Belgien vil ikke anerkende Scientology

Verden over er mennesketomme kontorer helliget L. Ron Hubbard, grundlæggeren af Scientology, som Belgien nægter at anerkende som officielt trossamfund. Foto: Arkiv

BLÅSTEMPLING: Den belgiske regering nægter at give Scientology status som officielt trossamfund. Den armenske kirke og buddhismen har derimod fået positive tilbagemeldinger på deres ansøgning

Scientology bliver ikke officielt anerkendt som trossamfund i Belgien og får dermed heller ikke del i det statstilskud, som justitsministeriet uddeler.

Afviser diskussion
Justitsminister Laurette Onkelinx, der anser Scientology for at være en sekt, afviser at diskutere sin beslutning om den manglende anerkendelse.

– For det første har en parlamentarisk undersøgelseskommission beskrevet Scientology som en kult, og for det andet er der en retsundersøgelse af organisationen i gang i Bruxelles, siger justitsministeren om sin afvisning.

Belgien anerkender i dag officielt seks trossamfund: den romerskkatolske kirke, jødedom, islam, den anglikanske kirke, protestantismen og den græsk-ortodokse kirke. De seks trossamfund modtager tilsammen 100 millioner euro i statstilskud.

Positiv tilbagemelding
Sammen med Scientology søgte den armenske kirke og buddhismen også om statsanerkendelse. De har begge fået en positiv tilbagemelding. Dog er der stadig nogle uafklarede punkter for buddhismens vedkommende.

I Danmark har Scientology også søgt om statsanerkendelse, men har endnu ikke opnået den. Det fremkaldte en debat om, hvilke kriterier religiøse organisationer skal vurderes ud fra. At blive anerkendt som trossamfund giver ud over økonomiske fordele også mulighed for at foretage vielser.