Film om amerikansk drengs nærdødsoplevelse trækker fulde huse

Todd (Greg Kinnear) shows Colton (Connor Corum) a picture of 'Pops' his grandfather in TriStar Pictures' HEAVEN IS FOR REAL. Foto: Allen Fraser/ Denmark

Filmatiseringen af en 4-årig drengs oplevelse af himmelen indtjente 22,5 millioner dollars i USA i premiereweekenden

For ti år siden var den amerikanske præst Todd Burpos fire-årige søn døden nær, efter at hans blindtarm var sprunget. Mens sønnen lå på operationsbordet, gav Todd Burpo sin fortvivlelse over situationen til kende over for Gud.

Todd Burpos søn blev ikke taget fra ham. Men han vendte ikke bare sund og rask tilbage. Han vendte tilbage med historier, som Todd Burpo studsede over. Historierne virkede ikke til bare at være hallucinationer, som de mange bedøvelsesmidler havde skabt, skriver den engelske avis The Telegraph.

Efter operationen gav sønnen Colton beskrivelser af regnbuer og engle fra sin bevidstløse tilstand, men også hvordan han havde besøgt himlen, hvor han havde mødt blandet andet jomfru Maria og siddet ved Jesu knæ.

LÆS OGSÅ: Mareridtet, der blev til en drøm

Samtidig beskrev han også i detaljer, hvordan hans far Todd havde stået i et forlokale og angret sin søn skæbne noget, sønnen umuligt kunne vide. Ligesom han heller ikke kunne vide, at hans mor Sonja havde mistet et barn et år før Coltons fødsel, fordi hendes graviditet var gået galt. Ikke desto mindre talte Colton om en søster, som døde i deres mors mave. Han genkendte også et billede af en oldefar, som han aldrig havde mødt eller set før.

Efterfølgende skrev Todd Burpo en bog, hvor han skilte regnbuer og sønnens umulige indsigter ud fra hinanden. Bogen hedder "Heaven for Real", og blev en uventet bestseller i 2010.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der med sjælen, når vi dør?

Nu er bogen blevet til en film, som åbnede i påskeweekenden i USA. Den blev et kæmpe hit i sin åbningsweekend, hvor den indtjente 22,5 millioner dollars, cirka 121.000.000 millioner kroner. Mange af disse penge kommer fra det amerikanske bibelbælte i USAs midtvest, hvor biografsale har været fyldte af mennesker og tårer.

Men alt efter ens spirituelle ståsted vækker filmen enten et lettelsens suk eller et rul med øjnene, skriver en anmelder for hjemmesiden Variety om filmen.

En anden anmelder, Susan Jacoby, som ifølge The Telegraph kalder sig selv en spirituel ateist, skrev i sin anmeldelse af bogen tilbage i 2010, at en firårigs manglende evne til at skelne mellem virkelighed og fantasi er charmerende.

Men blandt voksne amerikanere er den udbredte identifikation med en lille dreng sind uhyggeligt, skrev hun videre.

Todd Burpo siger i interview med Huffington Post, at filmen ikke er en kristen film, der hvidvasker tilværelsen som let, hvor det hele har en lykkelig slutning.

"Dette er vores virkelige liv. Det er ikke fiktion overhovedet, det er sandt, og jeg vil have, at folk får det at vide for at give dem håb," sagde han.

I dag er Colton Burpo 14 år, spirerende musiker, og han bruger sine oplevelser til at trøste børn med dødelige sygdomme. Han er begejstret for filmatiseringen og er stadig overbevist om, at han døde og befandt sig i himlen for en stund. Men han påpeger, at filmens producenter ikke helt indfanger de mirakler, han har set.

De gør det godt, men de har ikke oplevet det, som jeg har, sagde han ifølge The Telegraph.

Himlen er så meget bedre end det.