Ved vintersolhverv fejrer Bolivias indianere nytår

Solen titter langt om længe frem bag bjergtinderne i de sydlige andesbjerge, og sender varme til de udholdende gæster der har ventet i minusgrader hele natten. Foto: Thea Karma

I sidste uge fejrede aymara-indianerne i Bolivia nytår. På vintersolhverv, årets koldeste nat, venter man i bidende frost på at se solens første stråler over bjergene

21. juni var der vintersolhverv i Bolivia, hvor aymara-indianerne fejrede deres nytår.

Natten, der er blandt årets koldeste i regionen, markeres med en række rituelle ceremonier mens solens ankomst ventes med åbne arme. I år blev år 5523 fejret over hele landet med ofringer og velsignelser til Pachamama, Moder Jord.

Solen er på sit fjerneste punkt, og dermed den korteste dag og længste nat på året på jordens sydlige halvkugle.

Dagen, der markerer afslutningen på højsæsonen og begyndelsen på en ny landsbrugscyklus, samler hvert år hundredevis fra nær og fjern, der trodser nattens skærende kulde, for at fejre Aymara nytåret. Ceremonien udføres mellem ruinerne i Tiwanaku - en by, der før koloniseringen var centrum for et imperium på den bolivianske højslette - hvor vismænd (yatiris), Aymara præster (aumautas) og lokale samles for at takke for et godt landbrugsår og byde det nye velkommen. En ofringstavle præsenteres med kokablade, alkohol, slik og andre elementer, for solguden Tata Inti og Pachamama på et bål i midten af det store tempel Kalassaya.

Festens højdepunkt er når solen bryder frem, og sender sine stråler mod templet. Hundredevis af bolivianere og andre tilstrømmende står med løftede hænder som hilsen til solens første stråler, der markerer begyndelsen på et nyt år - med velstand og lysere tider.

Aymara nytåret fejres ikke kun i Tiwanaku, men i hele Andesregionen i Bolivia. I nogle byer, er det velkendt at religiøse ledere ofrer en lama, hvis blod skal sikre jordens frugtbarhed og velstand takket være solen.

Ved daggry passerer solens første stråler gennem solportens bue (Puerta del Sol), som det var påtænkt af arkitekterne bag dette hellige sted for mere end tusind år siden. Foto: Thea Karma.
Solhilsen: Kort før daggry rækker hundredevis af bolivianere og andre besøgende deres hænder mod himlen til hilsen af solguden, Tata Inti’s, første varme stråler. Foto: Thea Karma.
En gruppe Aymara-indianere spiller og danser ved kompleksets centrale punkt Kalassaya, et 130X120 m. stort tempel, der er hævet over resten af området. Foto: Thea Karma.
Ponce-statuen: Inden for templet står den mandshøje Ponce-støtte, der foran maven holder en række genstande. Den har sit navn fra den nu afdøde bolivianske arkæolog Carlos Ponce Sanjinés. Foto: Thea Karma.
En mand i en traditionel klædedragt, holder et af de to bolivianske flag, der flagrer i vinden. Flagets mange farver repræsenterer den etniske mangfoldighed der findes i landet og er et symbol på den Plurinationale stat Bolivia. Alle fotos: Thea Karma Foto: Thea Karma.