6 danskere: Sådan fejrer vi jul

Julen er ofte forbundet med særlige traditioner. Læs eller genlæs hvordan seks danskere med forskellig tro fejrer jul. Foto: Torben Huss, Jes Roger Pedersen, Steen Wrem, Leif Tuxen

Nogle forbinder julen med snevejr og duften af and, der steger i ovnen, mens andre ikke fejrer jul på grund af religion. Uanset hvad er julen en særlig tid for mange danskere. Læs om seks danskeres juletraditioner her

I julen fejrer kristne Jesu fødsel, men i andre religioner er julen også en særlig højtid, selvom den ikke har religiøs betydning.

For nogle betyder julen et lys i en mørk tid eller et frirum fra en travl hverdag, og disse værdier går på tværs af religioner.

I december måned har 24 danskere med forskellig tro skrevet et juleindlæg om deres forhold til julen. Nogle reflekterer også over, hvordan man kan forklare julen for én, der ikke kender fejringen på forhånd.

Læs eller genlæs seks af indlæggene her.

Klik på de blå overskrifter for at læse hele artiklen.

Merete Pryds Helle: Juleaften er anekdoter fra livet

"Juleaften samler anekdoter op, som vi fortæller hinanden år efter år. Den gang vi var så mange hos min farmor, at jeg måtte ligge under den tunge hønsefjersdyne fra min fars barndom på gavlværelset med to fremmede kusiner, og vi fik suppe, som man gjorde på Langeland, og min far blev sur, fordi hans bror, Viggo, fik mandlen igen."

Fortæller forfatter Merete Pryds Helle.
 
Læs resten af hendes indlæg fra den 14. december her. 

David Lexner: For jøder er chanukkah bedre end julen

"Som minoritetsjøde blandt danskere var det min inderlige tro, at chanukkah var bedre end jul - trods alt er den længere: hele otte dage. I det hele taget følte jeg, at ideen om at danse rundt om et træ og stå i lang kø for at sidde på skødet af en langskægget mand ikke lige var mig."

Fortæller David Lexner, der er jøde.

Læs resten af hans indlæg fra den 15. december her. 

Søren Ravn Jensen: Julen er min helle

"Julen er for mig en påmindelse om vores kristne baggrund, men det som fylder mest i de få dage, det drejer sig om mellem jul og nytår, er absolut frirum og total afkobling fra en travl hverdag."

Fortæller Søren Ravn Jensen, der er direktør for Julemærkefonden.

Læs resten af hans indlæg fra den 19. december her. 

Linda Clod Præstholm: Da jeg blev buddhist, kunne jeg nyde julen

"I mange år betød julen ikke det store for mig andet end et opskruet overforbrug, hvilket jeg ideologisk set ikke brød mig om eller for den sags skyld havde råd til. Tit har jeg derfor valgt at arbejde eller rejse væk i julen. Det var sjovt nok først, da jeg blev buddhist at jeg begyndte at kunne nyde julen."

Fortæller Lind Clod Præstholm, der er buddhist.
 
Læs resten af hendes indlæg fra den 22. december her. 

Søren Hauch-Fausbøll: Det religiøse fylder ikke meget i min jul

"Når jeg tænker på julen, tænker jeg først og fremmest på traditioner og familiehygge. Det næste jeg tænker på, er stress over at skulle købe julegaver, andesteg og pebernødder. Men for mig er det primære i julen samværet med min familie. Juletravlheden er noget vi selv lægger til, og man glemmer som regel alt om de travle forberedelser, når det er blevet juleaften."

Fortæller skuespiller Søren Hauch-Fausbøll.

Læs resten af hans indlæg fra den 23. december her.

Anna-Maria Kjellegaard: Bibelen giver mere næring end flæskesteg

"Da gik tankerne til familien: Nu sidder de derhjemme med flæskestegen og risengrød og hygger sig. Men klokken 23, hvor min familie var færdige med julen, begyndte den egentlige fejring for os med de smukke sungne Davids salmer og læsninger fra Gammel Testamente, der peger hen på Messias’ komme. Dette er mere langtidsholdbar næring end flæskesteg og rødkål. Så jeg vil ikke bytte!"

Fortæller nonne Anna-Maria Kjellegaard om sin første jul i klosteret.

Læs resten af hendes indlæg fra den 24. december her.