Kommentaren

Khader: Debat om islam er gået fra fodnote til overskrift i USA

Alt i alt kan man sige, at debatten om islam og muslimer er 10-15 år bagud i USA sammenlignet med Danmark, selvom skuespillere som George Clooney forsøger at nuancere debatten, skriver mellemøstanalytiker Naser Khader. Foto af George Clooney/ Scanpix.

Skuespillerne Matt Damon, George Clooney og Ben Affleck er blevet en slags trekløver, der igen og igen indædt agiterer for ikke at generalisere om islam, skriver mellemøstanalytiker Naser Khader

I den seneste tid er adskillige prominente og velkendte ansigter i USA dukket op på skærmen i ophedede diskussioner om Islam. Det er både skuespillere, talkshowværter, politikere og akademikere, som diskuterer deres syn på islam og muslimer, og det går ikke stille for sig.

Debatten om Islam har ganske enkelt aldrig været større i USA, end den er på nuværende tidspunkt.

Ben Affleck versus Bill Maher 

Det, mange mener for alvor tændte gløderne under den nuværende diskussion om islam, var en rasende, kontant debat mellem komiker Bill Maher og gæsten i hans talkshow, skuespiller Ben Affleck (blandt andre). Bill Maher er erklæret ateist og har tidligere gjort grin med og kritiseret alle religioner.

Dog har han i de seneste år været særdeles hård i tonen overfor islam og muslimske lande, hvor han bebuder, at der ikke blot er tale om ”få rådne æbler” blandt muslimer i terrorsammenhænge. I debatten angriber Ben Affleck ophidset Bill Maher og ligesindede for at være ekstremt generaliserende overfor en befolkningsgruppe på mere end 1 milliard mennesker verden over.

Læs også: Islam skal udskilles fra islamismen 

To andre af de største mandlige amerikanske skuespillere, Matt Damon og George Clooney, er sammen med Ben Affleck blevet en slags trekløver, der igen og igen indædt agiterer for ikke at generalisere om islam, men fokusere på de enkelte sager og føre en mere nuanceret debat.

Det har uden tvivl medført et bredere publikum og deltagerpanel i debatten, at det er tre prominente skuespillere, der har sat sig forrest i diskussionen. Samtidig er denne diskussion en anledning til, at kontroversielle meningsdannere, såsom Ann Coulter og Bill O’Reilly, fremfører deres særdeles amerikanske, konservative synspunkter. 

Reza Aslan – en amerikansk muslim står for skud 

Som opfølgning på Bill Maher-showet, havde CNN inviteret muslim, religionsakademiker og forfatter Reza Aslan til et interview. I interviewet blev Reza Aslan tydeligt irriteret, da værterne gentagende gange benyttede formuleringen ”muslimske lande”. Reza Aslan mener nemlig, at det er hele problematikken; at muslimske lande såsom Tyrkiet og Indonesien bliver sammenlignet med Iran og Saudi-Arabien. I den glohede debat siger Reza Aslan, at generaliseringen ved at sige ”muslimske lande” er decideret ”stupid”.

Læs også: Danske muslimer bør tage afstand fra Islamisk Stat 

Reza Aslan er en interessant personlighed, der i de seneste år har været en del i vælten i de amerikanske medier. Han har en ph.d. i religionsstudier og udgav i dette øjemed bogen ”Zealot” om Jesus.

Bogen levede en ganske anonym tilværelse på salgslisterne, indtil han blev interviewet af den konservative og til tider ret kontroversielle TV-kanal Fox News. I interviewet blev Reza Aslan nemlig udspurgt gentagende gange, om hvorfor han dog ville skrive en bog om Jesus, når han er muslim. Som svar opremsede en tydeligt provokeret Reza Aslan sit akademiske CV vedrørende religionsstudier.

Desuden pegede han på denne unuancerede tilgang i interviewet som kernen til problemet i den debat om muslimer og islam, som lige nu kører for fulde drøn. I ugerne efter interviewet strøg hans bog til tops og blev en bestseller. 

Muslimer delt i tre grupper 

I debatten kan de muslimske deltagere opdeles i tre grupper. I den ene gruppe er folk som Reza Aslan, der, frem for de negative, næsten udelukkende fokuserer på de positive muslimske eksempler verden over. I den anden gruppe er der ex-muslimer, som udelukkende fokuserer på den negative side af islam, hvilket for eksempel den fremtrædende psykiater Wafa Sultan repræsenterer.

Læs også: Muslim: Kampene i Irak handler ikke om religion 

Midt mellem de to er en ny deltager i debatten, nemlig Fareed Zakaria fra CNN, som mener, at folk bør være ærlige; at der er et problem, en cancer, i islam, hvilket for eksempel Islamisk Stat repræsenterer. Han mener, at majoriteten af muslimer på globalt plan, de moderate, har til ansvar at tage til genmæle overfor de islamistiske ekstremister i form af afstandtagen på den ene eller anden facon.

Alt i alt kan man sige, at debatten om islam og muslimer er 10-15 år bagud i USA sammenlignet med Danmark. Debatten i USA udspringer af et kontinuerligt forløb efter den 11. september, hvor specielt Boston-bombemændene og Islamisk Stat efterfølgende har fået diskussionen til at blusse op igen. En diskussion, der ikke forsvinder foreløbigt, men derimod kommer til at præge politiske diskussioner og mediebilledet i adskillige år frem i USA. 

Naser Khader er mellemøstanalytiker ved tænketanken Hudsom Institute og radiovært ved P1's Arabiske Stemmer. Han skriver kommentaren til religion.dk.