Mand praktiserer 12 religioner på 12 måneder

Andrew Bowen besluttede sig for at praktisere 12 forskellige religioner på 12 måneder. Eksperimentet, som Bowen kalder "Konverteringsprojektet", har ført til, at tro og tolerance spiller en større rolle for ham. Han blogger om det på Beliefnet.com. Foto: Screendump fra bloggen

relevante temaer

En amerikansk mand besluttede sig for at afprøve 12 forskellige religioner på 12 måneder. Projektet har ført til, at tro og tolerance spiller en større rolle for amerikaneren

Andrew Bowens kone er medlem af den lokale baptistkirke i den amerikanske by Lumberton, hvor de bor. Det er Andrew Bowen ikke. Han er heller ikke hindu, mormon, wiccaner eller en af de andre ni religioner, han har praktiseret i løbet af år 2011, hvor han har udlevet Konverteringsprojektet.

Den 29-årige amerikaner, som bor sammen med sin familie i North Carolina, havde besluttet sig for at afprøve 12 forskellige religioner i løbet af ét år. Det betød, at han levede som hindu i januar, bahai i februar, zoroaster i marts, jøde i april, buddhist i maj, agnostiker i juni, mormon i juli, muslim i august, sikh i september, wiccaner i oktober, jainer i november og katolik i december.

LÆS OGSÅ: Billedserie: Bahai-religionens arkitektur

Målet med Andrew Bowens forsøg var ikke at genfinde sin tro på Gud, men at finde troen på menneskeheden. Bowen blev ellers kristen, mens han gik i high school og fandt sig på det tidspunkt godt til rette med en mere konservativ forståelse af kristendommen. I den periode var han meget kritisk over for andre religioner, hvilket blandt andet resulterede i, at han jagtede to mormoner, som ville besøge ham, ned ad gaden.

Bowens kristne tro varede ikke ved. Han mødte sin kone, Heather, på universitetet og sammen fik de to døtre. Det amerikanske par følte, at deres familie var komplet, men i 2008 blev Heather Bowen gravid. Barnet var et mirakel for parret, da Heather Bowen forinden var blevet steriliseret. Det viste sig imidlertid, at graviditeten var uden for livmoderen, hvorfor den var livstruende for Heather Bowen. Parret blev derfor nødt til at abortere barnet. De var knuste over at skulle gøre det:

Det var en virkelig mørk tid, fortæller Heather Bowen til Religion News Service og fortsætter:

Jeg blev virkelig deprimeret over det.

Hvor de traumatiske begivenheder førte til, at Heather Bowen fordybede sig i Bibelen og blev døbt i den lokale baptistkirke, reagerede Andrew Bowen helt anderledes. Aborten førte til, at han de næste to år oplevede et sydende had til Gud, og hver gang Heather Bowen ville tale med sin mand om tro, endte det med, at de skændtes i stedet for. Andrew Bowen frygtede, at det had, han følte til Gud, ville opsluge ham:

Den bedste måde, jeg kan beskrive det på, er, hvis man forestiller sig en flagermus, som flyver ned ad vejen mod en væg med en fart, som kom man ud fra helvede, fortæller Andrew Bowen.

Hadet førte til, at Andrew Bowen besluttede sig for at lave Konverteringsprojektet, hvor han skulle praktisere 12 forskellige religioner på ét år. Han opsøgte en mentor fra hver af religionerne, som skulle vejlede ham gennem hans personlige vandring.

Andrew Bowens kone, Heather, var meget skeptisk over for projektet, men hun blev efterhånden overbevist om, at projektet gavnede hendes mand:

Han ændrede sig. Han var mere tålmodig. Han var ligesom mere fredfyldt, fortæller Heather Bowen.

LÆS OGSÅ: Tema om ritualer

De første to uger i hver måned gik med at læse og lære om den religion, Bowen fordybede sig i i den pågældende måned. I den sidste halvdel af måneden brugte den 29-årige amerikaner tiden på at undersøge praksisser og ritualer i religionen, ligesom han besøgte menigheder og forsamlinger, der bekendte sig til religionen. Det betød blandt andet, at han brugte fem timer på at se videoer på YouTube for at lære at binde en turban, da han var sikh, ligesom han brugte en weekend på at besøge synagoger sammen med sin mentor, da han praktiserede jødedommen.

Andrew Bowen lærte noget fra alle religionerne, han praktiserede:

Den vigtigste ting, jeg lærte i buddhismen, var at vaske op. Som om der ikke var andet end den her opvask. Det lærte mig endelig at være stille, forklarer Bowen til Religion News Service og fortsætter:

Hos mormonerne var det første, jeg lærte, at tilgive. Det handlede om ydmyghed, at være en af dem og at tjene dem. Islam viste mig, hvor meget jeg spilder i mit liv, fra mad til aktivitet. At knæle sammen med mændene i moskeen var det mest forbløffende. Og katolicismen var en overflod af udtryk og kunst i tilbedelsen. Det var et ocean, jeg kunne dykke ned i i dagevis uden at komme op til overfladen for at trække vejret.

Selvom projektet gav Andrew Bowen mange gode erfaringer, var det også hårdt for ham og hans familie. Andrew og Heather Bowen havde aftalt, at Andrew Bowen ikke skulle arbejde den tid, projektet stod på, da han havde forsørget Heather Bowen, mens hun læste til sygeplejerske. Det betød, at økonomien til tider var stram, men også på andre punkter var det hårdt. Alligevel gavnede det også familien:

Vi skændtes mere end nogensinde før, men mine børn deltog i de fejringer, der var, og min kones kristendom åbnede meget mere op,
fortæller Andrew Bowen til Religion News Service.

Heather Bowen er enig med sin mand i, at projektet også har bragt positive ting ind i familiens liv:

Tro er blevet et emne, som konstant er fremme hjemme hos os, fortæller Heather Bowen,

Vi deler måske ikke tro, og vi kommer måske aldrig til det, men der er en klar respekt for hinanden på det område.

Andrew Bowen er nu i færd med at skrive en bog om Konverteringsprojektet, ligesom han blogger om projektet og tro på Beliefnet.com. Han mediterer fortsat dagligt, hvor han gør brug af forskellige bønnebøger. Derudover deltager han engang imellem i messen i en katolsk kirke. For ham handlede projektet mest om at begrave sit had og lære tolerance:

Jeg har kæmpet med mit ego så længe. Så nu vil jeg tage andres tro og gøre den smukkere for dem selv, fortæller Andrew Bowen og fortsætter:

Jeg tænker ikke på Gud nu. Jeg vil bare gerne deltage.

Malene Broholm Staal

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

RØDE HUNDE GØR IKKE

kr. 249,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, hvid

kr. 599,00 Køb

Anna Netrebko og Plácido Domingo: "Jeanne d'Arc"

kr. 189,00 Køb

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

SKYGGELIV

kr. 199,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.