Undersøgelse: Noas ark holder vand - konstruktionen vil kunne flyde

Russell Crowe is Noah in NOAH, from Paramount Pictures and Regency Enterprises. N-19165-NTR Foto: Niko Tavernise/ Denmark

En gruppe studerende fra Leicester Universitet i England har regnet sig frem til, at Noas ark ville kunne holde sig oven vande og bære de 70.000 dyr, som skulle reddes fra syndfloden

I disse år lægger Hollywood flere historier fra Bibelen til grund for nye film. Aktuelt er det Darren Aronofskys "Noa", som netop har haft premiere i de danske biografer. Den anledning har fået en række kandidatstuderende på afdelingen for fysik og astronomi ved Leicester Universitet i England til at kigge en af detaljerne fra historien om arken og syndfloden efter i sømmene, skriver det engelske medie The Telegraph.

Bibelen beskriver i 1. Mosebog, kap. 6 ganske udførligt, hvordan Gud instruerede Noa i at bygge arken:

"Lav en ark af gofer-træ; du skal indrette den med rum og du skal tjære den indvendig og udvendig. Således skal du bygge arken: Den skal være tre hundrede alen lang, halvtreds alen bred og tredive alen høj."

Den konstruktion har de studerende sat sig for at regne efter, for at se om den faktisk ville kunne holde sig oven vande.

LÆS OGSÅ: Varm op til biografturen: Hvem var Noa?

Arken holder vand
"Ved at bruge arkens dimensioner og vands densitet kunne vi beregne opdriften, som ifølge Archimedes princip er lig med vægten af volumen af væsken, som objektet fortrænger," forklarer 21-årige Benjamin Jordan.

På den måde kunne de studerende beregne, hvor meget arken kunne bære, inden den ville synke. For at lave beregningerne har de måttet lave nogle antagelser. De har estimeret en egyptisk og hebræisk alen til at være 48,2 centimeter, hvilket betyder, at arken med nutidens længdemål ville være 144,6 meter lang, 24,1 meter bred og 14,5 meter høj.

Tidligere studier har anslået, at der var omkring 35.000 dyrearter, som Noa skulle redde, hvilket vil sige, at han skulle have 70.000 dyr med på arken, eftersom Gud bedte Noa om at tage to af hver art med sig.

Endelig har det altid været usikkert og omdiskuteret, hvad gofertræ egentlig var for en træsort. Mange mener, at der har været tale om en form for ceder eller cypres, og de studerende er i deres beregninger gået ud fra, at arken blev bygget af cyprestræ.

Med de antagelser nåede de studerende frem til en for nogen overraskende konklusion. Nok er de usikre på, om to af alle jordens dyrearter kunne blive presset ind på arken men den ville i så fald kunne bære de 70.000 dyr uden at synke. Et resultat, som overraskede i hvert fald nogle af de studerende.

"Man tænker ikke nødvendigvis på Bibelen som en kilde til videnskabelig præcis information, så vi blev ret overraskede, da vi opdagede, at det faktisk ville virke. Vi beviser ikke, at det er sandt, men konstruktionen ville helt sikkert fungere," fortæller 22-årige Thomas Morris ifølge The Telegraph.

LÆS OGSÅ: Syndflod af kritiske anmeldelser til Noa

Videnskabelig legestue
Undersøgelsen er blevet publiceret i et studentertidsskrift og er frugten af et lettere alternativt kursus, fortæller Dr. Mervyn Roy, som underviser på kurset:

"Eleverne bliver opmuntret til at være fantasifulde med deres emner og til at finde nye måder at anvende elementær fysik på det underlige, det vidunderlige og i hverdagen."

Og eleverne er glade for friheden til at tænke kreativt og tage nogle alternative problemstillinger op:

"Alle andre moduler, vi har, er meget mere seriøse, så det var dejligt at gøre noget andet i modulet 'Fysikkens specielle emner', som tillader os at anvende elementær fysik på noget lidt sjovere," afslutter 22-årige Katie Raymer.

Som nævnt er der stadig én usikkerhed omkring arken de studerende har alene lavet beregninger på arkens opdrift. Hvorvidt de 70.000 dyr ville kunne klemmes sammen på arkens 144,6 gange 24,1 gange 14,5 meter, er stadig et åbent spørgsmål. Måske det kunne være en case til den næste fysik- eller matematiktime?