Debat

Spanien tilbyder jøder statsborgerskab - alle jøder?

" I de senere år er den spanske befolkning faktisk blevet decimeret, så dette tiltag kan måske være med til at vende udviklingen. Det store spanske dagblad El Pais er mere klar i spyttet og melder rent ud, at Spanien forsøger at forbedre sit forhold til jøder og Israel", skriver cand.mag. David Jano. Foto: Privatfoto

Det spanske forslag om at tillade efterkommere af 1400-tallets udviste jøder at søge om statsborgerskab har mødt en del kritik. For hvorfor åbnes der ikke for de udviste muslimer, fortæller cand.mag. David Jano

I februar 2014 godkendte det spanske parlament en ny lov, der tillader alle efterkommere af sefardiske jøder udvist fra landet i 1492 at søge om spansk statsborgerskab. Noget sådant har man kunnet i mange år, men det nye er, at Spanien ikke længere kræver, at man skal opgive sit hidtidige statsborgerskab. Hvis loven bliver endeligt ratificeret, så kan det potentielt set betyde, at op mod 3, 5 millioner sefardiske jøder fra Israel, Frankrig, Tyrkiet og USA kan blive spanske statsborgere.

LÆS OGSÅ:Spanien vil betale historisk gæld tilbage ved at tilbyde jøder statsborgerskab

Spanien er i dag et af de lande med den mindste jødiske befolkning i EU. Der bor omkring 50.000 jøder i Spanien ud af en befolkning på 47 millioner. I Danmark bor der dog kun 6.000 jøder.

Tilbage i 1492, samme år hvor Columbus opdagede Amerika, udstedte de katolske herskere Isabella I og Ferdinand II deres såkaldte Alhambra-dekret. Udmeldingen betød, at jøder ikke længere måtte leve i kongerigerne Castilien og Aragon. Hvis jøderne ville blive, måtte de konvertere til den katolske tro.

Det menes, at op mod 400.000 jøder forlod området, men det egentlige tal er der tvivl om blandt historikere. I sit store værk fra 1592 skriver Juan de Mariana, at der var tale om op mod 800.000, men moderne historikere sætter tallet til omkring 350.000.

LÆS OGSÅ: Mange jøder vil søge spansk statsborgerskab

Nu spekuleres der verden over, om hvem der så kan opnå et spansk statsborgerskab og måske endnu vigtigere, en position som EU-borger. Ifølge bulletinerne fra Spanien, så skal jøder kunne bevise, at de tilhører en jødisk menighed med sefardiske rødder. Er man ikke tilknyttet en menighed, så skal man på egen hånd bevise sine aner.

I første omgang mente mange, at det nye lovforslag begrænser sig til folk, der stadig praktiserer jødedommen, men andre spanske kilder mener, at det kan være alle efterkommere, bare det kan bevises.

Spaniens jødiske befolkning var på omkring 200.000 i 1400-tallet og kan spores helt tilbage til dengang, Spanien var en del af det romerske imperium. Det var en fremgangsrig befolkningsgruppe der gjorde sig både som købmænd, oversættere, embedsmænd og finansfolk.

Efter udvisningen i 1492 flygtede de fleste til Italien, Nordafrika og det osmanniske rige. Det er herfra begrebet sefardiske jøder er opstået, da det betyder Spanien på hebraisk. Igen var der også jøder der tog til Amerika og startede en hel ny tilværelse og lagde jødedommen bag sig. Sproget Ladino opstod blandt de mange sefardiske jøder i Europa og minder meget om moderne spansk.

Mange har undret sig over, at den spanske regering kommer med dette tiltag? For mange sefardiske jøder er det et spørgsmål om stolthed, hvis de kan få et spansk statsborgerskab. Det vil opveje fortidens synder. I mange år har jødiske menigheder forsøgt at få skiftende spanske regeringer til at gennemføre den nu foreslåede lovgivning.

LÆS OGSÅ: Efterkommere af eksilerede jøder konverterer tilbage til jødedom

Spanien modtager i disse år også langt færre immigranter fra Latinamerika, noget der skyldes den økonomiske krise. I de senere år er den spanske befolkning faktisk blevet decimeret, så dette tiltag kan måske være med til at vende udviklingen. Det store spanske dagblad El Pais er mere klar i spyttet og melder rent ud, at Spanien forsøger at forbedre sit forhold til jøder og Israel.

Spanien har et, historisk set, anstrengt forhold til Israel

Forholdet mellem Israel og Spanien har været elendigt, siden man etablerede diplomatiske forbindelser i 1986. Spanien topper ofte lister over mest antisemitiske lande og den spanske regering under den socialistiske premierminister José Luis Rodriguez Zapatero havde et anstrengt forhold til Israel. Mellem 2004 og 2011 udtalte han sig ofte kritisk mod jøder og Israel.

Den nuværende borgerlige spanske regering under Mariano Rajoy har ikke ændret på dette. I marts 2013 forsøgte den spanske udenrigsminister José Manuel Garcia-Margallo at få åbnet et spansk konsulat i Gaza, men måtte erkende, at der var for stor modstand mod dette i EU.

Uanset hvad der ligger bag den overraskende udmelding fra den spanske regering tidligere på året, så er det ikke alle verdens jøder, der pludselig kan blive spaniere. Et tal på 3,5 millioner er dog ganske stort ud af i alt 14 millioner jøder på verdensplan.

Forslaget har dog mødt en del kritik, da det ikke åbner op for muslimske borgere. Flere tusind muslimer eller maurere blev også udvist fra Spanien i slutningen af 1400-tallet. Helt fra 700-tallet regerede muslimer over byer som Cordoba og Sevilla, men den sidste muslimske by Granada blev tilbageerobret af katolske styrker i 1492.

Den nuværende spanske regering vil åbenbart ikke have flere muslimer, men gerne flere jøder?