Billedserie

Billedserie: Hinduismen - mangfoldighedens religion

Billedet, som er taget den 14. januar 2001 i den nordindiske by, Allahabad, viser hellige hindu-mænd, 'saddhuer', som springer i vandet under det hellige 'Maha Kumbh Mela'-festival. Sadhuerne bader rituelt i den store flod Ganges for renselse. Der deltager cirka 70 millioner mennesker i begivenheden, som kun finder sted hvert tolvte år. Foto: REUTERSPawel Kopczynski.

Verdensreligionen hinduisme har mere end en milliard tilhængere. Religionen kan beskrives som en mangfoldig religion, idet den samler over 300.000 guder i én og samme religion. Her bringer vi billeder af den farverige religion i dens mange facetter

Hinduismen rummer over 300.000 forskellige guder i sit pantheon ('gudefamilie').

Fælles for de hinduistiske guder er, at de på en eller anden måde allesammen er aspekter af det højeste væsen eller princip, 'Brahman' - et altomfattende verdensalt, som er upersonligt, og som menes at gennemstrømme alt og være alt.

De fleste af guderne er personlige guder 'murtis', som tilbedes privat, derudover er de såkaldte 'devaer' - forskellige kraftfulde inkarnationer af stærke guddomme. Endelig er der en lang række avatarer af guder og af Brahman.

De mange guder illustrerer om noget den mangfoldighed, som kendetegner hinduismen.

Hinduismen - en religion med mange facetter

Få hinduer er nemlig enige om, hvilke guder, der er de rigtige at tilbede, og det kan derfor være vanskeligt at danne sig et fyldestgørende begreb om, hvad det vil sige at være hindu.

Faktisk er selve betegnelsen - 'hinduisme' - et konstrueret begreb, som blev skabt for at samle og rumme de mange religiøse minoriteter, der er i Indien - simpelthen for at få en eller anden form for samling af religionen med de mange facetter.

Der er i dag cirka en milliard hinduer i Indien, hvor langt de fleste bor. Der er cirka 23 millioner i Nepal, 14 millioner i Bangladesh og en mængde fordelt i hovedsageligt asiatiske lande.

I Danmark regner man med, at der cirka bor 13.000 hinduer i dag. Men tallet er svært at afgrænse nøjagtigt, da man ikke skal registreres formelt for at være hindu.

Hinduimen i billeder

Se billedserie om hinduismen nedenfor.

