Haler Darwin ind på Bibelen?

Hvilke bog har været vigtigst for menneskeheden? 37 procent af stemmerne i en ny undersøgelse går til Bibelen, mens 35 procent går til Darwins skelsættende bog. - Scanpix.

Både Bibelen og Darwins "Arternes oprindelse" får en høj placering på en liste over de mest værdifulde bøger for menneskeheden. Det kan ses som et udtryk for, at krigen mellem religion og videnskab lever endnu, vurderer religionsforsker

Dyr - og dermed også mennesket - forandrer sig generation for generation og tilpasser sig miljøet.

Sådan lød budskabet i bogen "Arternes oprindelse" fra det 19. århundrede, der siden skulle ryste dele af den kristne kirke i sin grundvold. For med evolutionsteorien mente nogle, at den kristne forestilling om, at Gud havde indsatdyr og mennesker på kloden fik skarp konkurrence. For andre, heriblandt forfatteren til bogen, Charles Darwin selv, var evolutionsteorien ikke en konkurrent til den kristne tro, men kunne opfattes som et supplement.

Nu er bogen bag evolutionsteorien, "Arternes Oprindelse" at finde på en andenplads over de bøger, der har haft størst værdi for menneskeheden. Det er resultatet af en undersøgelse lavet i England, hvor deltagerne er blevet bedt om at vælge de tre vigtigste bøger ud fra en liste på 30 bøger i alt, skriver The Guardian.

Men førstepladsen går til en noget ældre bog. Det er Bibelen, som placerer sig på førstepladsen med 37 procent af stemmerne. "Arternes Oprindelse" fik 35 procent.

Ifølge de deltagere, der gav Bibelen en god placering på listen, har den værdi, fordi det er en bog, der viser, hvordan man skal være et godt menneske. På den anden side fortalte deltagerne, der stemte på "Arternes Oprindelse", at dén var vigtig, fordi den besvarer de grundlæggende spørgsmål om menneskehedens eksistens.

Godt at en eksistentiel bog ligger nummer ét

Niels Henrik Gregersen, der er professor ved Afdeling for Systematisk Teologi ved Københavns Universitet, er glad for, at Bibelen ligger nummer ét. Det skriver han i en mail til religion.dk.

"Det er glædeligt, at det er en bredspektret, eksistentiel og social bog som Bibelen - der tilmed er grundlagstekst for kristendommen - der nævnes først," skriver han.

Det engelske forlag, der har sat undersøgelsen i værk, tolker selv undersøgelsens resultat som et spejlbillede af den ideologiske konflikt, vi har set i det 20. århundrede mellem religion og videnskab. Tom Walker, der er chefredaktør på forlaget, siger til The Guardian:

"Hvordan mon en lignende undersøgelse vil se ud om 30 år? Vil Darwin have taget over?" spørger han.

Religionskrig

Han er ikke den eneste, der fortolker undersøgelsen som et udtryk for en kamp mellem religion og videnskab.Caroline Schaffalitzky, der er lektor og ph.d. i religionsstudier ved Syddansk Universitet, vurderer, at undersøgelsen direkte kan lægge op til, at deltagerne indtager en fløj. Hun forklarer den tætte placering mellem Bibelen og "Arternes Oprindelse" med, at deltagerne har haft lyst til at markere, om de var for eller imod i religionskrigen.

"Når deltagerne har kigget på listen med de 30 bogtitler, har de fået lyst til at markere deres position, alt efter om de har været ateister, troende eller noget helt tredje. Der er en modstilling mellem lige præcis Bibelen og Darwin, som giver folk lyst til at tone rent flag, og derfor ligger de to højt," vurderer hun og tilføjer:

"Deltagerne har udført en positionering for og imod religion."

Men, siger Caroline Schaffalitzky, langt de fleste lutherske kristne har fundet forskellige måder at kombinere evolution og religion på.

"Almindelige kristne kan for eksempel se skabelsesberetningen som et billede på hele processen med at skabe kloden, dyrene og mennesket i stedet for at læse den bogstaveligt," siger hun og fortsætter:

"I dag er Darwin jo bredt accepteret. Man kan for eksempel ikke ringe til en dansk folkekirkepræst og provokere ham ved at hviske 'Darwin' i øret. Den fase er vi ovre."

Niels Henrik Gregersen mener ligesom Caroline Schaffalitzky, at undersøgelsens resultat afslører en vis usikkerhed ved måden, den er sat op på.

Han henviser til det urimelige i, at Stephen Hawkings populærvidenskabelige bog om tidens problem ligger helt oppe på en tredjeplads, mens Einsteins banebrydende værk om relativitetsteorien ligger én plads under.

"Der findes bøger, vi kan tænke væk, og alt ville være stort set det samme alligevel. Og så findes der bøger, uden hvilke alt ville være anderledes," afslutter han.

Religion.dk har mange artikler om forholdet mellem tro og videnskab. Se eksempelvis nedenstående artikler:

Læs 10 Darwin-citater om tro og videnskab ved at trykker her.

Læs mere om forholdet mellem tro og moderne videnskab her.

Læs om religionerne i fælles front mod Darwin her.

Læs om hvem Darwin var her.