Send artiklen ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark” til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”

Det skal ikke opfattes som en trussel a la "Hvis I gør det, så flytter vi!" Det er tværtimod en resignation. Ganske enkelt fordi det så vil være meningsløst at blive, når der er andre steder, hvor man kan være 100 % sig selv og forblive tro mod, hvem man er, og hvordan man gerne vil leve sit liv, skriver jødisk forfatter Lene Andersen. foto: Leif Tuxen.

Fakta

Omskærelse

Ved De Radikales landsmøde i sidste weekend
Læs mere
flexblock
Send Print

Det er et af kernepunkterne i den jødiske menigheds liv, at vi naturligvis omskærer drengene på ottendedagen. Det har vi gjort i over 3.000 år, og det har vi tænkt os at fortsætte med, skriver jødisk forfatter og foredragsholder Lene Andersen

Ved De Radikales landsmøde i sidste weekend stemte flertallet for, at De Radikale fremover vil arbejde for et forbud mod omskæring af drenge. Hvis et sådan forbud vedtages, vil det få store konsekvenser for både jødiske og muslimske samfund i Danmark.

Læs her jødiske Lene Andersens reaktion:
Det er nok de færreste etniske danskere, der forstår, hvor ubehageligt, det er blevet at bo i Danmark, når man ikke tilhører flertallet, religiøst og kulturelt. Helt konkret melder ubehaget sig, når debatten om drengeomskærelse eller religiøs slagtning dukker op. Eller når nogen vil tvinge svinekød på menuen i offentlige institutioner.

LÆS OGSÅ:Radikale vil forbyde omskæring af drenge

Hvor det de første mange gange blot afstedkom en indre træthed over igen at skulle til at slås for mine og andres rettigheder som medborgere, så må jeg indrømme, at følelsen nu er blevet langt mere ubehagelig.

Hver gang debatten starter, så kommer der en stadig stærkere tanke: Hvor skal jeg flytte hen? Og hvornår? Hvad skal jeg leve af, når jeg flytter? Jeg er dansk, mit første sprog er dansk, og jeg lever af at skrive og holde foredrag på dansk. Hvordan skaber jeg en levevej for mig selv på engelsk?

Jeg passer ikke ind i dansk kultur
I weekenden har De Radikale vedtaget at gå ind for et forbud mod drengeomskærelse, og for de fleste, der læser dette, må det synes som det rene, skære vanvid, at det får mig til at lægge flytteplaner.

Kan jeg virkelig ikke leve uden drengeomskærelse? En veluddannet dansk kvinde, som oven i købet mest af alt skriver om videnskab, filosofi og demokrati. Som kæmper for fornuft og oplysning, og som frygter fordummelse og religiøs formørkelse mere end noget andet i verden.

LÆS OGSÅ
: Religion.dk's tema om omskæring

Sandt. Men jeg er også et religiøst menneske, og jeg har aldrig følt, at jeg passede ind i dansk kultur. Det er blandt andet derfor, jeg har været nødt til at skrive så meget. Danskheden er mig en konstant udfordring, specielt når det forventes, at jeg deltager i den.

Det religiøse liv, som jeg har fundet i jødedommen, har derimod passet mig perfekt. Da jeg som 30-årig første gang opsøgte synagogen i København, følte jeg, at jeg var kommet hjem. For første gang i mit liv havde jeg mødt en gruppe danskere, som lignede mig selv.

Forbud mod omskærelse vil få store konsekvenser

Jeg har ingen børn og planlægger heller ikke at få det. En drengeomskærelse ligger altså ikke forude i mit eget liv. Men det gør det jo i menighedens liv. Det er et af kernepunkterne i den jødiske menigheds liv, at vi naturligvis omskærer drengene på ottendedagen. Det har vi gjort i over 3.000 år, og det har vi tænkt os at fortsætte med. Derfor vil et forbud mod drengeomskærelse få følgende konsekvens:

LÆS OGSÅ
: De ti vigtigste ting at vide om jødedommen

Først vil de religiøse jøder flytte fra Danmark. Det vil de formentlig gøre inden for to-tre år. Der er ingen religiøse jøder, der har lyst til at bo i et land, hvor deres sønner ikke kan blive omskåret. I første omgang flytter de unge, som planlægger at få børn, samt de, som har en alder, hvor de stadig kan finde et godt job andetsteds.

