Forkyndelsens budskab kan aldrig blive politisk

Jeg forsøger ikke at betvivle politikeres intentioner, men politikere er hverken værre eller bedre mennesker end os andre. Derfor er det med dem som med os, at det gode, som de vil, det gør de ikke, men det onde, som de ikke vil, det gør de - for nu at bruge Paulus, siger stud.theol Isak Krab Koed om danske politikere. Foto: Privatfoto.

Jeg ryster jeg på hovedet, hver gang nogen begrunder rimeligheden i et konkret politisk forslag med, at Kristus sagde dit og dat, siger stud.theol. Isak Krab Koed

Forholdet mellem politik og religion er atter til debat i både Folketinget og i medier herhjemme. Men én ting er politikeres forhold til religion, noget andet er vælgernes.

Har tro indflydelse på vores politiske holdninger og til, hvor man som kristen, muslim eller buddhist sætter sit kryds til folketingsvalget? Vi har spurgt en række troende mennesker. Her er det stud. theol Isak Krab Koed der svarer:

Har din tro indflydelse på dine holdninger og meninger?

Ja! Min tro er en daglig påmindelse om, at jeg er til for min næstes skyld. I dag kan man stort set ikke åbne en avis uden at blive mødt af coaches, psykologer og livsstilseksperter, som skriver om, hvordan man kan realisere sig selv, udvikle sig og blive succesfuld - men Kristus lærer det modsatte: at man skal afvikle sig selv for at skabe tid og rum til omsorg for hinanden.

Den barmhjertige samaritaner havde helt sikkert travlt med at komme til Jeriko, da han mødte den lemlæstede mand - men han vidste instinktivt, at han havde ansvaret for sin næste og afviklede resolut sine egne planer for at stå til rådighed for en mand, der havde behov for hjælp. Han kom måske for sent til en vigtig aftale, og han brugte af sine egne midler til at indlogere ham på et herberg, hvor han kunne komme til hægterne. 

De denarer kunne han have brugt på sig selv eller sine nærmeste - eller han kunne have gjort en god handel, som havde skaffet ham mere velstand og succes. Men Kristus siger, at jeg skal gå hen og gøre ligeså. Det er en formaning, som ikke kan opfyldes, men som er værd at bestræbe sig på.

Har din tro indflydelse på, hvilke politiske ideer og partier, du identificerer dig med?

Ja! Den betyder, at jeg er skeptisk overfor ideologier, der foregøgler os, at de kan skabe et Paradis på Jord. Jeg forsøger ikke at betvivle politikeres intentioner, men politikere er hverken værre eller bedre mennesker end os andre. Derfor er det med dem som med os, at det gode, som de vil, det gør de ikke, men det onde, som de ikke vil, det gør de - for nu at bruge Paulus.

Selvfølgelig er der problemer, som det er praktisk at håndtere i fællesskab - men vi skal passe på ikke at glemme, at ingen stat kan tage ansvaret for næsten fra os. Systemer kan ikke elske - det kan kun mennesker, hvor ringe vi end er til det. 

Hvordan mener du, at forholdet mellem politik og religion bør være i det politiske landskab i Danmark?

Jeg mener, at evangeliet kalder til handling - men det taler til den enkelte. Kristi forkyndelse kan ikke omformuleres til kollektive, politiske handlingsimperativer - og forsøger man at slå andre i hovedet med Kristi ord, er man ligeså langt fra evangeliet som de farisæere, Kristus polemiserede imod. Derfor ryster jeg på hovedet, hver gang nogen begrunder rimeligheden i et konkret politisk forslag med, at Kristus sagde dit og dat - som vi fx har set det i forbindelse med debatten om den tiltagende flygtningestrøm.

Af den grund er jeg godt tilfreds med den nuværende folkekirkeordning. Den sikrer nemlig forkyndelsesfrihed, sådan at enhver kristen er fri til at udkaste sin egen udlægning af, hvad Kristus ville have ment om flygtninge, ældremad og normeringer i daginstitutionerne, uden at nogen kan påstå, at deres udlægning er repræsentativ for kirken som sådan.