Splittelse truer de anglikanske kirker

Den anglikanske kirke har sit hovedsæde i Storbritannien men er i dag en verdensomspændende kirke

Den anglikanske kirke i Storbritannien har skabt stor usikkerhed om den verdensomspændende kirkes fremtid. Det sker efter, at det på den årlige synode blev besluttet at anerkende ordination af kvinder som biskopper. Selv om 14 af de 38 selvstændige anglikanske kirker i andre lande allerede har vedtaget, at kvinder kan blive biskopper, er den engelske beslutning principiel, fordi den anglikanske kirke her regnes som moderkirke, og ærkebiskoppen af Canterbury, Roman Williams, er den verdensomspændende kirkes religiøse overhoved.

Ærkebiskop Williams erklærede i en tale på synoden, at biskopperne har en speciel rolle som ledere i kirken. Derfor er det ikke en selvfølge, at kirken, fordi den tidligere har godkendt ordination af kvinder til præsteembedet, nødvendigvis også skal give kvinder adgang til bispeembedet. Det forhindrede dog ikke, at synoden med 280 stemmer for kvindelige biskopper og 119 imod vedtog beslutningen.

Et stigende antal kvinder
De første kvindelige diakoner i England blev ordineret i 1987. Siden 1994 er kvinder også blevet ordineret som præster. Siden har så mange kvinder modtaget ordination, at de i dag udgør 20 pct. af præsterne. Sidste år blev 283 kvinder optaget på præsteseminarier, medens kun 295 mænd søgte ind på uddannelsen.

Kort før synoden trådte sammen, meddelte ærkebiskop Williams, at alle de nationale kirker ville blive opfordret til at underskrive en aftale, hvor de erklærede sig bundet til de bibelske sandheder, der danner basis for den anglikanske tro. Han truede med, at kirker, der ikke ville underskrive en sådan aftale, kunne blive frataget deres fulde medlemskab af den anglikanske kirke og i stedet få en status som associerede medlemmer. Dette spørgsmål vil blive taget op på den kommende Lambethkonference -- den anglikanske verdens øverste myndighed - der næste gang gennemføres i 2008.