Fatima med tørklædet er muslimsk sexolog

"Helt overraskende har jeg indtil nu ikke mødt den store modstand i muslimske kredse. Jeg har i stedet bemærket, hvordan voksne kvinder, som har børn, kan blive helt flove, når jeg bare nævner ord som orgasme og sexolog. Jeg føler, at jeg er nødt til at uddybe, hvad det er, jeg laver, da folk ligner et knaldrødt spørgsmålstegn, når jeg fortæller dem, at jeg er islamisk sexolog," siger Fatima El-Hajj. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen

"Jeg interesserer mig meget for kombinationen mellem seksualitet og spiritualitet," siger muslimsk sexolog Fatima El-Hajj, som vil gøre op med det muslimske tabu omkring sex og seksualitet

Både muslimske unge singler og muslimer, der har været gift i flere år, har svært ved at tale om sex og seksualitet. Det fører til fordomme, uvidenhed og skilsmisser. Det skal der gøres op med, mener muslimske Fatima El-Hajj. Hun har derfor gennemført et islamisk sexologuddanelse på det muslimske Zaytuna College i USA.

Fatima El-Hajj er ikke den første islamiske sexolog, men en af få kvinder, ikke bare i Danmark, men også i verden med denne titel. Hun studerer sprog-psykologi og kønsstudier på Københavns Universitet og læser til certificeret sexolog hos den danske sexolog Joan Ørting. Næste sommer får hun sit diplom i sexologi.

Fatima El-Hajj er fra København, hun er 24 år, hendes far er palæstinenser og hendes mor er fra Polen.

Jeg kom frem til, at jeg ville være islamisk sexolog, da jeg under et Joan Ørting-modul forstod, at der opstår et problem, når man som sexolog ikke kan forholde sig til en muslims seksuelle fantasier og spørgsmål, da en sexolog uden en muslimsk baggrund vil sige til muslimen, at alle sexfantasier bare skal udleves. Det kan en muslim jo ikke, da vedkommende er nødt til også at forholde sig til sin religions ord om sex og seksualitet. Det er her, jeg kommer ind i billedet, for med min baggrund og viden om sex og islam, som jeg har tilegnet mig, vil jeg være i stand til at tale om sex med muslimer, siger, Fatima El-Hajj.

LÆS OGSÅ: Seksualitet i islam

Det spirituelle er meget vigtigt for Fatima, også når det komme til elskov. Hun har studeret tantra-yoga på egen hånd, hvilket har givet hende en bred viden inden for østens tao og tantra-sexologi.

Jeg interesserer mig meget for kombinationen mellem seksualitet og spiritualitet. Jeg har ofte tænkt, at seksualitet ikke kun er biologisk, det kan ikke kun handle om det fysiske og det at føre sin arvemasse videre. Jeg kom frem til, at der er noget mere åndeligt i seksualiteten. Sex handler i høj grad om kærlighed og nærvær og sexologfaget er et fag, der kræver en bred vifte af viden fra alle livets aspekter, siger Fatima El-Hajj.

Sexologer er meget åbentsindede mennesker, tænkte Fatima El-Hajj, så hun forventede, at der ville være meget forundrede blikke, når hun trådte ind ad døren til sexolog-kurset. Men de forundringen blev hurtigt vendt til anerkendelse.

Jeg blev bedt om at tage ordet i undervisningen og forklare mine klassekammerater nogle ting omkring tantra. Jeg er sikker på, at det nedbrød fordomme, som de kunne havde haft om muslimers forhold til seksualiteten. Det var en fed fornemmelse, siger hun.

LÆS OGSÅ: Læser: Hvorfor har så mange muslimske mænd sex før ægteskabet?

Fatima El-Hajj møder igen og igen det samme spørgsmål: "Har du mødt modstand fra dine muslimske omgivelser?"

