Unge er ligeglade med religion

Ny bog konkluderer, at de unge ikke finder svarene på livets store spørgsmål i religionerne, og at det mere skyldes manglende kendskab end uvilje. –

Unges forhold til religion er præget af ligegyldighed, fordi religion ikke ser ud til at have relevans for deres hverdag. Det er konklusionen på en ny engelsk undersøgelse

Generation X den generation, som blev født i babyboomet i starten af 1960erne og frem - beskrives ofte som fjendtlige om modvillige mod religion. Deres børns, Generation Ys - personer født fra omkring 1982 og frem forhold til religion beskrives nu i bogen The Faith of Generation Y. Bogen tager sit afsæt i et studie af 300 britiske unges forhold til religion med henblik på at afdække, hvor de finder mening og støtte i livet. Det skriver tænketanken Ekklesia.

Bogen, som er skrevet af religionssociolog Sylvia Collins-Mayo, præst i London Bob Mayo, leder af the Midlands Centre for Youth Ministry Sally Nash og anglikansk biskop Christopher Cocksworth, fastslår, at der er tre steder i de unges liv, hvor tro er forankret, nemlig i familien, i forholdet til vennerne og endeligt i dem selv.

I dagligdagen er det dog sjældent, at religion kommer ind på livet eller overhovedet bliver berørt i nogle af de tre sammenhænge. Det kan ske en sjælden gang, hvis der eksempelvis er alvorlig sygdom i familien, men selv da synes de unge at stille sig tilfredse med et sparsomt kendskab til deres religion.

Dette er ikke det samme som, at tidens unge ikke bliver stillet over for en række etiske spørgsmål. Bogen beskriver, hvordan Generation Y i en hurtig omskiftelig omverden må tage stilling til flere vanskelige spørgsmål end tidligere generationer og kort sagt blive voksne hurtigere. Svarene finder de unge i deres samvær og samtaler med familie og venner, men de stiller sig dog ikke afvisende overfor, at religion kunne give svar.

For det typiske billede af unge som fjendtligsindede mod religion og fremmedgjorte over for deres forældre synes at være et levn fra 60erne og 70erne. Derfor er en af bogens konklusioner da også, at kirken må give unge mulighed for at udforske og lære religion at kende snarere end at tænke på at nedbryde fjendebilleder. Er religion tilstede i de unges hverdag, vil de formentlig også undersøge den med et åbent sind.

Da de unge blev spurgt om, hvorvidt undersøgelsen havde fået dem til at tænke over følgende, svarede de bekræftende (i procent): Hvad er livets mening? (28%), Gud (30%), Jesus (26%), og hvad er rigtigt og forkert (54%).