Oliefaste skal minde om klimaforandringer

En olieindsmurt pelikan ved kysten ud for Louisianna i den Mexicanske Golf. Den religiøse, britiske miljøorganisation Operation Noah afholder søndag den 3. oktober en oliefaste, som skal få englænderne til at reflektere over konsekvenserne af deres olieforbrug. -- Foto: AFP PHOTO/ GREENPEACE/ JOSE LUIS MAGANA

Den kristne miljøorganisation Operation Noah stiller skarpt på briternes appetit på forurenende og svært tilgængelige olieresourcer. Et af midlerne er en oliefaste

Søndag den 3. oktober vil en række kirker i Storbritannien afholde gudstjenester med fokus på klimaforandringer og olieforurening. Begivenheden går under navnet oliefasten, og bag initiativet står den trosbaserede miljøgruppe Operation Noah.

Operation Noah blev grundlagt i 2001 og er en netværksorganisation for klimabevidste kirkegængere i England og Irland. På bevægelsens hjemmeside kan man blandt andet læse, at dens klimakamp er ansporet af tro, informeret af videnskab og drevet af et håb om, at samfund kan forandres og beriges igennem ændrede forbrugs- og livsstilsmønstre.

En af de radikale ændringer, som Operation Noah har sat sig i spidsen for, er en såkaldt Carbon Exodus ("CO2-flugt", red.). Med reference til Anden Mosebog og israelernes udvandring fra Egypten, har organisationen efter eget udsagn indledt en spirituel vandring væk fra olieafhængighed og imod en fremtid uden CO2-udledning. Det konkrete mål er, at Storbritanien skal være CO2-neutral i 2030.

Det er et ambitiøst mål, og en "vandretur" som uden tvivl kommer til at kræve en god portion tro og håb. Årligt udleder hver englænder i dag knap 15 millioner tons CO2 , og selvom det er cirka 15 pct. mindre end i 1990 - og en større reduktion, end hvad England har forpligtet sig til ifølge Kyoto-aftalen (12,5 pct.) - så er der lang vej til nulpunktet.

Søndag den 3. oktober er måske et skridt på vejen. Operation Noah prøver med oliefasten at minde briterne om, hvor meget olie der hver dag ubemærket ryger indenbords - og hvilke konsekvenser forbruget af olieressourcer har rundt omkring i verden. Her peger de først og fremmest på de menneskeskabte klimaforandringer og på olieforureninger, fx i den Mexicanske Golf og ved Niger-Deltaet i Vestafrika. Operation Noahs formand, Chris Brice, har givet denne forklaring af aktionen på Ekklesia.co.uk:

BP-olieulykken viste vores allesammens, også kristnes, meddelagtighed i at vanhellige planeten. Operation Noahs CO2 Exodus og oliefasten den 3. oktober skal hjælpe kristne til at skære ned for olieforbruget og vil samtidig forsøge at få tro, liv og praksis til at gå hånd i hånd med kampen mod de katastrofale menneskeskabte klimaforandringer. Den kristne tro har givet unikke bidrag til bevægelser, som har kæmpet for sociale, økonomiske og politiske forandringer - fra opgøret med slaveriet til Jubilee 2000 (gældseftergivelse til tredje verdens lande, red.). Vi kan gøre det igen.

Kirker, der ønsker at deltage i arrangementet, kan downloade en guide til oliefasten og finde inspiration online til en klimaaktivistisk prædiken. Hvor mange kirker, der vælger deltage, og hvor mange kristne englændere, der oliefaster på søndag, er dog uvist. Operation Noahs cirka 5000 medlemmer udgør stadig et forsvindende mindretal af de knap 5 millioner briter, der hver uge indtager en kirkebænk.

Til gengæld har organisationen på kort tid været i stand til at hente opbakning og lederskab fra prominente religiøse personligheder i Storbritanien. En af de mest iøjnefaldende er ærkebiskop Rowan Williams, der også i andre sammenhænge udtalt sig om klimaforandringer og kirkens ansvar. Langt hen ad vejen er han på linje med Operation Noah i deres opfattelse af Bibelens Noa som verdenshistoriens første miljøaktivist. Fx da han i 2006 i et interview til BBC Radio 4 om klimaforandringer sagde:

Hvis vi kigger på Bibelens sprog, støder vi ofte på situationer, hvor folk dømmes for ikke at reagere på advarsler (...) De, som ikke reagerer på klare udfordringer, bærer et meget tungt ansvar over for Gud."