Der er salg i halal-mad

Der sker en global stigning i halalslagtninger. - Foto: colourbox.com

Flere og flere fødevarekæder satser på halal-mad, og halal-industrien oplever en stor global vækst. Men der er en stor mangel på fælles halal-standarder

Der er god grund til at kaste sig over halal-markedet. Det er en guldgrube, mener konsulentfirmaet KasehDia. Faktisk er det vurderet til at være 630 milliarder dollars værd på det globale marked og 66 milliarder dollars værd på det europæiske marked.

Direktøren for Nestlé, Frits van Dijk, har ifølge Reuters udtalt på WorldHalal Forum i Haag i Holland, at han forventede en stigning i halal-industrien på 20-25 procent i løbet af de næste ti år.

De store fødevarekæder er begyndt at satse på de muslimske kunder og producerer halal-fødevarer i stor stil. Nestlé har gjort det siden 1980erne. 75 af deres 456 fabrikker producerer halal-fødevarer. Carrefour, verdens andetstørste fødevarefirma, har netop lanceret en ny serie halalprodukter samtidig med ramadanen.

Supermarkedskæder, som Casino i Frankrig og Tesco i England, har stribevis af halalprodukter. Også blandt fastfood-restauranter som Kentucky Fried Chicken bliver de muslimske kunder tilgodeset.

- En dag vil 20 procent af verdens befolkning være muslimer og de har forventninger, de har behov, siger van Dijk.

- Hvis de vil være sikre på, at det, de spiser, er i overensstemmelse med deres tro, så er en virksomhed som vores nødt til at gøre ekstra indsats for at prøve at imødekomme deres behov, siger van Dijk.

Fælles standarder?

Også halalslagtningen bliver mere og mere udbredt. I Australien foregår alle slagtninger af lam og geder med henblik på eksport i overensstemmelse med halal-forskrifter. En tiendedel af Australiens kødeksport (ca. 570 mio. dollars om året) er halal.

Men hvornår kan man kalde fødevarer halal? Rundt om i verden er der mange forskellige standarder og opfattelser af, hvad der er halal.

Pt. varierer halal-standarderne meget, både på nationalt og internationalt niveau. I Australien er regeringen ansvarlig for kontrollen af halalslagtninger. I Frankrig, derimod, er der 50 konkurrerende kontrolorganer. Antoine Bonnel, som arrangerer halal-messer i Paris, beskriver omfanget af kontrolorganer som et kæmpe mareridt, der kan føre til anklager om urenhed og manglende hygiejne.

Kilde: The Economist