Når de religiøse jøder er rejst, så er kernen i det religiøse liv forsvundet, det vil sige, at der ikke er nogen tilbage til at forestå gudstjenesterne og vedligeholde de religiøse institutioner. Herunder eksempelvis opgaven med at sikre kosher-mad med mere til den jødiske skole og det jødiske plejehjem.

Uden en religiøs kerne i menigheden vil der være en årrække, hvor de jøder, for hvem religionen ikke spiller den store rolle, vil vedligeholde et jødisk kulturliv. Der er også en reformjødisk menighed, som har en masse aktiviteter, og de vil formentlig blomstre op for en kort overgang.

Ortodokse og sekulære jøder har brug for hinanden
Men der er ikke i dansk jødisk sammenhæng tilstrækkelig med jødiske ressourcer uden for den ortodokse kreds til selv at føre en jødisk kultur videre i Danmark i længden. Det jødiske liv i Danmark fungerer ligesom det jødiske liv i resten af verden på grund af den dynamik, der er mellem de ortodokse, praktiserende jøder og de sekulære kulturjøder. De to grupper lever og udvikler sig i kraft af hinanden – og det er de generelt begge lige dårlige til at indrømme, men det er sådan, det er.

Hvis den ene af dem forsvinder, så gør den anden det også. Ikke mindst fordi de ikke-ortodokse for hvem en jødisk identitet virkelig betyder noget, i forvejen er tiltrukket af det jødiske liv, der er i USA og Israel.

LÆS OGSÅ: Det siger Bibelen om omskæring af drenge

Et forbud mod drengeomskærelse vil altså betyde farvel til et jødisk liv i Danmark. 350 års yderst frugtbart kulturmøde, som blandt andet har frembragt folk som Georg Brandes, Niels Bohr, Raquel Rastenni, Susanne Bier og Dan Zahavi, vil finde sin afslutning. I tal vil det formentlig dreje sig om 2-3.000 dybt forankrede medborgere, som i løbet af 5-10 år vil vælge at forlade Danmark for altid.

Det skal ikke opfattes som en trussel a la ”Hvis I gør det, så flytter vi!” Det er tværtimod en resignation. Ganske enkelt fordi det så vil være meningsløst at blive, når der er andre steder, hvor man kan være 100 procent sig selv og forblive tro mod, hvem man er, og hvordan man gerne vil leve sit liv.

Blot har jeg altså stadig ikke fundet ud af, præcis hvor det eventuelt bliver.

Lene Rachel Andersen er jødisk forfatter, foredragsholder, forlagsleder og panelist ved religion.dk.

FACEBOOK: Bliv ven med Religion.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Ser du ikke splinten i dit eget øje Lene Andersen?

Otto Kjærgaard, publiceret d.17/09 11:06 (for 7 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”
Jeg har ikke så meget mening om omskæring, min holdning er, at sålænge, det ikke kan karakteriseres som mishandling, så bør man respektere familiernes ret til at være dem, der bedst varetager deres børns interesser. Nogen typer omskæring er mishandling andre er muligvis ikke, men der er en hel anden bemærkning i Lene Andersens artikkel, der slår mig:"Helt konkret melder ubehaget sig---------- Eller når nogen vil tvinge svinekød på menuen i offentlige institutioner."
Jamen når nogen vil tvinge svinekød på menuen, så er det da en reaktion på, at nogen har tvunget danskernes traditionelle spise af menukortet. Har vi som flertal ikke samme ret til at føle os ubehagelig til mode over at mindretal vil gøre deres religiøse normer til fælles kulturelle normer for alle danskere.
Jeg taler ikke om dyremishandling, men det ubehag, der er ved, at spise mad, der er tilberedt efter fremmede religiøse forskrifter. jeg er ikke ude på, at forbyde rituelt slagtet kød, men jeg vil ikke tvinges til at spise det og jeg kan ikke acceptere at menuen ændres i offentlige institutioner af hensyn til religiøse mindretal.Det er jo mindst ligeså krænkende for en dansker at spise rituelt slagtet kød, som det er for en jøde eller muslim, at spise kød, der ikke er rituelt slagtet.
Vi kan tage hensyn til religiøse mindretal, men ikke lade os dirigere af dem.
Jeg vil ikke undskylde for, at jeg er dansker og jeg ønsker ikke mit svinekød fjernet fra menuerne, for at tilfredsstille Lene Andersen, må vi stadig være her, ser du ikke splinten i dit eget øje Lene Andersen?
Link

