Jødiske unge søger deres identitet i Israel

Det er de unge jøder selv, der bestemmer både formål og længde med opholdet, der nogle gange også drejer sig om at finde en ægtefælle. – Foto: .

Engang tog unge danske jøder i kibbutz nogle uger hver sommer for at plukke appelsiner og citroner. I dag rejser danske unge jøder til Israel på grund af identiteten, sproget, kulturen og for måske at finde en ægtefælle

De fleste unge danske jøder bliver i Danmark om sommeren, hvor de arbejder eller holder ferie som alle andre danske unge, siger ungdomskonsulent i Mosaisk Troessamfund Mette Bentow.

Men så er der de somre, som er radikalt anderledes, og som næsten alle unge danske jøder oplever en eller flere gange i deres liv. De somre, hvor den unge tager til Israel for at opleve kulturen og mærke, hvordan det er at være jøde i en større sammenhæng.

For nok kender den unge sin historie og har levet i en jødisk hverdag hjemme i Danmark. Men i Danmark er der så få jøder, at alle stort set kender alle. Så en rejse til i Israel er en fantastisk chance for at møde flere jøder, udforske sin jødiske identitet og måske også vurdere, om man hellere vil leve i Israel end i Danmark, siger Mette Bentow.

Verden åbner sig simpelthen på en anden måde, og det giver både mening og erfaring for de fleste unge for en tid i hvert fald at leve i et samfund, hvor jødedommen fylder mere, forklarer hun og fortæller, at det at lære hebraisk også er blandt årsagerne til at rejse til Israel.

Men de unges ophold i Israel er ikke genopdragelsesrejser, som man ser dem hos visse muslimske grupper, slår Mette Bentow fast.

Tværtimod. Det er den unge selv, der bestemmer både formål og længde med opholdet, der nogle gange også drejer sig om at finde en ægtefælle. For selvom der selvfølgelig står fuld respekt om et blandet ægteskab, er det alt andet lige lettere for en jøde at være gift med en jøde. Tingene giver sig selv uden at skulle forklares eller diskuteres, og især for en jødisk mand er det en klar fordel at finde en jødisk pige, da hans børn ellers ikke vil blive jøder, siger Mette Bentow.

En af de unge danske jøder, som skal af sted denne sommer, er den nybagte student Ilan Melchior, som i denne måned rejser til Israel i et år. Udover at lære sproget skal hjælpe til forskellige steder i Israel.

Jeg skal både køre ambulance og undervise børn i fattige bydele, fortæller Ilan Melchior, der har været i Israel adskillige gange tidligere. Blandt andet sidste år, hvor han var en af 40 unge jøder fra Skandinavien, som var på en såkaldt Birth Right-tur, som tilbydes til alle unge jøder mellem 18 og 26 år. En Birth Right-tur er en rejse for unge jøder, hvor de på 10 dage ser hele Israel og møder den jødiske hverdag. Filosofien bag turen er, at alle jøder skal have lov til at opleve deres andet hjemland og den jødiske livsstil mindst en gang livet.

Størstedelen af Ilans familie, blandt andet hans søster, bor også i Israel, og hans 15-årige lillebror har allerede annonceret, at han flytter til Israel som voksen. Selv overvejer Ilan Melchior også at blive i Israel, når året er omme. Men helt ved han det ikke endnu.

Det kommer heller ikke kun an på mig, men også på den jødiske menighed i Danmark, som jeg gerne vil gøre en indsats for. Jeg går ofte i synagogen, og det er tydeligt, at gennemsnitsalderen er ret høj, og at der er brug for aktiviteter, som kan fastholde og tiltrække de unge, siger han.

Selv ved Ilan Melchior ikke præcist, hvad han skal fortsætte med, når det kommende år er gået, men det bliver nok noget med matematik, som interesserer ham meget, og som man kan læse både i Danmark og i Israel.

En anden Israels-rejsende denne sommer er danske Jonas Kar-pantschof, som til daglig læser på Lunds Universitet i Sverige. Han er nærmest i Israel hver sommer. Det er kulturen og det jødiske samfund, der trækker.

I Danmark er jeg en del af en meget lille minoritetsgruppe, mens jeg i Israel er en del af majoriteten, og jeg trives på en helt anden måde, når jeg er omgivet af ligestillede og ligeværdige, siger Jonas Karpantschof og fortæller, at mange af hans europæiske venner har det på samme måde. Derfor mødes de også oftere i Tel Aviv, Haifa og Jerusalem end i Madrid, Paris og Rom, som også er dejlige byer, men hvor det ikke altid er nemt at være jøde.

Man kan for eksempel lede længe efter kosher-mad, og så alligevel være nødt til at stille sig tilfreds med en vegetarret, siger Jonas Karpantschof, der i Israel nyder at have hele den jødiske kulturbagage fra sproget over kippaer (jødiske kalotter) og davidsstjerner til vældet af synagoger om sig.

Det er rart at være blandt mennesker, der tænker og agerer som man selv gør, mener han og fortæller, at han ligesom de fleste andre unge danske jøder indimellem overvejer at bosætte sig permanent i Israel, som han beskriver som fantastisk og sit andet hjemland.

Jonas Karpantschof har allerede prøvet at bo i Israel i 12 måneder for nogle år siden, og det skræmte ikke, snarere tværtimod. Men han er også meget glad for sit første hjemland Danmark. Så det hele er endnu på stadiet, hvor der overvejes.

kirke@kristeligt-dagblad.dk

Jødedom i Danmark

*Ifølge Mosaisk Troessamfund findes der 7000 jøder i Danmark, hvoraf de fleste bor i eller omkring København. Heraf er 2400 organiseret i Mosaisk Troessamfund, der er en ortodoks jødisk forening. Andre jødiske menigheder er den stærkt ortodokse Machsike Ha-das, med cirka 200 medlemmer og den mere liberale Shir Hatza-fon med cirka 100 medlemmer.

*Andelen af jøder i Danmark er faldende. Nogle mener, at det primært skyldes assimilation i det danske samfund qua ægteskab med ikke-jøder, mens andre peger på udvandring til Israel som hovedårsagen.