Hinduerne takker for høsten ved årets nytårsfest

Velkommen til Kristeligt Dagblad. Prøv avisen gratis i 4 uger KLIK HER! ×
Velkommen til Kristeligt Dagblad. Prøv avisen gratis i 4 uger KLIK HER! ×

Ved årets første fest, Pongal, fejrer hinduerne den gode høst. Under festivallen ofrer de kogte ris til solen og takker køerne for deres arbejde under høsten

Hvert år i januar fejres årets første fest, høstfesten Pongal, i det sydlige Indien og særligt i delstaten Tamil Nadu.

Det er samtidig en taksigelsesfest til ære for regnguden, solen og kvæget, som har laddet afgrøderne vokse.

Den sydindiske høstfestival varer tre dage.

På den første festdag æres den hinduistiske regngud, Indra, med dans og sang omkring et stort bål lavet af brænde og husholdningsaffald. Ifølge traditionen vogter regnguden, Indra, over det østlige verdenshjørne og er anfører for de lavere hinduistiske guder. Han afbilledes ofte ridende på en hvid elefant.

Festens anden dag er til ære for solguden Surya, som takkes for den gode høst. Fra den første del af høsten ofrer hinduerne ris til solguden. Inden ofringen bliver risene kogt i mælk, indtil de flyder over fra gryden. Heraf stammer høstfestens navn, Pongal, som betyder "at koge over" på tamil.

Tredje dag under festivalen æres kvæget, som også har knoklet under høsten. Køerne bliver vasket og udsmykket med maling, inden de føres igennem byen, hvor borgerne hylder dem.

Fælles for de fleste hinduers fejring af Pongal er, at hele landsbyen samles til en stor fest, hvor man deler risen og takker hinanden og dem, der har hjulpet med arbejdet under høsten.

I resten af Indien fejres lignende høstfester. I størstedelen af landet kendes festivallen under navnet Makar Sankranti.

Hinduerne takker for høsten ved årets nytårsfest

Indian Hindu devotees prepare a traditional sweet dish on open fires during an event to mark Pongal in Mumbai ...

Indiske hinduer tilbereder her ris som et vigtigt ritual i høstfejringen i år. AFP PHOTO / INDRANIL MUKHERJEE Scanpix Denmark

Indian Hindu devotees prepare a traditional sweet dish on open fires during an event to mark Pongal in Mumbai ...

På høstfestens anden dag koger hinduerne ris i mælk indtil det flyder over fra gryden. Herefter ofres risretten til solguden, Surya. Scanpix Denmark

Hindu priests cook pongal during the Thai Pongal harvest festival at a temple in Colombo January 15, 2016.The ...

Her er det hindupræster, der koger ris ved et tempel. Pongal fejres især blandt tamiler på Sri Lanka. REUTERS/Dinuka Liyanawatte Scanpix Denmark

epa05102001 Traders prepare palm leaf decorations on the eve of Hindu cultural festival of Thai Pongal at the ...

En tamilsk familie gør bambus klar til dekorationer til Pongal-festivalen, som den fejredes på Sri Lanka i 2015. EPA/M.A.PUSHPA KUMARA Scanpix Denmark

På Pongal-festens anden dag ofres ris til solguden Surya. Kvinderne forbereder ofte risretten sammen. Foto: REUTERS/Danish Siddiqui / Scanpix Denmark

 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.