Interview

At handle politisk er meget mere end at stemme til valg

Mikael R. Andreasen ligger med musikprojektet Kloster ikke skjul på sit kristne ståsted. Foto: Privatfoto

Min tro har stor betydning for min politiske holdning, siger sangskriver Mikael R. Andreasen

Forholdet mellem politik og religion er atter til debat i både Folketinget og i medier herhjemme. Men én ting er politikeres forhold til religion, noget andet er vælgernes.

Har tro indflydelse på vores politiske holdninger og til, hvor man som kristen, muslim eller buddhist sætter sit kryds til folketingsvalget? Vi har spurgt en række troende mennesker. Her er det sangskriver og frontperson i musikprojektet Kloster, Michael R. Andreasen, der svarer:

Hvordan vil du karakterisere din egen tro?

"Åh, det kan jeg tale længe om, men i relation til politik, så tror jeg, at jeg og alle andre er skabt i Guds billede. Det betyder, at jeg i ethvert andet menneske ser et skær af det guddommelige og en del af det samme billede, som jeg selv er skabt i. Jeg ærer det billede, når jeg passer på mig selv og resten af skaberværket."

Har din tro indflydelse på dine holdninger og meninger

"Ja, den er i høj grad med til at definere, hvordan jeg vælger eller forsøger at være til stede i verden. Af og til med skiftende held."

"I de nu 22 år, jeg har haft stemmeret, er det begrænset, hvor meget jeg har benyttet mig af den. Det skyldes mest af alt en modvilje mod et politisk cirkus, som jeg synes, det nærmest er pinligt at tage del i. Heldigvis er det at handle politisk meget mere end blot at stemme til valg. For eksempel er min tro ret afgørende for mine prioriteringer, i forhold til hvordan jeg bruger min tid og mine penge."

Har din tro indflydelse på, hvilke politiske ideer, du identificerer dig med? 

"Jeg kender kristne, som debatterer, hvorvidt det er mest ”kristent” at stemme rødt eller blåt. Det kan være ret pinligt at overvære. Hvis man endelig vil placere sin kristne tro i en politisk parti-kontekst, tænker jeg, at man i stedet bør vende sig mod en personalisme-lignende tilgang til et politisk system." 

"Personalismen antager, at mennesket har brug for samspil med andre, men har uendelig værdi i sig selv. Det harmonerer fint med min kristne tro, og så tror jeg, at det er et mere sandt udgangspunkt end både socialismens og liberalismens. Den tilgang vil forhåbentligt også kunne smadre den latterlige forestilling om, at politik blot er en magtkamp mellem rød og blå blok. "

Har din tro indflydelse på, hvor du sætter dit kryds til et folketingsvalg?

"Ja, og om jeg sætter noget kryds! Jeg synes ikke, det giver meget mening at placere min tro i et eksisterende politisk parti. Men det er klart, at nogle partier er nemmere at harmonere med min kristne tro end andre. Eksempelvis synes jeg, det er svært at forene min egen kristne tro og et kryds ved Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti."

"Tænk, hvis der var en helt tredje vej, som rummer gode ting fra både rød og blå og lidt til, og som fuldt ud anerkender, at vi er frie selvstændige individer, men også har øje for, at vi har så uendeligt meget brug for hinanden."

"Der er et parti som Alternativet måske det bedste bud akkurat nu, selv om jeg egentligt ikke ved, om de konkret bekender sig til personalismen. Men ja, jeg har ikke et entydigt svar på dette. Det er et spørgsmål, jeg stadig selv går og tumler med."

Hvordan mener du, at forholdet mellem politik og religion bør være i Danmark?

"Jeg er klar over, at det i disse tider kan være sprængfarligt at mene, at religion kan have noget at sige i en konkret politisk kontekst. Og nej, jeg er bestemt heller ikke fortaler for, at et religiøst paradigme skal presses ned over hovedet på en befolkning."

"Hvis Gudsriget, med Jesu ord, betyder at give den sultne mad, den tørstige drikke, den nøgne tøj, byde den fremmede velkommen og besøge den fængslede, og hvis man med Jesus som forbillede ser en leder, der bøjer sig ned og vasker sine disciples fødder, ja, så er jeg helt med på mere af Gud i politik." 

"Tænk, hvilken forskel det ville gøre, hvis politikere en dag begyndte at forstå, at det at lede er at tjene. Faktisk udgiver jeg senere på året pladen ”Half Dream, Half Epiphany” der med udgangspunkt i min egen tro og tvivl langt hen af vejen primært er tænkt som en politisk plade."