Buddhisten i Himlen: Steve Jobs-karikaturer deler vandene

Her er forsiden fra The New Yorker, som har bragt sindene i kog hos flere Applefans. Den er falsk, religiøs varebetegnelse, mener de. Foto: Screenprint fra newyorker.com

Bladtegnere har hyldet den afdøde Steve Jobs med karikaturer af æblemanden i paradisiske omgivelser. Det har skabt røre blandt Apple-fans

De synes at ligge lige til højrebenet, vittighederne om nyligt afdøde Apple-grundlægger Steve Jobs' ankomst i Himlen.

Flere bladtegnere har i hvert fald hyldet Apple-ikonet med karikaturtegninger og billedtekster om fristende 'Apples' (æbler, red.) og modernisering af 'tablets' (talver, red.).

En tegning forestiller for eksempel Jobs, som af Gud præsenteres for Moses med billedteksten: Moses, mød Steve. Han skal opgradere dine tablets (tavler, red.).

SE LINK: Top fem over Steve Jobs-karikaturer

På forsiden det nye nummer af magasinet 'The New Yorker' kan man ligeledes se Jobs fremstillet foran porten til Himlen, hvor Skt. Peter lige tjekker sin Ipad, inden Jobs kan komme ind.

LÆS OGSÅ: Teknologiens ypperstepræst er borte

Tegninger som disse har nu fået flere Apple-fans til at udtrykke utilfredshed med, hvad, de mener, er falsk religiøs varebetegnelse for Jobs, der efter sigende var buddhist og derfor ikke troede på det kristne Paradis.

Jeg er sikker på, at The New Yorker har de bedste intentioner, når de dedikerer en forside til Apples medgrundlægger, men denne illustration lugter langt væk af ignorance. Ja, the New Yorker er kendt for satire, men er det her virkelig den rette måde at gøre det på []? Hvad med at vise Steve Jobs en lille smule respekt ved i det mindste at afbilde ham med en religiøs forestilling, han troede på?, skriver en fortørnet blogger ifølge TNT-Magazine.

Steve Jobs døde den 6. oktober 2011 af en sjælden form for kræft i bugspytkirtlen.

LÆS OGSÅ: Æblemanden fra Amerika

Verden over reagerede Applefans med hyldestceremonier, og mindeord strømmede ud på diverse blogs og sociale medier i en grad, så netværket Twitter faktisk på et tidspunkt brød sammen på grund af de mange kondolerende brugere.

Steve Jobs nød bred anerkendelse for sit afgørende virke hos Apple og han symboliserede med sin skarpe profil en lang række af firmaets succesprodukter som iPhone, iPod og iPad.

LÆS OGSÅ: Det siger de om Steve Jobs

Spørgsmålet om Jobs' religiøse overbevisning synes dog altså at sætte en grænse for, hvad fans tolererer, når det kommer til afbildning af ikonet.

Det irriterer mig, når ikke-kristne er portrætteret i en kristen himmel, når de dør. Det er ikke noget kompliment, skriver en Twitter-bruger ifølge TNT-Magazine.

Andre kommentarer er dog mere forstående overfor tegningerne.

New Yorker-forsiden spiller indsigtsfuldt på mange humoristiske strenge [] Det er ikke en vittighed om ham. Det er en karakteristik af det liv, han levede, de ting, han udrettede, og succesen i at få sin vision ført ud i livet. Det er en fantastisk forside en af jeres bedste. Retrospektivt ville Steve Jobs have grinet og ment, det resonerede god humor og dybere mening, skriver en bruger i en kommentar på newyorker.com.

En anden bruger forsøger i samme tråd at føre vittigheden videre:

Da jeg så forsiden, tænkte jeg 'Åh, Steve ved the pearly gates' (Perleporten, red.) næste tanke var pearly GATES... men Bill er ikke død endnu!!! (Bill Gates er hovedmanden bag konkurrenten Microsoft).

Ufølsomme, malplacerede, ukorrekte eller ej, så må de Himmel-tegningerne og reaktionerne på dem ses som et udtryk for Steve Jobs kraftige aftryk på mennesker i hele verden.