Pengeautomater afløser kirkebøssen

Flere amerikanske kirker indfører automater til indbetaling af kirkekollekten

Pengeautomater er på vej til de amerikanske kirker. I stedet for kirkebøssen vil automater tage over, så det er muligt at køre sit kreditkort igennem efter at have indtastet, hvilket beløb man ønsker at give.

En tidssvarende foranstaltning
Formålet er, siger initiativtagerne, at imødekomme en ung og teknisk tilvant generation. Foreløbig har automaterne været prøveopstillet i en menighed i et middelklassedistrikt med 1100 medlemmer. Her har de indstillet sig på de nye tider med en EDB-skærm og et nummerpanel, der ikke adskiller sig fra, hvad de dagligt møder i butikkerne.

Pastor Marty Baker fra pinsemenigheden Stevens Creek, afviser, at forsøget er udtryk for en kommercialisering, hvor verdslige begreber og handlinger trænger ind på det helliges gebeter. Det er kun en automatisk tællemaskine for Jesus. Hans kirke har installeret tre maskiner, og de indbragte i 2006 274.000 dollars eller rundt regnet 15 pct. af kirkens samlede indtægter.

Et spørgsmål om tilvænning
Professor Robert Geraci fra Manhattan College i New York forsker i, hvorledes teknologi og religion samarbejder. Han mener, at mange kirker inden for de nærmeste år vil anskaffe disse elektroniske kirkebøsser. Det kan forekomme ejendommeligt i starten, men folk vil blive fortrolige med dem og bruge dem.

Geraci mener, at eventuel modstand mod det nye snarere vil komme af økonomiske end af religiøse grunde. Nogle vil formentlig vige tilbage på grund af de afgifter, som udviklere og udlejere af programmerne vil kræve. Han henviser til, at en oprindelig stor modstand mod elektronisk musik i kirkerne i dag er afløst af omfattende brug af elektronik. I dag er det almindeligt at høre selv rockmusik på elektronisk guitar i kirken.