Helt overraskende har jeg indtil nu ikke mødt den store modstand i muslimske kredse. Jeg har i stedet bemærket, hvordan voksne kvinder, som har børn, kan blive helt flove, når jeg bare nævner ord som orgasme og sexolog. Jeg føler, at jeg er nødt til at uddybe, hvad det er, jeg laver, da folk ligner et knaldrødt spørgsmålstegn, når jeg fortæller dem, at jeg er islamisk sexolog, siger hun.

Fatima El-Hajj mener, at der er brug for hendes råd, ikke kun fordi skilsmisseraten blandt de 230.000 muslimer i Danmark er stigende, men også fordi hun allerede har fået adskillige henvendelser fra danske muslimer.

Min mission som islamisk sexolog er at gøre noget ved, at muslimer i Danmark er et overset område for sexologerne. De har jo de samme spørgsmål og problemer, som andre danskere, men ikke ret mange sexologer, som kan nå ud til dem, som en islamisk sexolog vil kunne. Det, jeg vil, er at løsne op i muslimernes måde at tale om seksualitet på. Jeg vil nedbryde de tabuer på området, der gør at muslimer ikke taler om sex. Når man ikke taler om sex, så fører det til frustration, utroskab og skilsmisse. Jeg ved også, at jeg er nødt til at være opsøgende. Jeg skal give folk mulighed for at kontakte mig via Facebook, som fungerer som min brevkasse, og jeg vil også møde folk privat eller holde foredrag på uddannelsesstederne, siger hun.

Fatima El-Hajj er også meget bevidst om, hvad hun ikke vil være som islamisk sexolog. Når hun søger mere åbenhed omkring sex og seksualitet blandt muslimerne, nytter det ikke have berøringsangst.

LÆS OGSÅ: Vil Allah tilgive mig for sex før ægteskabet?

Jeg vil ikke være hende den forstokkede muslim, der fortæller folk, hvad der er halal (tilladt) og haram (forbudt). Jeg vil ikke prædike, men oplyse og nedbryde tabuer. For det kan jeg mærke, at især de unge muslimer har brug for. De har som alle danskere en stor nysgerrighed, som de indtil nu ikke har haft muligheden for at få stillet eller uddybet, siger hun.

På studiet i USA lærte jeg at forholde mig til de teologiske spørgsmål omkring seksualiteten i islam. Undervisningen handlede meget om, hvad islam siger og var meget teoretisk i sin tilgang, hvorimod Joan Ørtings kursus har en mere praktisk orientering. På Zaytuna College oplevede jeg, også, hvordan seksualitet kan diskuteres uden tabuer i et islamisk miljø. Vi kunne diskutere og stille de spørgsmål, vi ville i forhold til islam og seksualitet, siger Fatima El-Hajj.

Fatima El-Hajj, ønsker ikke at blive gjort til integrations- og islamdebattør af medierne og samfundet. I stedet har hun tænkt sig at holde fast i, at hun er islamisk sexolog og ikke andet. Hendes vigtigste opgave er at rådgive.

Mit råd til unge muslimer i Danmark, når det handler om sex og intimt samvær er, at de skal vide, at alle de tanker og spørgsmål de har, er de samme, som alle andre unge i Danmark har. De er helt normale. De skal tale tabuet ihjel, siger hun.

Til muslimske forældre, som kan have det meget svært ved, at deres børn modtager seksualundervisning i danske folkeskoler, vil Fatima El-Hajj være en rationel stemme.

Det er nødvendigt, at unge får en sund viden om sex. Jeg vil forklare forældrene, at det er normalt, at deres drenge og piger bliver forelskede med en fra klassen eller en stjerne fra TV i teenageårene. Jeg vil fortælle forældrene, at jeg ikke bare siger til deres børn, at de skal ud og prøve alle former for sex, for det gør jeg ikke som islamisk sexolog, men til gengæld skal deres børn have besvaret alle deres spørgsmål, så de ikke føler sig unormale, understreger Fatima El-Hajj.