Palæstina vil have Fødselskirken på UNESCOs verdensarvsliste

Biskop Kresten Drejergaard, Fyens Stift

Kristne pilgrimme besøger Fødselskirken i Betlehem. Det Palæstinensiske Selvstyre har søgt om, at kirken bliver optaget på UNESCOs liste over verdensarv. Hvorvidt kirken bliver optaget på listen, afgøres formentligt i løbet af weekenden. Foto: MUSA AL SHAER Denmark / Scanpix

UNESCO vurderer fredag palæstinensernes ansøgning om, at Fødselskirken i Betlehem får status som verdensarv. USA og Israel er imod

Mere end to millioner mennesker bevæger sig hvert år gennem den lave indgang til Fødselskirken i Betlehem for at se kirken. Kirken menes at være blevet bygget oven på den grotte, hvor Jesus blev født, og mange kristne regner den for at være et af de mest hellige steder i verden. Fredag bliver kirken genstand for yderligere opmærksomhed, når medlemmerne af FNs kulturelle organ UNESCO skal diskutere, hvorvidt Fødselskirken skal optages på deres liste over bevaringsværdige steder i verden. Det skriver den engelske avis The Guardian.

Det er det palæstinensiske selvstyre, som har ansøgt om at få kirken anerkendt som verdenskulturarv, og debatten fredag ventes at omfatte kulturelle, historiske, religiøse, politiske og territoriale spændinger, idet Fødselskirken er en del af konflikten mellem Israel og Palæstina. Tilbage i 2002 var kirken belejret af det israelske militær i 39 dage, efter at væbnede palæstinensere havde søgt tilflugt i kirken. I forbindelse med ansøgningen hævder palæstinenserne, at Israel og USA har forsøgt at forhindre, at Fødselskirken opnår status som verdensarv ved at påvirke medlemmer af komiteen til at stemme imod forslaget. Amerikanerne er skuffede over anklagen og har opfordret komiteens medlemmer til ikke at blive ofre for politisering, skriver The Guardian.

LÆS OGSÅ: Palæstinensiske kristne tager afstand fra besættelse

Det Palæstinensiske Selvstyre blev optaget som medlem nummer 194 i UNESCO i oktober sidste år. Både USA og Israel så optagelsen som en omstridt anerkendelse af den ikke-eksisterende stat Palæstina, og begge lande trak deres økonomiske støtte til UNESCO tilbage. Støtten udgjorde 25 procent af UNESCOs budget.

Røster internt i UNESCO mener, at palæstinensernes ansøgning om at få Fødselskirken optaget på listen over verdensarv bør blive udskudt med mindst et år, fordi kirken ikke behøver akut optagelse på listen. På trods af modstanden mod ansøgningen er palæstinenserne dog optimistiske:

Betlehem er hovedstaden i den kristne verden, siger byens viceborgmester George Saade og fortsætter:

Den har stor betydning både historisk, religiøst og kulturelt. Vi ønsker at beskytte og bevare kirken og pilgrimsruten. Det er meget vigtigt for det palæstinensiske folk, for os som kristne og for hele verden.

Tilhængere af ansøgningen peger på, at kirken har et presserende behov for at blive renoveret og restaureret. For eksempel blev meget af tømmeret, der bærer taget, sidst udskiftet for mere end 100 år siden, og det er nu råddent. Derudover skader regnvand mosaikker og malerier, som blev opført i det 12. århundrede.

LÆS OGSÅ: Fødselskirken skal renoveres

Fødselskirken er delt i tre sektioner, som administreres af den græsk-ortodokse kirke, den romersk-katolske kirke og den armenske kirke. Lederne fra de tre kirker er modstandere af ansøgningen:

Vi mener ikke, at det er hensigtsmæssigt at skulle tage stilling til, om basilikaen og hele bygningen skal inkluderes på listen over verdensarv. Det skyldes forskellige overvejelser, skriver lederne af de tre kirker i et brev til den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas.

LÆS OGSÅ: Præster kom i masseslagsmål i Fødselskirken

Alligevel har 15 organisationer fra Betlehem ifølge The Guardian skrevet et åbent brev til UNESCOs verdensarvskomite, hvori de argumenterer for, at det internationale samfund har et juridisk og moralsk ansvar for at beskytte vores seværdigheder. Yderligere peger organisationerne på den politiske kontekst herunder 45 år med ulovlig israelsk belejring, ligesom de skriver:

Vi tror, at det vil være et skridt mod fred, hvis man sørger for historisk retfærdighed til vores by, vores hellige steder og folket i byen.

Hvorvidt Fødselskirken bliver optaget på UNESCOs liste over verdensarv, afgøres formentligt i løbet af weekenden.

Malene Broholm Staal

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.