Nyt navn skal sikre danske jøders stolthed

Jøder verden over er begyndt at kalde sig jøder, mens Danmark er et af de få lande, som stadig bruger en omskrivning. Derfor vil det nye navn: "Det Jødiske Samfund i Danmark" for det, der tidligere hed "Mosaisk Troessamfund" betegne den stolthed, som de danske jøder bør genfinde, mener formand Finn Schwarz. Foto: Keld Navntoft/

Det Jødiske Samfund i Danmark er det nye navn for det, der tidligere var Det Mosaiske Troessamfund. Trossamfundet fylder 200 år, og i den anledning mener formanden, at det er på tide for de danske jøder at være stolte af deres religion

Efter 200 år i Danmark som Det Mosaiske Troessamfund har trossamfundet nu ændret navn til "Det Jødiske Samfund i Danmark". Det skete ved en delegeretforsamling søndag den 5. januar, knapt tre måneder før fejringen af 200-året for det jødiske trossamfund.

Beslutningen om et navneskifte er dog langt fra ny. For fem år siden, da formanden for det Mosaiske Troessamfund stadig hed Stefan Isaak, blev det besluttet på delegeretforsamlingen, at trossamfundet skulle skifte navn helt formelt, når der næste gang skulle ændres i vedtægterne. I mellemtiden har den nuværende formand for trossamfundet, Finn Schwarz, kaldt samfundet for "Det Jødiske Samfund i Danmark Det Mosaiske Troessamfund" (med tankestreg, bemærker han):

Der er ingen tvivl om, at navneskiftet er et meget vigtigt signal indadtil og udadtil. Vi vil gerne signalere, at vi er et jødisk samfund og ikke et mosaisk trossamfund, som ingen ved hvad betyder. Mange journalister har ikke kunnet udtale det rigtigt, de har kaldt det Mosæisk Troessamfund, så allerede dér havde vi et problem.

LÆS OGSÅ: Overrabbiner: Jøder i Danmark har aldrig følt sig fremmede

Finn Schwarz mener, at de danske jøder skal tilbage til at turde kalde sig selv jøder:

I gamle dage kunne man godt finde personer, der sagde jeg er ikke kristen, men jeg er medlem af Mosaisk Troessamfund. Jeg synes ikke, at der er noget negativt i at være jøde. Det er meget mere naturligt for os jøder at sige, at vi er jøder. Forskellen på de to betegnelser er enorm: Mosaisk Troessamfund er en omskrivning. Den er fra anordningen i 1814, som vi fejrer 200-året for, hvor enevælden giver jøder de samme rettigheder som alle andre. I den står der bekendere af den mosaiske tro frem for bare at skrive jøderne'. I en sproglig kontekst var det dengang mindre fint at være jøde.

Finn Schwarz peger på den flere hundrede år gamle tradition for antisemitisme som grunden til, at ordet jøde har været negativt ladet. Jøderne verden over er begyndt selv at bruge den betegnelse, mens Danmark er et af de få lande, som stadig bruger en omskrivning. Derfor vil det nye navn betegne den stolthed, som de danske jøder bør genfinde, mener han:

Jeg tror, at min generation og den ældre generation har gået for stille med dørene og givet for lidt udtryk for den naturlige stolthed, der er i at være del af det jødiske fællesskab. Så flere generationer er vokset op med, at det har været normen at gå stille med dørene. Der mangler en smule af det, som man så i de sortes bevægelse i 50erne, hvor slagordet var 'black is beautiful' (det er smukt, at være sort, red.). Vi tilhører en religion, som vi kan være stolte af. Vi er ikke bedre end andre, men vi skal være stolte af, hvor vi kommer fra.

LÆS OGSÅ: Nu er der fri adgang til Danmarks ældste jødiske begravelsesplads