Forskningens Døgn

10 arrangementer om kirke, tro og eksistens

Den forbudne frugt er blandt temaerne for foredrag i årets Forskningens Døgn. Foto af Lucas Cranach malerie af Adam og Eva: Staatliche Kunstsammlungen, Dresden. Foto: Staatliche Kunstsammlungen, Dresden.

Brug Forskningens Døgn til at blive klogere på dansk kirkeliv, kristendom, spiritualitet og eksistens. Vi har samlet 10 spændende arrangementer landet rundt

I morgen indledes Forskningens Døgn 2015.

Uddannelses- og Forskningsministeriet præsenterer her en vidensfestival, der over hele landet får foredrag, arrangementer og refleksioner til at springe op af jorden med forårsblomsterne. I år er døgnet så langt som tre dage - fra den 23.- 25. april.

Du kan blive klogere på kristendommens historie i Danmark, 1800-tallets københavnske jødefejde, hjertets betydning i verdens kulturer og på, hvordan vi forskelligt håndterer livskriser og katastrofer.

Vil du se, hvad programmet i øvrigt byder på inden for naturvidenskab, erhverv og historie, så læs mere om forskningens døgn på deres egen hjemmeside eller på videnskab.dks store tema om de spændende dage

Her er en oversigt over 10 af de spændende arrangementer, du kan opleve torsdag - lørdag: 

Stevns: Middelalderens reformationer

Til 2017 fejrer vi 500 året for den protestantiske reformations indførelse. Men den kristne kirke i Europas og Danmarks middelalder oplevede flere reformationer, der blev afgørende for kirkelivet længe før 1500-tallets protestantiske og katolske reformationer. Det fortæller professor emeritus i historie Brian Patrick McGuire.
 
Foredraget præsenterer disse tidligere reformationer som afgørende for dansk og europæisk kultur.

Hvor og hvornår:
Stevns Fyr
Administrationsbygningen, Fyrvej 1
Store Heddinge
Fredag den 24. april kl. 19.00
Fra klokken 17.30 til cirka 18.40 serveres der en nordisk buffet til 40 kroner per person. 
Se mere om arrangementet her

Holstebro: Når ulykker og katastrofer rammer

Lektor Nina Blom Andersen fra Roskilde Universitet kaster lys over de meget forskellige måder, hvorpå mennesker og grupper i samfundet skaber betydning af alvorlige hændelser i foredraget: ”Når ulykker og katastrofer rammer – hvordan skaber vi me¬ning”. Foredraget holdes om aftenen i Bibliotekssalen og henvender sig primært til voksne.

Hvor og hvornår:
Holstebro Bibliotek 
Torsdag den 23. april kl. 20.00
Se mere om arrangementet her.

Jyllinge x 2: Folkekirken på forsiden & Hjertets betydning

Hjertets betydning i kulturerne
Hjertet er et af de ældste symboler på, hvad det vil sige at være menneske. Hjertet har en central plads i de fleste kulturer, fra den gammelegyptiske, kinesiske, arabiske til den kristne europæiske.

Professor emritus i Kulturstudier Ole Martin Høystad viser, hvordan hjertet både er et billede på kærlighed, lidenskab, samvittighed - og medicinsk set et spørgsmål om liv og død, om hjertet slår eller ikke.

Folkekirken på forsiden: Ramsdal, homovielser og andre kioskbaskere
Når folkekirken optræder i medierne er det sjældent for det gode. Gudsløse præster, bøsseforskrækkede mørkemænd og tomme kirker har fyldt overskrifterne de senere år.

Post.doc. Peter Lüchau spørger i dette foredrag, hvad alt dette kommer til at betyde for forholdet mellem folk og kirke i Danmark?

Hvor og hvornår:
Jyllinge Præstegård, Laden
Fredag 24. april 2015 kl. 18:00 og kl. 19.30
Se mere om arrangementet her

Ebeltoft: Ældre stenalders begravelser 

Få et enestående indblik i stenalderfolkenes personlige udstyr og ritualer omkring afskeden med de døde, når arkæolog Esben Kannegaard fortæller om de sjældne begravelser fra vores tidligste periode - ældre stenalder.

Hvor og hvornår:
Sognegården, Kirkegade 13
Ebeltoft 
Fredag 24. april kl. 11.00
Tilmelding nødvendig
Se mere om arrangementet her 

København x 2: Astronomi og nymfomani

Kristendom, brudte forlovelser og nymfomani
Kierkegaard brød med sin forlovede, Regine, men var i sin store skyld derover stadig hendes trofaste forlovede. 'Skyld' er et vanskeligt begreb, men Kierkegaard formår på en livsnær og personlig måde at vise, hvordan skylden konstant rammer mennesket som en boomerang.

Endnu vanskeligere er begrebet 'synd', som er strengt bundet til det enkelte individ og dermed umuligt at skildre.
Foredrag ved ph.d.-studerende ved Systematisk Teologi, Århus Universitet, Anne Louise Nielsen.

Det moderne astronomiske verdensbillede
Har universet en begyndelse? Kan man se tilbage i tiden? Hvor kommer grundstofferne fra? Hvad er mørkt stof og mørk energi? Foredraget ved Peter Jakobsen, adjungeret professor ved Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Instituttet, vil skitsere, hvordan de sidste årtiers astronomisk forskning har givet os svar på af disse fundamentale spørgsmål. 

Ingen tilmelding. Mellem de to foredrag serveres en let frokost med kaffe til 20 kr.

Hvor og hvornår: 
Tagensbo Kirke
Landsdommervej 35
København NV 
Lørdag den 25. april kl. 11.00 og kl. 13.00
Ingen tilmelding. Mellem de to foredrag serveres en let frokost med kaffe til 20 kr.
Se mere om arrangementerne her

København x 2: Danske salmer og bibelsk mad

Danske salmer
Siden middelalderen har man sunget salmer i Danmark, i kirken, hjemme og hvor man ellers kom sammen. Salmesangen er derfor et centralt udtryk for dansk, ikke alene religiøs, men også folkelig tradition. Ved ph.d. Peter Balslev-Clausen, Institut for Kirkehistorie, Det teologiske Fakultet, Københavns Universitet.

Hvor og hvornår:
Adventskirken
Sallingvej 90, Vanløse 
Torsdag den 23. april kl. 10.00
Tilmelding nødvendig
Se mere om arrangementet her 

Himmelsk føde og forbuden frugt
Mad og drikke i Bibelen er temaet for foredraget ved professor, ph.d. Anne Katrine Gudme, Institut for bibelsk eksegese, Det teologiske Fakultet, Københavns Universitet.

Hvor og hvornår:
Vanløse Kirke
Ålekistevej 156 
Torsdag den 23. april kl 14.00
Tilmelding nødvendig
Se mere om arrangementet her

København: Karikaturen, der forsvandt

Efter den litterære jødefejde havde raset i den københavnske debat i 1813, måtte C.W. Eckersberg overveje fremstillingen af jøder i sin kunst. Karikaturer var ikke længere uskyldige, og da en række tegninger skulle publiceres som grafiske blade, lavede kunstneren en markant ændring. En lavstammet og stornæset pantelånerjøde blev ganske enkelt fjernet.

Ved dette foredrag fortæller museumsinspektør Anna Schram Vejlby om sit aktuelle arbejde med Den Hirschsprungske Samlings værker af C.W. Eckersberg, om jødefejderne i begyndelsen af 1800-tallet og Eckersbergs portrætter af fremtrædende jødiske købmænd og deres familier.

Hvor og hvornår
Den Hirschsprungske Samling
Torsdag 23. april kl. 16.30
Se mere om arrangementet her