Interview

Buddhas lære har indflydelse på mine politiske værdier

Mikkel Uth Ovesen mener ikke at man skal blande religion og politik. For ham er religion en privatsag. Foto: Privat Foto: Privatfoto

Ideen om karma er med til at bestemme, hvordan jeg danner meninger om, hvad der foregår i samfundet, siger buddhist Mikkel Uth Ovesen

Forholdet mellem politik og religion er atter til debat i både Folketinget og i medier herhjemme. Men én ting er politikeres forhold til religion, noget andet er vælgernes.

Har tro indflydelse på vores politiske holdninger og til, hvor man som kristen, muslim eller buddhist sætter sit kryds til folketingsvalget? Vi har spurgt en række troende mennesker. Her er det jazzmusiker og buddhist Mikkel Uth Ovesen, der svarer:

Hvordan vil du karakterisere din egen tro?

"Jeg er buddhist inden for den retning, der hedder Diamantvejen eller Vajrayana, som det hedder på sanskrit. Normalt taler man om buddhisme som en erfaringsreligion frem for en tro. Man behøver ikke at tro på noget, men kan selv erfare, hvorvidt Buddhas belæringer om sindet er gældende."

Har din tro indflydelse på dine holdninger og meninger?

"Ja, på den måde, at buddhismen er baseret på, at alle mennesker har "buddha-naturen". Det vil sige, at vi alle har mulighed for at realisere sindets fulde potentiale og udvikle kvaliteter som medfølelse, fryd og frygtløshed."

"Samtidig er vi alle ansvarlige for vores handlinger, og vi sår hele tiden frøene for, hvad vi kommer til at opleve i fremtiden. Det er det, der hedder karma eller læren om årsag og virkning. Dette grundsyn indvirker på, hvordan jeg forholder mig til verden og danner mine meninger om de ting, der foregår i samfundet."

Har din tro indflydelse på, hvilke politiske ideer og partier, du identificerer dig med?

"Overordnet synes jeg, at buddhismen er mest forenelig med en demokratisk velfærdsmodel, som den vi har i Danmark. Altså en styreform, hvor vi alle har lige muligheder, tager ansvar for vores liv og bidrager til et fællesskab."

"I buddhismen er det vigtigt at balancere medfølelse og visdom, så man hjælper andre til at hjælpe sig selv. Det klassiske eksempel er det med ikke at hoppe ned i hullet, som en anden er faldet ned i, men i stedet hjælpe vedkommende med at komme op. Sådanne belæringer har indflydelse på, hvilke politiske ideer, jeg identificerer mig med."

Har du tænkt over, om din tro har indflydelse på, hvor du sætter dit kryds til folketingsvalg?

"Buddhas belæringer er ikke så specifikke at der er en direkte forbindelse mellem min buddhistiske overbevisning og hvilket parti, jeg stemmer på."

Hvordan mener du, at forholdet mellem politik og religion bør være i det politiske landskab i Danmark?

"Jeg mener, at religion er en privatsag, og jeg synes ikke, at de to ting bør sammenkædes."