Pavebesøg sender humanister på krigsstien

A protester holds a banner during a demonstration against the visit of Pope Benedict XVI in London September 18, 2010. Pope Benedict apologised to victims of sexual abuse on Saturday, saying paedophile priests had brought shame and humiliation on him and the entire Roman Catholic Church. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: RELIGION POLITICS. (Foto: STEFAN WERMUTH/SCANPIX DANMARK 2010)

En demonstrant holder et banner under en demonstration mod pavebesøget i London, 18. september 2010. Pavens udtalelser om, at nazisternes ateisme var skyld i holocaust har vakt harme hos Storbritanniens humanistiske organisationer. Scanpix

Pavens første officielle tale i Storbritanien har fyret op under landets humanistiske bevægelser. En sammenkædning af ateisme og nazisternes forbrydelser har vakt harme og skabt debat

Pave Benedikt XVIs besøg i Storbritannien har forventeligt vakt både begejstring og harme. Begejstringen var eksempelvis til at tage og føle på, da paven torsdag ankom til Edinburgh og blev modtaget af mere end 100.000 tilskuere på sin rundtur i byens gader. De spredte demonstrationer på ruten blev langt hen ad vejen overdøvet af vinkende og flagviftende skotter.

Da paven senere samme dag afholdt den første af tre udendørs messer i Bellahouston Park i Glasgow, foregik det foran 65.000 mindst lige så begejstrede og nysgerrige publikummer. Noget, der gik rent hjem hos mange af de fremmødte - trods tysk accent og knitrende efterårsløv - var buskabet om, at religioners essentielle rolle består i at hjælpe mennesker til at se hinanden som brødre og søstre.

Pavebesøget har dog samtidig skabt en del kontrovers på de britiske øer. Før Hans Helligheds ankomst har mange englændere diskuteret, hvem der skal betale for sikkerhedsopbudet i forbindelse med det stort anlagte statsbesøg (vurderet til at koste et sted mellem 10 og 30 millioner pund). Som The Independent skrev fredag: når paven er i byen, skal selv nonner kropsvisiteres.

Andre modstandere har fokuseret på den katolske kirkes håndtering af præsters seksuelle overgreb på børn. Foreløbig har besøget givet anledning til den måske mest direkte undskyldning fra pave Benedict. Ombord på hans fly - i folkemunde Shepherd One (Hyrde nummer 1, red.) - fortalte Benedikt en gruppe medrejsende journalister, at sexmisbrug er en sygdom eller perversion, der begrænser menneskers frie vilje, og at den katolske kirke har været for tøvende i sin reaktion på afsløringerne.

På sin vej rundt i Storbritanien har paven allerede mødt protesterende, som ikke stiller sig helt tilfreds med den undskyldning. Demonstranterne, hvoraf nogle selv er ofre for sexmisbrug, er ikke kun på jagt efter forklaringer og beklagelser. For manges vedkommende er kravet retfærdighed, og at skyldige bliver stillet til ansvar.

Den katolske kirkes overhoved har med andre ord vist sig at være en kontroversiel figur i England, og det har ikke hjulpet på sagen, at pavens medbragte taler har åbnet nye fronter i den offentlige debat.

I sin velkomsttale torsdag til Dronning Elizabeth II konkluderede paven, at det var nazisternes ateistiske ekstremisme - deres forsøg på at fjerne Gud fra samfundet - der førte til holocaust. Og han advarede i samme åndedrag briterne om ikke at fordrive religion fra det offentlige liv, for det vil med pavens ord i sidste ende føre til en indsnævret vision om mennesket og samfundet og til en reduktiv forestilling om individet og individets skæbne.

Ifølge den britiske avis The Guardian følger pavens bemærkninger i kølvandet på tilsvarende udtalelser fra Vatikanet. En unavngiven rådgiver skulle i et interview have beskrevet Storbritannien som et sekulært, pluralistisk land, der er hjemsøgt af en ny aggresiv ateisme.

Guardian-skribenten Andrew Brown har på sin blog vittigt bemærket, at englænderne ikke er vant til, at tyske besøgende taler om krigen. Det er, også ifølge Brown, grunden til, at pavens budskab er fløjet hen over hovedet på hans hurtigt-aftrækkende og skarpt skydende kritikere, fx The British Humanist Association (BHA) og The National Secular Society (NSS).

BHA er den største organisation i England, der kæmper for en sekulær stat, og som bekæmper religiøse privilegier samt diskrimination på baggrund af religion og tro. På sin hjemmeside har organisationen beskrevet pavens belæring som intet mindre end surrealistisk:

Forestillingen om, at ikke-religiøse englændere i dag forsøger at påtvinge andre mennesker deres synspunkter - når den kommer fra en mand, hvis organisation internationalt forsøger at udbrede sin egne snævre og eksklusive moralbegreber, og som samtidig underminerer kvinder, børn og homoseksuelles menneskerettigheder - er surrealistisk.

BHA har i samme medelelse beskrevet pavens udtalelser som æreskrænkende over for folk, som ikke tror på Gud, og i et tv-interview har organisationens talsmand Andrew Copson uddybende kaldt pavens opfattelse for ekstremistisk og ude af takt med virkeligheden i et moderne Storbritanien.

En anden toneangivende sekulær bevægelse, The National Secular Society, har været på banen med en tilsvarende skarp reaktion. Formanden for NSS, Terry Sanderson, har i en kommentar påpeget, at briternes sekulære identitet ikke bør kritiseres, men derimod fejres:

Det britiske folk har ved egen fri vilje omfavnet en sekulær identitet, måske som en reaktion på det nuværende pavedømmes ultra-konservatisme og den ekstremisme, der manifesterer sig i inden for visse former af Islam, lyder det fra Sanderson, der afslutter med følgende opsang:

Pavens angreb på Storbritaniens sekulære form tjener udelukkende hans egne interesser, og han bør stoppe dem med det samme eller tage hjem til Vatikanet, hvor han kan implementere sine umenneskelige belæringer på dem, som ønsker at følge ham.

NSS og BHA har sammen arrangeret et demonstrationsoptog mod pavens besøg, som efter planen finder sted lørdag den 18. september. Ruten går fra Hyde Park gennem det centrale London til Downing Street, og på Facebook har 2200 profiler allerede meldt sig til arrangementet. En af de annoncerede talere er den prominente ateist Richard Dawkins, der tidligere har udtalt, at han i forbindelse med statsbesøget vil forsøge sig med en civil anholdelse af paven for forbrydelser mod menneskeheden. Nærmere bestemt for pave Benedikts rolle i sexskandalen.

Det forsøg vil Dawkins med statsgaranti ikke få held med, og generelt har protesterne foreløbig ikke vakt den store bekymring i Vatikanet. På et pressemøde inden besøget nedtonede talsmand og jesuitterpræst Federico Lombardi betydningen af de planlagte protester:

For vores vedkommende er der ikke noget at bekymre sig om. Det er en del af det normale klima i et pluralistisk samfund som det britiske, hvor der er en stor grad af ytringsfrihed, og hvor katolikker udgør en minoritet.

Sune Jensen 

Født 1980. Bachelor og kandidatstuderende i sociologi.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

Mozart - Argerich og Abbado

kr. 129,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, sort

kr. 599,00 Køb

W.A. Mozarts Klaverkoncerter

kr. 399,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.