Tidligere ærkebiskop beder med hjælp fra buddhismen

”Teologisk set er der tale om en tid, hvor du er opmærksom på din krop, som et sted, hvor livet sker og hvor Gud også 'sker', altså får et liv i dig,” siger Rowan Williams.

Rowan Williams, som er tidligere ærkebiskop af Canterbury, mediterer dagligt med inspiration fra buddhismen og den ortodokse mystik. Opmærksomhed på kroppen skaber opmærksomhed på Gud, mener han

Scones, te og buddhistisk inspirerede bønsritualer. Sådan begynder dagen for den tidligere biskop af Canterbury Rowan Williams, der er inspireret af den russisk-ortodokse kirke og østlige religioners tradition for åndelig praksis.

Biskoppens morgenritual består af åndedrætsøvelser, knæfald og gentagelse af den russisk-ortodokse Jesus-bøn, hvor enkle bønnevers gentages igen og igen. Det forklarer han i et interview til det britiske magasin New Statesman, skriver The Telegraph. Her fortæller han om vigtigheden af religiøse ritualer i en stadig mere sekulariseret verden.

"Gennem mange års interesse for de østlige religioner er jeg blevet klar over, at elementer af den buddhistiske meditationspraksis ikke er så forskellig fra Jesus-bønnen. I buddhismen har jeg fundet discipliner, der hjælper mig til at fokusere på fysisk stilhed og bøn," siger Rowan Williams og afslører, at han i sine ungdomsår overvejede at blive munk og tilslutte sig den ortodokse kirke.

Helt konkret består ærkebiskoppens spirituelle morgenritual af en kort gå-meditation og et par langsomme knæfald, før han sidder på hug på en skammel i 30 eller 40 minutter og lydløst gentager Jesus-bønnen, der lyder "Herre Jesus Kristus, Guds Søn, forbarm dig over mig, en synder."

Rowan Williams forklarer, at brugen af østkirkelige og buddhistiske meditationsformer ikke er et udtryk for en ”magisk påkaldelse" af Gud, men, at de hjælper ham til at fjerne opmærksomheden fra distraherende billeder og tanker. Han forestiller sig kroppen, som en hule, åndedrættet passerer igennem.

”Teologisk set er der tale om en tid, hvor du er opmærksom på din krop, som et sted, hvor livet sker og hvor Gud også 'sker', altså får et liv i dig,” siger Rowan Williams.