro.

idag spiste jeg kl. 21:11 og solen står op 04:15 i morgen. i den periode må jeg drikke og spise, så jeg drikker 3-4 0,5 L aquad'or vand flasker dvs 1,5 L - 2,0 L vand. kan du ikke se at ens mad vaner bliver lavet om?
Link

Sv. ramadan

erik, publiceret d.14/08 18:11 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen
ALHAMDULILLAH MUSLIM skrev:
erik skrev: alhamdulillah muslim skrev: Gavn af at faste...

Jeg tvivler på, at det er...


Så har jeg rettet det til 16-17 timer, men det tror jeg nu ikke, det bliver sundere af.

Og nu er det jo ikke alle, der vågne om natten!
Link
Mere:   1 | 2 | 3   Næste

flexblock
flexblock
splitblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​