Burkaklædt superheltinde skal hjælpe unge piger

Nu er der kommet en ny, kvindelig superheltinde i Pakistan. The Burka Avenger - eller Burka Hævneren - hedder hun. Her ses deltagere til en pressevisning af animationsserien "Burka Avenger" i Rawalpindi, Pakistan den 4. august 2013. Foto: FAROOQ NAEEM Denmark

En ny pakistansk animationsserie om en burkaklædt, kvindelig superhelt, der kæmper for pigers ret til at uddanne sig, er på kort tid blevet en succes i mange lande. Et fremskridt for kvinders frigørelse og rettigheder, mener tilhængere, mens kritikere er skeptiske over for symbolværdien i den burka, som superhelten er klædt i

En kvindelig superhelt klædt i en tætsiddende, sort dragt, der kæmper for de gode og retfærdige om natten, mens hun om dagen bestrider et ganske almindeligt arbejde. Dem har man set før i form af blandt andre Wonder Woman, Batgirl og Spider Woman.

Nu er der kommet en ny, kvindelig superheltinde til samlingen i Pakistan, dog i en noget utraditionel form: The Burka Avenger eller Burka Hævneren hedder hun. Den nye animationsserie handler om en kvindelig, muslimsk lærerinde, der klædt i sort og med en ninja-lignende hætte, der kun afslører hendes øjne, kæmper for unge pigers ret til uddannelse. Bevæbnet med bøger og spidsede blyanter kæmper hun imod onde mænd, der forsøger at forhindre pigerne i at uddanne sig.

Seriens første afsnit, der blev sendt i slutningen af juli, har især haft fokus på Burka Hævnerens Taleban-lignende fjender.
Vi vil snart præsentere showet internationalt, stod der på seriens Facebook-side onsdag den 7. august. Og vi vil sørge for, at alle får en chance for at se Burka Hævneren kæmpe for retfærdighed, fred og uddannelse for alle. Det skriver Religion News Service.

Historien foregår i landet Halwapur, hvor Burka Hævneren står i spidsen for tre idealistiske skoleelever, der taler for, hvor vigtigt uddannelse er for kvinder, mens deres voldelige fjender forsøger at holde dem langt væk fra skolen. Disse fjender er blandt andet en ond troldmand med vampyrtænder og hans makker, som er en skaldet og korrupt politiker, der går med et dollartegn i en halskæde, og som ønsker at lukke skolen og stjæle pengene derfra.

Skaberen af serien er den britisk-pakistanske popsanger, Aaron Haroon Rashid, der normalt er kendt som Haroon. Han er også manden bag titelnummeret Dont mess with the lady in black.

Hun slår ikke, hun sparker ikke og hun skyder ikke nogen har Rashid udtalt til CBS News. Alt hvad hun gør, er at dunke folk i hovedet med bøger eller at kaste med blyanter. Deri er der også et underlæggende budskab: vigtigheden af uddannelse, og at pennen er mægtigere end sværdet.

Haroon havde arbejdet på serien i to år, da han hørte om den pakistanske skoleelev og menneskerettighedsaktivist, Malala Yousafzai, der blev skudt i hovedet af Taleban som 15-årig. Det skete, fordi hun udtalte sig offentligt om pigers og kvinders ret til at uddanne sig.

Jeg havde aldrig hørt om Malala førhen, har Haroon udtalt til AFP. Det var som om, at virkeligheden forsøgte at efterligne det, der kom frem på vores skærme, mens vi var ved at udvikle serien. Malala overlevede på trods af alle odds, og hun blev senere inviteret til at holde en tale i FN i New York. Sidenhen er hun ofte blevet kaldt et symbol på pigers og kvinders kamp for skolegang.

Men på trods af de gode intentioner er der også rettet en del kritik imod serien. Mange vestligt uddannede pakistanske kvinder protesterer imod den burka, som seriens hovedperson er iført. Den pakistanske forfatter Bina Shah mener, at det sender et forkert signal at glorificere burkaen på denne måde: Hvis en kvinde skal gøre en forskel i samfundet, kan hun ikke blot forblive usynlig og udføre sine handlinger derudfra, siger Bina Shah til ndtv.com.

Det kritikpunkt støtter Sherry Rehman, som er tidligere pakistansk ambassadør i USA: Burka Hævneren er god, men jeg bryder mig hverken om den feudale stereotype eller om burkaen. En dupetta (et langt, løst tørklæde, som bæres af mange syd-asiatiske kvinder, red.) ville have været lige så fin til at relatere til seriens kontekst, skrev Rehman efterfølgende på Twitter.

Serien kan ses i fulde afsnit fra Facebook-siden, hvor der indtil videre blot er engelske undertekster.

Pakistanske børn ser Burka Avenger hos velfærdsorganisationen EDHI i Karachi den 28. juli 2013. Foto: ASIF HASSAN Denmark
Skaberen af serien er den britisk-pakistanske popsanger Aaron Haroon Rashid taler til forhåndsvisningen for pressen i Rawalpindi den 4. august 2013. Foto: FAROOQ NAEEM Denmark