Religiøse unge begår færre lovovertrædelser

Unge, som regelmæssigt deltager i religiøse handlinger, begår mindre kriminalitet end andre unge, viser et nyt studie fra University of Manchester. Foto: Terry Waller / Demotix/ Denmark

Et nyt britisk studie viser en sammenhæng mellem jævnlige, religiøse aktiviteter og lav kriminalitet hos unge. Forskeren bag forsøget påpeger, at resultater kan skyldes en mere generel social sammenhæng mellem de unge og deres ligesindede

Hvis man går i kirke eller besøger et andet helligt sted ofte, kan det aktivt være medvirkende til at man opfører sig retfærdigt, viser et nyt kriminologisk studie. Det skriver The Telegraph.

I studiet har en forsker ved Manchester University spurgt 1.200 unge, anonyme mennesker mellem 18 og 34 år, om hvorvidt de i hemmelighed har begået moralsk forkastelige handlinger, der varierer fra at holde en falsk sygedag fra arbejdet til mere seriøse forbrydelser såsom overfald.

LÆS OGSÅ: Man bliver kristen af at gå i kirke

Som et led i den større undersøgelse af de unges kriminelle vaner blev de også spurgt om, hvorvidt de nogensinde har besøgt hellige steder, såsom kirker, moskéer, synagoger eller templer og i så fald hvor ofte. Derefter spurgte forskerne de unge om, hvorvidt de i løbet af det seneste år havde været involveret i nogen af følgende aktiviteter: at smide affald fra sig, at pjække fra skole eller arbejde, at tage ulovlige stoffer, at køre med offentlig transport uden gyldig billet, at stjæle fra butikker, at piratkopiere musik, at udøve hærværk eller at overfalde en person. Resultaterne viste, at der var en klar sammenhæng mellem jævnlige besøg i de religiøse institutioner og en lavere eksponering for at begå de nævnte forbrydelser. Mest tydelig var tendensen i forbindelse med butikstyveri, forbrug af euforiserende stoffer og ulovlig kopiering af musik.

Mark Littler, der er kriminolog ved Manchester Universitet, er manden bag undersøgelsen, som er et led i hans doktordisputats om socialvidenskab. Han udførte i forbindelse med studiet en række detaljerede interviews med nogle få af de adspurgte for at undersøge sammenhængen mellem kriminalitet og religiøsitet. Han kan konkludere, at det ikke nødvendigvis er de religiøse handlinger i sig selv, som gør de unge mere retskafne, men at det snarere er kontakten til andre mennesker, som går ind for de samme pro-sociale det vil sige uselviske eller socialt fordelagtige idéer:

Ud fra undersøgelserne kan det virke til, at jævnlige besøg ved hellige steder kan afstedkomme en reduceret tendens til at begå visse typer kriminelle eller forbudte handlinger, siger Mark Littler til den britiske avis, The Telegraph.

Han påpeger, at som amerikanske studier også antyder, er det mødet med andre ligesindede eller troende, der er vigtigt. Og det er, hvad end mødet med andre foregår til formelle religiøse handlinger og gudstjenester, igennem trosbaserede sociale aktiviteter eller ved at tilbringe tid sammen med venner og familie, som man deler sin tro med:

Det vigtigste er at eksponere de unge for andre mennesker, som kan opfordre til denne pro-sociale måde at opføre sig på, og som kan sanktionere for deres overtrædelser, understreger Mark Littler.

Det er dog ikke ensbetydende med, at ateister så er mindre tilbøjelige til at opføre sig uselvisk eller moralsk ansvarligt:

Jeg tror ikke, at mine resultater viser, at der er noget unikt og specielt ved religioner. Der er noget særligt over at møde mennesker og omgive sig med mennesker, der er pro-sociale. Religiøse grupper har denne tendens til at have pro-sociale synspunkter, selvom det sikkert også kunne findes i lige så høj grad andre steder for eksempel på sportshold, siger Mark Littler.

LÆS OGSÅ:Social kapital lever også i kirkelige initiativer