Sv. Ser du ikke splinten i dit eget øje Lene Andersen?

søren jessen, publiceret d.17/09 12:51 (for 7 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”
Otto Kjærgaard skrev:
Jeg har ikke så meget mening om omskæring, min holdning er, at sålænge, det ikke kan...

Når nogle af børnene falder i koma efter omskæringen; når så og så mange drenge må behandles på Rigshospitalet for følger af behandlingen så kalder jeg det mishandling, og det kan ikke stoppes hurtigt nok.
Link

Alternative jøder

jesperov, publiceret d.17/09 15:24 (for 7 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”
Der findes jødiske samfund hvor man siger at det vigtigste ved omskæringen er blodet (for JHVH elsker blod) de kan godt ridse et eller andet sted og så er ritualet gennemført. Så Lene Andersens jødedom er kun en blandt flere muligheder.

Hun er imidlertid tilhænger af at lemlæste spædbørn fordi det har man gjort helt tilbage til faraonernes tid. Men det er ikke sikkert at den udvoksede dreng har lyst til at være jøde, eller at gå rundt med en formindsket seksualitet, Lene Andersen skal ikke blande sig i hvordan hans pik ser ud.

Har Lene Andersen for resten husket at tage sin paryk på som en ordentlig ortodoks jøde vil gøre det? Det er da ikke - JHVH forbyde det - hendes eget hår man ser på billedet. Og husker hun at stene de utro og onanisterne som Bibelen også anbefaler.
Link

Intet imod omskæring

Slettet bruger, publiceret d.18/09 00:16 (for 7 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”
Jeg har intet imod omskæring - men jeg har noget imod omskæring af børn, der er for små til at kunne forsvare sig.
Lene Andersen, der er ingen, der forbyder jødiske mænd at blive omskåret i Danmark! Vi, der er for et forbud, mener bare, at det ikke skal gøres på et lille barn. Så kan drengen vælge at blive omskåret, når han er fyldt 18 år, og således er det netop et valg, han selv har truffet, og har det, hvis du selv skal være helt ærlig, ikke netop meget mere værdi, frem for at han er omskåret, fordi hans forældre valgte, at han skulle være det?
I taber absolut ingenting på, at jeres drengebørn skal vente med at blive omskåret, til de selv vælger det. Men I er måske bange for, at de ikke vælger det? I så fald er det kun endnu en ting, der taler KRAFTIGT for at få børneomskæring forbudt i en fart.

Jeg går ind for religionsfrihed. Jeg mener, at man i dette land bør have lov at tro på, hvad man vil. Du, Lene Andersen, går derimod tydeligvis ikke ind for religionsfrihed, for du ønsker ikke, at børn har nogen religionsfrihed. Men jeg vil til enhver tid kæmpe for, at ALLE har religionsfrihed - også børnene.
I det hele taget synes jeg, din artikel er meget pinlig. Du har ikke et eneste godt argument, så i stedet trækker du offerkortet og lyder bare desperat. Det virker ikke. Heldigvis.
Link

Jo, det er en trussel ...

Frans, publiceret d.18/09 10:45 (for 7 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”
Jo Lene Andersen. Det er en trussel, du her fremsiger, for vi etniske danskere vil ikke jage jøder ud af Danmark, hvorfor skulle vi dog ville det? Jeg har ikke noget imod omskæring af unge mænd, men det skal ske med den unges egen accept og vilje og altså først omkring 18-årsalderen. Man kan ikke tillade sig at omgå menneskerettighederne i en religions navn, - og det er ikke tilladt at lemlæste spædbørn.

Mht. at indføre svinekød i institutionerne, så har det aldrig før været et problem. Der har igennem tiderne været skoler, der serverede frokost for børnene, - og mine jødiske veninder havde selv mad med, da jeg gik i skole, det var der ingen, som gøede af! Selvfølgelig skal der være svinekød i institutionerne, alt andet er at bestemme over, hvad danskerne skal spise og det kan ingen religion tillade sig.