På billedet ses en afbildning af guden Shiva eller Siva, som kan kendes på sine fire arme. Shiva ses som en af de største guder i det hinduistiske gudepantheon - hos 'shaiva'-hinduer som den største. Shiva har en form for dobbeltfunktion i det, at både skaber og ødelægger. Hans kraft er uudtømmelig, og det er for eksempel ham, der både gør mennesker syge og helbreder dem Billedet er fra øen Omkareshwar. Foto: .
På billedet ses et gudebillede af den kvindelige guddom 'Durga' i New Delhi.Durga, som også kendes som Devi, Parvati og Kali, kaldes også 'den sorte' på grund af sin mørke hud. Hun symboliserer ondskab og den kvindelige form for energi, 'shakti'. Symbolsk ses hun gerne afbildet med foden plantet undertrykkende på en livløs Shiva.
En gang om året markeres kampen mellem det gode og det onde. På billedet ses en gruppe fra det hinduistiske mindretal i Bangladesh smide en statue af ondskabens gudinde, Durga, i en flod. Begivenheden skal symbolisere en ihukommelse af sejren over det onde. Billedet er fra Buriganga-floden i Bangladesh, under firedags-festivallen som afholdes årligt. Foto: .
Saddhuer er hellige indiske mænd, som har viet deres liv til religionen. De vandrer rundt og klarer sig med beskedne ejendele. En stor del af deres livsfornødenheder kommer fra almisser. Her ses en moderne en af slagsen, som taler i mobiltelefon. Billedet er fra Allahabad, under 'Maha Kumbh Mela'-festivallen. Foto: .
Monsunen rammer Indien i sommerhalvåret. Pilgrimsruter er meget populære i landet - regnvejr eller ej. Her har en ældre hindu søgt ly under en affaldssæk.
Rajput-hyrder kan kendes på deres traditionelle hvide klædedragt med den røde turban. Billedet er taget i delstaten Rajastan, mellem byerne Ranthambore og Jaipur. Foto: .
En mand sælger chilipeber på et marked i delstaten Rajastan. Foto: .
Ved flodbreder over hele Indien kan man se de karakteristiske trapper, 'ghats'. Trapperne tjener både som religiøse pladser, vaskepladser og opholdssteder. På billedet ses pilgrimme, som foretager rituelle bade ved en ghat på øen Omkareshwar. Øen er et populært pilgrimssted, da den huser et stort Shivatempel, 'Shri Omkar Mandhata'. Foto: .
Guden, eller devaen 'Ganesh' eller 'Ganesha' kan kendes på sit elefanthovede. Ganesh er ifølge legenden søn af den mandelige gud Shiva og Shivas hustru, Parvati. Han er gud for visdom, intelligens og undervisning og har mange tilbedere i hinduismen.
Abeguden 'Hanuman', som ses her, er i følge legenden guden 'Ramas' hjælper. I skriftet 'Ramayana' hjælper Hanuman Rama i dennes kamp mod den onde Ravana. Foto: .
Farverige udsmykninger udgør en stor del af den hinduistiske kultur. Her ses glasmosaikker i paladset Juna Mahal i Dungarpur, som ligger i delstaten Rajastan.
Her ses en saddhu, som er rituelt bemalet.
En hindu udfører et ritual, 'pujah', til ære for Shiva. I ritualet afbrændes røgelse på et blomsterprydet alter i byen Pushkar. Pushkar er en meget hellig by, som kendetegnes af en stor sø i byens centrum. Langs søens bredder er mange ghats, og hinduer fra hele Indien valfarter til byen hvert år på pilgrimsfærd. Pushkar er i øvrigt et af de få steder i verden, hvor der ligger et Brahmatempel.
Tilsløring er ikke almindeligt blandt hinduer. Her ses en kvinde, som har tilsløret sig med en flig af sin 'sari', en traditionel dragt til kvinder. Billedet er fra byen Jodhpur, som kendes som 'den blå by' på grund af sine mange blå huse.
Turisme betyder meget i Indien. Her ses to børn i færd med ar udføre en traditionel indisk dans for turister i Jodhpur.
For hinduer er køer hellige. Det betyder blandt andet, at de ikke bliver slagtet og spist. Det betyder også, at de vandrer rundt i gadebilledet - noget som måske skræmmer mange turister, men som er ganske naturligt i Indien.
'Holi', som er farvernes festival afholdes i foråret. Under festivallen er det en tradition blandt unge mennesker at oversprøjte hinanden med farvet vand. Billedet er taget den 1. marts 2010. Foto: AFP PHOTO Sajjad HUSSAIN.
Byen Varanasi, som ligger ved Gangesfloden, er et af de helligste steder for hinduer. Folk fra hele landet valfarter til byen for at praktisere religionen her. En ting, som kendetegner byen, er, at mange hinduer kommer dertil for at dø og blive brændt. Afbrændingen menes af rense sjælen, og er derfor meget populær. 'Manikarna Ghat', som er en af de hellige trapper ned til floden, er Varanasis største lig-brændingsplads. I døgndrift brændes ligene her. Det er dyrt at blive brændt, og mange har derfor kun råd til billigt - eller ingen - træ, som ryger meget ved afbrænding. Røgen indhylder derfor området uafbrudt.
Et fast ritual i de mange byer, som grænser ud til floden Ganges, er morgenbønnen. Man kan over hele Indien finde ritualer af denne slags, som er tilegnet solopgangen og dagen.
Morgenritual ved Narmandafloden.
Ligesom der bedes om morgenen ved floden, ses her et aftenritual, hvor et lille lys med en bøn sendes ud på floden.
Billedet viser hindu-templet 'Pura Besakih', som ligger ved foden af Balis højeste bjerg, Gonung Agung.
En blind mand ryger sig skæv på sin chelum. Rygningen er for mange saddhuer (hellige mænd) et fast ritual.
En lille tiggerpige er klædt ud som guden Shiva. Hun sidder på pilgrimsruten mod byen Chaura Garth.
På billedet ses en hindu-dreng, som svømmer med et idol af guden med elefanthovedet, Ganesha. Ritualet, som foretages i september i Mumbai, skal hjælpe til at fjerne hindringer og indgyde visdom, som er et par af de aspekter, Ganesha repræsenterer. Foto: AFP PHOTOIndranil MUKHERJEE.
En kunstner maler de sidste detaljer på et idol af guden Krishna. Krishna ses af de fleste hinduer som en avatar af guden Vishnu. Han repræsenterer i legenderne forskellige ting: Hyrdegud, krigsgud, krigshelt, forbilledlig elsker og 'trickster' (en form for kulturbringer, der typisk ved hjælp af list skaber forbindelse mellem det guddommelige og det menneskelige. Et eksempel på en sådan 'trickster' er den nordiske religions Loke). Foto: REUTERSAjay Verma.
Hinduer i London. På billedet ses de fremmødte til 'Diwali'-festivallen, som også er lysets festival. Billedet er fra Trafalgar Square i London. Foto: Janine Wiedel