Hvad er et menneske værd?

"Hvor går i øvrigt grænsen mellem dem, der er noget værd, og dem som skal have erstatning? Skal vi kun acceptere det perfekte menneske - og findes det," spørger læge og blogger Hans Holmsgaard. Foto: Martin Kierstein

"Selv om jeg ikke altid forstår, hvorfor mennesker er skabt som de er, så må jeg stædigt fastholde, at ethvert menneske er skabt af Gud og derfor har en enestående værdi i sig selv," skriver læge Hans Holmsgaard i sin blog

I Kristeligt Dagblad kunne vi den 30. december læse, at der i udlandet føres retssager, hvor forældre til handicappede og nu også den handicappede selv søger erstatning for den fejlagtige fødsel, dvs. at den handicappede ikke blev aborteret.

LÆS OGSÅ: Flere handicappede vil søge erstatning for at være blevet født

Dette er gennem mange år sket i USA, og i Israel skal der være ført flere end 600 retssager, hvor den typiske erstatning til barnet ligger på syv millioner kroner. Man forventer samme udvikling i Danmark, og det åbner for uoverskuelige etiske konsekvenser.

Formanden for Det Etiske Råd Jacob Birkler skriver i samme dagblad den 4. januar i sin etiske årsstatus for 2011:

Vi bør sammen og hver især finde vores værdimæssige forankring og sætte grænser, og Vores værdier skal forme de mange nye muligheder i en anstændig og menneskelig retning.

For mig som kristen gælder, at selv om jeg ikke altid forstår, hvorfor mennesker er skabt, som de er, så må jeg stædigt fastholde, at ethvert menneske er skabt af Gud og derfor har en enestående værdi i sig selv. En handicappet er ikke mindre værd end andre.

Blot fordi et menneske er svagt og afhængigt af andre, har det ikke en mindre værdi af den grund. Hvor går i øvrigt grænsen mellem dem, der er noget værd, og dem som skal have erstatning? Skal vi kun acceptere det perfekte menneske og findes det?

Hvis det at blive født er en erstatningsberettiget skade, så er den logiske følge heraf vel, at man skal kunne gøre skaden god igen ved at slå den handicappede ihjel! Enhver kan se, at vi nu er langt ude.

Hvis et barn skal kunne sagsøge sine forældre for at være blevet født, så må forældrene, hvis fosterundersøgelserne ikke sikkert kan udelukke et handicap, også overveje, om de har råd til at betale en eventuel erstatning til barnet.

Mennesket er ingen handelsvare, hvor man kan få erstatning, hvis varen ikke på alle områder er som ønsket, og der er ingen returret. Hos Gud findes ingen fejlleverancer.

Handicappede skal vises kærlighed og omsorg og ikke udsættes for den ringeagt, at deres forældre fik erstatning, fordi de blev født!

Hans Holmsgaard er læge og formand for Kristelig Lægeforening

"Hvor går i øvrigt grænsen mellem dem, der er noget værd, og dem som skal have erstatning? Skal vi kun acceptere det perfekte menneske - og findes det," spørger læge og blogger Hans Holmsgaard. Foto: .