Som dyreven er jeg vældig glad for, at schæchtningen er slut i Danmark. Ingen religion bør kunne omgå dyreværnsloven!!! Ægte halalslagtning og semi-halalslagtning er trukket ned over hovedet på danskere, som ikke aner, hvilke lidelser det påfører dyrene! At det er sket i samarbejde med landbruget og de store slagterier pga. de penge, der er i det, gør bare det hele mere bedrøveligt ... Jeg håber inderligt, at vores folketingsmedlemmer snart vågner op og får elendigheden stoppet, så vi kan gå tilbage til den gamle slagtemetode med boltpistolen, hvor dyrene dør på stedet uden smerter og uden frygt - så de slipper for unødigt at fikseres i jernbokse, få hjernerystelse med en cash knocker og at få halsen skåret over for så at afgå ved døden 4-5 minutter senere, mange gange er de ved bevidsthed i al den tid.
Link

Det har vi gjort i over 3.000 år

Hans Jørgen Lassen, publiceret d.18/09 11:01 (for 7 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”
Så var det måske på tide at komme til fornuft.
Link

Et forbud er nazismens krumtap!

nobody knew, publiceret d.18/09 17:34 (for 7 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”
Jøderne er allerede begyndt at flytte fra de Arabiske bander!
Link

Empati?

Anders, publiceret d.18/09 19:55 (for 7 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”
Hvor er hendes empati med de unge mænd som vokser op og ønsker han ikke var blevet lemlæstet som baby?
Deres behov betyder intet for hende.

Jeg har det egenligt okay med at de flytter til et andet land. Folk som skærer i små børn, passer ikke ind i Danmark.
Link

Sv. Ser du ikke splinten i dit eget øje Lene Andersen?

britt, publiceret d.18/09 20:54 (for 7 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”
Otto Kjærgaard skrev:
Jeg har ikke så meget mening om omskæring, min holdning er, at sålænge, det ikke kan...

Nu skal vi ikke glemme, at Lene Andersen er konverteret til jødedommen, og konvertitter er ofte en hel del mere radikale i deres religiøsitet end "indfødte" jøder.
Jeg er temmelig sikker på, at en "indfødt" jøde aldrig ville skrive det, Lene Andersen skriver om svinekød på menuen i offentlige institutioner. Jøder har hele tiden vidst, at her i Danmark holder vi af leverpostej og frikadeller, og der har heller aldrig været problemer med jødiske børns mad i institutioner, som vi ser, der er med muslimske børn (eller rettere: deres forældre). Jøder har ganske enkelt givet deres børn madpakker med, og så er den ikke længere. Eller sat børnene i en jødisk børneinstitution. Jeg tror, en del jøder krymper sig ved at læse om Lenes syn på de her ting. Jøder har aldrig forventet eller krævet særbehandling, endsige at danskerne indretter sig efter deres religiøse regler.
Mht. omskæring er det en religiøs skik, og overleveringerne siger, at det skal ske en uge efter barnets fødsel. Den slags kan ikke bare ændres, så man venter til drengebarnet er blevet 18 år. Den dag der kommer et ramaskrig fra de omskårne drenge selv eller de demonstrerer foran Christiansborg, fordi de er blevet lemlæstede som spæde, går jeg ind for, at der sker noget i sagen.
Link

Sv. Ser du ikke splinten i dit eget øje Lene Andersen?

Hans Jørgen Lassen, publiceret d.19/09 05:39 (for 7 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: ”Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark”
britt skrev:
Den slags kan ikke bare ændres,...

Hvorfor skulle det dog ikke kunne ændres? Det har kunnet lade sig gøre at forbyde at slå børn. Det har også kunnet lade sig gøre at forbyde omskæring af piger/kvinder, jf. straffelovens § 245a. Så hvorfor skulle det ikke også kunne lade sig gøre at forbyde omskæring af drenge?
Link
Mere:   1 | 2 | 3 | 4   Næste

flexblock
flexblock
splitblock
flexblock

Stil et spørgsmål

Kategori*

*

*

*

NB: Alle felter med * skal udfyldes
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​