Falun Gong mindes de døde

Demonstration i København for at mindes 437 døde udøvere af Falun Gong

I går samledes omkring 25 Falun Gong-udøvere fra Danmark og Sverige i København til taler, optog og demonstration af sektens særlige fem øvelser. I de sidste timer før midnat var der mindehøjtidelighed for de 437 mennesker, som ifølge Falun Gong er døde som følge af deres tro og den kinesiske regerings forfølgelse.

Det var den 22. juli 1999, at den kinesiske leder, Jiang Zemin, erklærede, at Falun Gong var en ond og forbudt sekt, og derefter blev det også forbudt at gøre Falun Gongs øvelser offentligt.

Den kinesiske ambassades presseofficer har gentagne gange afvist, at Falun Gong-udøvere bliver tortureret og dræbt i Kina. Der- imod bliver de samlet i såkaldte læsegrupper, hvor myndighederne forsøger at overbevise udøverne om, at de er blevet fanget i en sekt, siger de officielle kinesiske talsmænd.

Varige mén

Falun Gong-udøverne selv har en helt anden historie. Ifølge dem findes der nu i det kinesiske politi en særlig politiafdeling, som er specialiseret i at forfølge Falun Gong, og den gør sit arbejde så effektivt, at udøverne får varige mén og nogle gange dør.

I juni i år kom Falun Gong også på den politiske dagsorden i Norden, fordi Jiang Zemin kom på officielt besøg på Island, og i den forbindelse afviste det islandske flyselskab Islandair alle Falun Gong-udøvere, der ville til øen. Endnu vides det ikke, hvorfra Islandair havde registre over danske Falun Gong-udøvere, og Anne Baastrup (SF), formand for Folketingets Retsudvalg har skrevet til justitsministeren for at få en forklaring.

Falun Gong-udøverne følger mesteren Li Hongzhis forskrifter for øvelser og praksis omkring de tre hovedprincipper: sandfærdighed, godhjertethed og tålsomhed. Ifølge dem betyder det bedre helbred og indre fred. Li Hongzhi har flere gange forudsagt dommedag, og ifølge ham selv har han også udsat den. Han opholder sig sandsynligvis i USA og udgiver sine vejledninger i bøger og på internettet.

Falun Gong-udøverne i Danmark fortsætter demonstrationerne i dag. Først foran den kinesiske ambassade i Hellerup og i eftermiddag på Nytorv i København.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk