Khader: Hvad bilder Store A sig egentlig ind?

Mon Store A og andre af hans kaliber virkelig er så naive, at de tror, de kan sone alle deres svinestreger ved at begå flere, men bare i et andet land og i religionens navn? Jeg tvivler. Gud er barmhjertig, men ikke dum, skriver mellemøstanalytiker Naser Khader. Foto: Søren Bidstrup Denmark

Jihadister, der tager til Syrien for at kæmpe, bekymrer sig ikke om den syriske civilbefolknings ve og vel, men er kun i landet af jihad-ideologiske og egoistiske årsager, mener mellemøstanalytiker Naser Khader

Tirsdag aften (i går, red.) sender man på DR2 et dokumentarprogram om bandelederen Abderozzak Benarabe, også kaldet Store A, der nu på lige fod med en del andre unge danske mænd med muslimsk baggrund opholder sig i Syrien for at deltage i konflikten på islamisternes side.

LÆS OGSÅ: Bandeleder i ny dokumentar: Derfor kæmpede jeg i Syrien (eksternt link)

Jeg må sige, at jeg sidder og bliver meget forarget og indigneret over Store As tilstedeværelse i Syrien. Hvad bilder han sig egentlig ind? Sådanne typer som ham, udenlandske wanna-be jihadister, der ingen relation har til Syrien (han stammer fra Marokko), har hovedansvaret for, at den oprindelige legitime syriske frihedskamp er ved at løbe totalt af sporet.

Dette har blandt andet fået et stigende antal mennesker, og dermed også politikere, i Vesten til at overveje om alternativet til diktatoren Assad er disse udenlandske jihadister, hvilket er dybt problematisk, da dette ikke er korrekt!

Der er mange andre ikke-islamistiske syriske oprørsgrupper som for eksempel FSA, der kæmper en hård og blodig kamp for at styrte Assads totalitære regime.

Jihadister bekymrer sig ikke om de syriske civile

Store A får mulighed for, for åben skærm, at begrunde sin deltagelse i konflikten for at sone for noget af den kriminalitet, han har begået. Manden er nu, godt støttet af venner og familie, på en mission efter en religiøs opvågnen.

LÆS OGSÅ: Danske bandeledere er draget i krig i Syrien

Hvor var han og alle de andre fromme udenlandske jihadister henne i hele den periode, hvor Bashar Assad og før ham hans far Hafez Assad fængslede, torterede og slog mange tusinde syrere ihjel mellem 1970 og 2012? De udenlandske jihadister bekymrer sig ikke om den syriske civilbefolknings ve og vel, men er ligesom Store A kun i landet af jihad-ideologiske og egoistiske årsager.

Syrerne ønsker ikke en islamisk republik
Desuden er det noget vrøvl at sammenligne de danske jihadister med de mange frivillige, der tog til Spanien i 1930erne. Den store forskel er nemlig, at de udenlandske jihadister i dag kæmper med en ambition om at overtage Syrien og omdanne landet til en islamisk republik eller en slags kalifat. Ikke et demokrati med menneskerettigheder og religionsfrihed. Og det ønsker et stort flertal af syrere IKKE!

LÆS OGSÅ: Bødskov advarer borgerkrigere i Syrien

Læg i øvrigt mærke til, at Store A tilsluttede sig Ahrar Al-Sham, som er en jihadist-organisation med ambitioner om ligeledes at gå i global jihad. I begyndelsen af august dannede Ahrar Al-Sham nemlig fælles front med al-Qaida gruppen al-Nusra, hvorefter de angreb 11 alawitiske landsbyer, blandt andet Marsadan, Kafriya og Burj-Barouda. De slog den kendte alawilærde Badreddin Ghaza ihjel og kidnappede 20 alawitiske kvinder, som endnu ikke er blevet løsladt.

Jeg håber, at justitsminister Bødskov snart opper sig og handler på sine udtalelser om, at det har store konsekvenser, hvis man deltager i den syriske konflikt på jihadisternes side. Jeg håber også, at PET ikke bare nøjes med en såkaldt 'forebyggende samtale' med de danske jihadister, som de har haft med Store A.

LÆS OGSÅ: Synspunkt: Det betyder jihad i islam

Jeg vil så til gengæld sidde og tænke lidt over, om mon Store A og andre af hans kaliber virkelig er så naive, at de tror, de kan sone alle deres svinestreger ved at begå flere, men bare i et andet land og i religionens navn.

Jeg tvivler. Gud er barmhjertig, men ikke dum!

Naser Khader er mellemøstanalytiker ved Hudson Institute, vært ved P1s Arabiske Stemmer og skriver kommentaren ved religion.dk.