Interview

Troen leder mig væk fra den naive idé om, at mennesket er godt

Jeg vil principielt ikke snakke om kristendom i forhold til politiske partier. Jeg vil heller ikke anbefale noget parti. For det første kan man stemme på et parti af mange forskellige årsager, og for det andet kan jeg jo tage helt fejl, siger stud.theol Hans Nørkjær om forholdet mellem religion og politik. Foto: Privatfoto.

Politik skal altid være "kold" realpolitik, mens det religiøse er noget, der foregår mellem os mennesker på et socialt plan, mener stud.theol Hans Nørkjær

Forholdet mellem politik og religion er atter til debat i både Folketinget og i medier herhjemme. Men én ting er politikeres forhold til religion, noget andet er vælgernes.

Har tro indflydelse på vores politiske holdninger og til, hvor man som kristen, muslim eller buddhist sætter sit kryds til folketingsvalget? Vi har spurgt en række troende mennesker. Her er det stud.theol og specialeskrivende fra Aarhus Universitet Hans Nørkjær der svarer:

Hvordan vil du karakterisere din egen tro?

Jeg vil karakterisere min tro som en tro på det utrolige. En overbevisning om, at der er en god hånd, som holdes over mig, selvom virkeligheden umiddelbart ser ud til at være domineret af det onde. Virkeligheden virker nådesløs, fordi vi mennesker lever i en evig kamp, indtil vi dør. Troen og evangeliet er det håb om nåde og frelse, som lyder, at der underlæggende er en god magt. 

Har din tro indflydelse på dine holdninger og meninger?

Min tro indebærer en grundtanke om, at vi lever i en "faldet" og syndig verden. Derfor må vi ikke bedrive politik med en naiv idé om, at mennesket er godt, men tværtimod med en grundlæggende tanke om, at mennesket er selvisk.

Man behøver ikke være troende for at være pessimistisk på menneskets vegne, for det bliver tydeligt, når man bare observerer verden. Sådan noget som næstekærlighed må ikke foregå fra skrivebordet, men i det sociale rum, hvor et menneske hjælper et andet, fordi mennesket rent faktisk gerne vil. 

Har din tro indflydelse på, hvilke politiske ideer og partier, du identificerer dig med?

Min tro har den indflydelse, at jeg ønsker de bedst mulige rammer for folkekirkens forkyndelse, som jeg mener er sandt og godt.

Jeg vil selv stemme på et politisk parti, som vil folkekirken det bedste. Jeg mener dog, at kristendommen skal passe på med at sætte helt klare politiske krav, fordi debatten skal forblive åben - også i folkekirken. Troen er en frihedssag, og der skal herske principiel åndsfrihed for alle. Også religionskritik og total ytringsfrihed er essentielt for mig i et demokratisk samfund.

Sådan noget som en stærk velfærdsstat kan godt anses som kristent og næstekærligt tankegods, men den kan også læses som en smart foranstaltning, der inddæmmer synden. Resultatet er, at borgerne ikke begår røveri, fordi de overhovedet ikke har nogen penge.

Har du tænkt over, om din tro har indflydelse på, hvor du sætter dit kryds til folketingsvalg?

Jeg vil principielt ikke snakke om kristendom og politiske partier. Jeg vil heller ikke ikke anbefale noget bestemt parti.

For det første kan man stemme på et parti af mange forskellige årsager, og for det andet kan jeg jo tage helt fejl. Men som K E. Løgstrup (dansk teolog, 1905-1981) sagde, løst citeret: Dem, som man af kristne årsager ikke kan stemme på, er netop dem, der kalder sig kristne partier!

Jeg forstår dog ikke, at størstedelen af den danske præstestand stemmer rødt. Deres røde stemmer gør, at der bliver dårligere vilkår for folkekirken.

Hvordan mener du, at forholdet mellem politik og religion bør være i det politiske landskab i Danmark?

En religiøs holdning om næstekærlighed må aldrig blive en sovepude for ikke at tage menneskets utilstrækkelighed alvorligt - inklusiv ens egen. Politik skal altid være "kold" realpolitik, mens det religiøse er noget, der foregår mellem os mennesker på et socialt plan.