"Diwali er for os indere, hvad jul er for jer"

Indians in Denmark fejrer hvert år den store lysfest, Diwali, ved at inkludere traditionel mad, musik, dans og lys. Men det vigtigste er stadig at være sammen med venner og andre, der har en relation til Indien, skriver sekretær i foreningen, Radhika Larsen

I disse dage begynder hinduer verden over fejringen af lysfesten. Og højtiden markeres også i Danmark, selvom duften af fyrværkeri mangler, fortæller sekretær i foreningen Indians in Denmark

Diwali er den vigtigste Hindu-festival. Festivalen har stor betydning fra en religiøs og fra en kulturel synsvinkel. Diwali genkalder minder for os, der bor i Danmark.

Indians in Denmarks mission er et bygge bro imellem indere og danskere, så derfor er dette en enestående chance for danskere til at opleve en indisk festival.

Vi forsøger at genskabe Diwalis karakter ved at inkludere mange nostalgiske elementer såsom mad, snacks, musik, dans, lys etc. Men det vigtigste er stadig at være sammen med venner og andre, der har en relation til Indien. 

Vi føler, at denne fejring udfylder det kulturelle tomrum, som vi oplever her, den genkalder minderne fra de mange glædelige Diwali fejringer i vores hjem i Indien og hjælper os med at overkomme den hjemve, vi har. 

Diwali er for indere, hvad julen er for danskerne

Diwali er for os indere, hvad jul er for danskere. Der er knyttet mange personlige og familære historier til festivalen, og ligesom mange forbinder julen med de tidligere års fejring, er festivalen for os nostalgisk og specielt relateret til barndom og ungdom. 

Diwali er også associeret med lys, menneskefyldte indkøbsgader, hektiske indkøbscentre, trafikpropper, der varer i timer og premierer på nye block-buster film.

Diwali foregår på den tid af året, hvor vi spiser masser af søde sager og snacks, giver hinanden gaver og bruger tid sammen med familie og venner. 

I Danmark savner vi duften af fyrværkeri

Men Diwali er ingenting uden voldsomme brag og stærk lugt af fyrværkeri. For dem af os, der er langt væk hjemmefra, er forventningerne til Diwali ofte større end selve festen, som også danskere, der lever i lande uden kristne traditioner, måske oplever, når det kommer til juletiden.

Man kan ikke finde de typiske symboler på Diwali i Danmark. Det er svært at finde de vigtige ting, der er påkrævet til den religiøse del af festivalen.

Selvom vi forsøger at få det bedste ud af det, der kan opdrives og bruger dagen med vores familier og venner, så mangler dagen den charme og intense følelse, som gør Diwali til noget specielt.

Det værste for os er, at den helt centrale tradition med at affyre fyrværkeri ikke kan foregå på grund af den danske lov på området. 

Vi forsøger at genskabe Diwali i dansk kontekst

Foreningen Indians in Denmark (IID) mente, at der var et undertrykt behov blandt gruppen af indere i Danmark for at få glæden og den intense følelse tilbage i deres fejring af Diwali. For fem år siden startede foreningen deres Diwali-fejring, som nu er blevet en stor begivenhed for indere, der bor her. 

I modsætning til USA, Canada, England og Australien, hvor der er en stor indisk befolkning, er der kun 7-8000 indere bosat i Danmark. Det betyder, at vi som gruppe har en meget lille social og politisk indflydelse og hermed mulighed for at sikre en statslig eller kommunal fejring af Diwali, som det for eksempel har været muligt for muslimske festivaler. 

Med Diwali kan vi genskabe minder

Derfor spiller IID’s store fejring af Diwali en stor rolle i forbindelse med at opfylde indernes ønsker i Danmark.

Det skal nævnes, at er mange danskere de tidligere år har deltaget i Diwali.

Også i år er alle er velkomne. IID’s mission er et bygge bro mellem indere og danskere, så derfor er dette en enestående chance for danskere til at opleve en indisk festival. 

Radhika Larsen er næstformand for foreningen Indians in Denmark

Foreningen Indians in Denmark fejrer hvert år Diwali. Her kan du se fotos fra sidste års fejring. Foto: Indians in Denmark/ 2013
Fejringen af Diwali sidste år bød også på traditionel danseopvisning. Foto: Indians in Denmark/ 2013
Foto: Indians in Denmark/ 2013
Diwali fejres i år 1. november, og alle er velkomne til at deltage i festlighederne. Foto: Indians in Denmark/ 2013
Foto: Indians in Denmark/ 2013
Foto: Indians in Denmark/ 2013
Sidste år var Diwali velbesøgt af både indere, der bor i Danmark, og danskere. Foto: Indians in Denmark/ 2013