Ashura - martyrernes dag

At slå sig selv på brystet er et af sørgeritualerne ved ashura, hvor shiamuslimer mindes Hussein ibn Alis død i 680. Foto: Costas Baltas/Reuters/Ritzau Scanpix

Ved ashura mindes muslimer drabet på Hussein ibn Ali i 680. Drabet blev afgørende for den splittelse, der fortsat ses mellem sunni- og shiamuslimer i dag

Hvert år markerer shia-muslimer verden over ashura eller “martyrernes dag”, som det hedder på dansk.

Her mindes man drabet på shiamuslimernes tredje imam Hussein ibn Ali. Drabet splittede islam, fordi der var uenighed om, hvem arvtageren efter Hussein ibn Ali skulle være. Forgreningerne kender vi i dag som shia- og sunnimuslimer. I dag bruger shiamuslimer ashura til at hylde Hussein ibn Ali som en martyr, der døde for sin religiøse overbevisning. For sunnimuslimer er ashura også en festdag, men de fejrer i stedet at Noas ark gik på grund og israelitters befrielse som slaver i Egypten.

Indhold

  • Hvad er ashura?
  • Ashura markeres også af sunnimuslimer
  • Hvordan fejrer man ashura?
  • Ashura i Danmark
  • Hvornår falder ashura?

Hvad er ashura?

Ved ashura mindes shiamuslimer mordet på profeten Muhammeds barnebarn Hussein ibn Ali, som døde ved slaget i Karbala i det nuværende Irak i år 680, hvorefter han blev martyr.

Efter Muhammeds død i 632 opstod en arvestrid, der senere skulle splitte islam i de to forgreninger shia og sunni. Splittelsen startede, da man skulle finde den retmæssige efterfølger. De, der senere blev sunni-muslimer, mente, at hans nære rådgiver Abu Bakr skulle efterfølge Muhammed. Derimod så de senere shia-muslimer helst, at Muhammeds fætter og svigersøn Ali ibn Abi Talib overtog lederskabet, så det blev i familien.

Abu Bakr blev den første kalif efter Muhammed. De efterfølgende år var præget af ustabilitet og dramatiske opgør, og situationen kulminerede knap 50 år efter ved slaget i Karbala, hvor Alis søn og Muhammeds barnebarn Hussein ibn Ali og hans følgere blev dræbt af Umayyade-kalifatets hær i år 680 under kaliffen Yazid. Hussein ibn Ali nægtede at sværge troskab mod Yazid og mente ikke, at hans lære var rigtig, og derfor beordrede kaliffen hans død.

Slaget blev den endelige splittelse af de to forgreninger, som nu kaldes sunni og shia.

Ved ashura sørger shiamuslimer over Husseins ibn Alis død, og man mindes hans mod, fordi han kæmpede mod det tyranniske styre, hvor han til sidst måtte lade livet og derfor blev udnævnt martyr.

Dagen falder den 10. i måneden muharram i den islamiske kalender og er kulminationen på 10 dages sorg over Husseins død.

Ashura markeres også af sunnimuslimer

Sunni-muslimer fejrer også ashura, men af en helt anden grund. Her mindes man dagen, hvor Noas ark gik på grund, og dagen hvor israelitterne blev udfriet fra slaveri i Egypten. Nogle sunnimuslimer markerer dagen ved at faste.

Hvordan fejrer man ashura?

Sørgedagene strækker sig over ti dage i den islamiske måned muharram, som er den første måned i den islamiske kalender. På selve martyrernes dag mindes shiamuslimer drabet og sorgen ved blandt andet at tage på pilgrimsfærd til Karbala og ved at udføre blodige skuespil om Husseins martyrdød.

Det er nogle steder i verden også en tradition at piske sig selv eller dunke sig på brystet for at udtrykke sin sorg og gennemleve den smerte, som Hussein led.

Nogle få shia-muslimer snitter sig selv i panden, så blodet flyder. De fleste lærde forbyder dog selvskade, og derfor har bloddonation vundet frem som alternativ.

Ashura i Danmark

I Danmark går det dog ikke så voldsomt til. Hvert år mødes shiamuslimer fra hele landet i København for at markere ashura, hvor de går optog på Nørrebrogade.

Programmet i moskéen består af taler, der beskæftiger sig med de mere intellektuelle aspekter af ashura, og af sørgedigtning, der tager vare på de mere følelsesmæssige aspekter.

”De værdier, som Hussein repræsenterede, og som vi holder i hævd ved at markere ashura, efterleves og kommer til udtryk på mange forskellige måder. De er ikke begrænsede af en bestemt tid. Det er derfor, at det stadig er vigtigt at markere 1400 år senere,” fortæller Mohammad Khani, der er imam i Imam Ali Moskeen i København.

Hvornår falder ashura?

Ashura falder den 10. dag i den islamiske måned muharram. Den islamiske kalender er kortere end den gregorianske kalender, og derfor rykker datoen sig hvert år.

Sådan falder ashura de kommende år:

  • 2022: 7. - 8. august
  • 2023: 27. - 28. juli
  • 2024: 16. - 17. juli
  • 2025: 5. - 6. juli
  • 2026: 25. - 26. juni

Kilder: Jørgen Bæk Simonsen, professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, Gads Leksikon om Islam

En iransk mand serverer en rituel suppe med bønner og grøntsager for deltagerne i Tazieh, et teater, der opføres på dagen for Ashura. Foto: Oleksandr Rupeta/NurPhoto/Sipa USA/Scanpix